Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkojärven tulvat ovat pahentuneet ajan saatossa – "Vuodesta toiseen saamme kärsiä siitä"

Espoonjoen vieressä muinaisen Kirkkojärven kohdalla tulvii – taas. Matonpesupaikalta katsottuna pelikentän tilalla on lampi. Noussut tulvavesi peittää alleen myös monia kulkureittejä.

– Vuodesta toiseen saamme kärsiä siitä, että kevyen liikenteen väylät ovat poikki useasta kohtaa Kirkkojärvellä ja Kasavuoresta Ikeaan. Tilanne on nyt pahempi kuin lokakuussa, Tapio Keisteri kertoo.

Jotkin reitit ovat hänen mukaansa olleet poikki syksystä saakka. Hän on jo useampana vuonna kuunnellut lupauksia siitä, että "seuraavana vuonna" asia korjaantuisi.

Espoon kaupungin maisema-arkkitehti Kristina Rocha toteaa, että tulvat ovat vuosien aikana yleistyneet paljon Espoonjoessa. Tulvat peittävät alleen useita puistoväyliä.

– Paljon tulee toiveita siitä, että toisimme massaa ja korottaisimme reittiä, että siitä pääsisi kulkemaan kuivin jaloin, Rocha sanoo.

Se olisi kuitenkin turhaa, koska savipohjaisella maalla tuotu maa-aines painuisi nopeasti alaspäin. Rochan mukaan Espoossa ei lähtökohtaisesti rakenneta aina tulva-alueen yläpuolelle puistoreittejä, koska se kustantaisi niin paljon.

Kirkkojärven alue on kuitenkin poikkeus. Alueen tulvaongelmaa on selvitetty ja suunniteltu kauan. Prosessi on vaatinut paljon tutkimuksia ja suunnitelmia.

Nyt Kirkkojärven tulvasuojeluhanke on kuitenkin edennyt siihen pisteeseen, että kaupunki etsii projektille enää urakoitsijaa, jonka jälkeen rakentaminen voi alkaa.

– Tämänhetkinen tulva haittaisi joka tapauksessa urakoitsijaa, joten sen laskemista täytyy odottaa. Rakentamisen aloitus menee ensi vuoden puolelle, Rocha sanoo.

Alueella korotetaan maata ja tehdään tulvavalleja. Lisäksi tulviva Espoonjoki siivousperataan tarpeellisissa kohdissa Kirkkojärvestä alaspäin aina Kauklahteen saakka.

Espoonjoen perkausta suunnitellessa on pitänyt ottaa huomioon erilaiset perkausvaihtoehdot sekä muun muassa joen luontoarvot, lukuisista luvista puhumattakaan. Siksi tulviin ei Rochan mukaan ole saatu nopeasti helpotusta.

Rakentamisella halutaan ennen kaikkea turvata kiinteistöjä tulvavedeltä. Jo nyt Rochan tietojen mukaan vesi yltää joidenkin rakennusten ryömintätilaan. Mittavista vahingoista hän ei kuitenkaan ole kuullut.

Kirkkojärvi sijaitsee Espoon keskuksen ja Kauniaisten Kasavuoren välissä ja se on ennen muinoin ollut järvi, kunnes se on maannousun myötä muuttunut pikkuhiljaa tulvaniityksi. Sitä on kuivatettu 50-luvulla ja sen kohdalla menee nykyisin Turunväylä.

Siitä tulee edelleen järven kaltainen vesiallas keväisin ja syksyisin ja yhä useammin silloin, jos on pitkiä sadekausia. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten alueella oli vuoden loppupuolella poikkeuksellisen pitkät tulvat.