98-vuotias nainen joutui härskin rikoksen uhriksi sairaalareissun aikana – tililtä katosi 1500 euroa

98-vuotiaan naisen luottokortti vietiin Hyvinkään sairaalasta, ja sillä tehtiin kolme 500 euron automaattinostoa. Kuvituskuva. Aulikki Jääskeläinen

Miina Hakala

98-vuotiaan naisen epäillään joutuneen maksuvälinepetoksen uhriksi hänen ollessaan Hyvinkään sairaalassa heinäkuun 7. päivänä. Naisen tytär Riitta Linnekoski kertoo, että hänen äitinsä vietiin ambulanssilla sairaalan päivystykseen, josta hän päätyi leikkaukseen puoliltapäivin.

– Olin itse reissussa ja äiti lähti sairaalaan yksin. Äitini, iäkäs kun on, on tottunut kuljettamaan mukana käsilaukkua ja siellä rahapussia, jossa on pankkikortti tunnuslukuineen mukana, Linnekoski kertoo.

Samana yönä, kun Linnekosken äiti toipui sairaalassa leikkauksesta, hänen Visa-kortiltaan oli tehty lyhyen ajan sisällä kolme 500 euron nostoa. Nostot oli tehty Hakalantorin K-marketin sekä Kirjavantolpan pankkiautomaateilta, Linnekoski kertoo.

– Äidin kertoman mukaan hän jätti laukkunsa päivystyksessä metalliseen laatikkoon ja osastolla laukku oli lukittavassa kaapissa, mutta avain oli ovessa.

Varas oli nostot tehtyään palauttanut maksukortin tunnuslukuineen käsilaukkuun ja lompakkoon siististi omille paikoilleen. Asia selvisi Linnekoskelle ja hänen äidilleen vasta, kun Visa-lasku saapui pari viikkoa myöhemmin.

– Rahasummahan ei ole iso. Pahinta on se, että rikos on tapahtunut sairaalaympäristössä, kun äiti on ollut aivan toisissa maailmoissa.

Linnekoski kertoo, että sairaalan osastolle, poliisille ja luottokorttiyhtiölle ilmoitettiin asiasta. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Markku Lylykangas vahvistaa, että rikosilmoitus asiasta on tehty ja poliisi epäilee rikoksen tapahtuneen.

– Sen enempää en voi tutkintaa kommentoida, Lylykangas sanoo.

1 500 euron Visa-lasku on jäämässä Linnekosken mukaan hänen äitinsä maksettavaksi. Luottoyhtiö vetoaa siihen, että tunnuslukua säilytettiin samassa paikassa maksukortin kanssa, eikä varastettua summaa siksi hyvitetä.

Hyvinkään sairaalan operatiivinen tulosyksikön johtaja, ylilääkäri Ulla Keränen kertoo, että sairaalaan tultaessa potilaan arvoesineet ja lompakko otetaan aina talteen. Potilas allekirjoittaa myös arvoesineluettelon ja esineet laitetaan lukollisiin kaappeihin.

– Potilaan lompakko pyritään aina ottamaan talteen. Usein potilaat kuitenkin itse haluavat ottaa lompakkonsa mukaan vuodeosastolle. Myös omaiset voivat tuoda lompakon, jolloin henkilökunta ei tiedä asiasta, Keränen sanoo.

Keränen painottaa, että varkauksien estämiseen suhtaudutaan vakavasti. Tavaroiden huolellinen talteenotto korostuu päivystyksessä, jonne tullaan ennalta suunnittelematta. Leikkauspotilaille ilmoitetaan etukäteen, ettei arvoesineitä tule ottaa sairaalaan mukaan.

– Jos potilaalta häviää jotakin, se on aina poliisiasia. Autamme aktiivisesti potilaita ja omaisia.

Keräsen mukaan tilanne, jossa pankkikortti varastetaan osastolta, on mahdollinen.

– Osaston huoneet eivät ole yhden hengen huoneita. Usein vanhukset erityisesti haluavat pitää lompakot itsellään osastolla, eivätkä anna niitä muualle säilytykseen.

– Toinen potilas ei ehkä pysty pankkiautomaatille lähtemään, mutta omainen voisi tehdä näin. Vuodeosastojen huoneissa ei ole lukkoja, ja kuka tahansa voi liikkua siellä. Totta kai hoitajat seuraavat, mutta he eivät voi tietää, kuka on kenenkin omainen, Keränen sanoo.

Tämä juttu on julkaistu ensin Aamupostissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 2. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 3. Espoolaisen Markuksen, 26, elämäntarina kosketti – saa elämänsä ensimmäisen työpaikan lakutehtaalla ja omistusasunnon
 4. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 5. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 6. Moottoripyöräilijä kuoli Espoossa kolarissa henkilöauton kanssa
 7. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 10. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 13. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 14. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 15. Espoo kertoo maanantaina kasvomaskien jakelusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.