Espoolainen Mika Hedman, 51, on tuttu kasvo monelle autoilijalle, jonka menopeli on hyytynyt jouluna vaikkapa Kehä I:lle, Vihdintielle tai Länsiväylälle.
Latokaskessa asuva Hedman on uurastanut tiepalvelumiehenä jo neljännesvuosisadan verran.
Tiukimpiin paikkoihin nykyautoilijat joutuvat kovilla pakkasilla. Tuolloin autot voivat sananmukaisesti hyytyä tien päälle.
– Esimerkiksi kuusi seitsemän talvea sitten oli pakkasta kolmisenkymmentä astetta ja silloin monen auton moottorit eivät lähteneet edes käyntiin, Hedman muistelee.
Myös liikkuville autoille jäätävä ilmavirta tekee tepposet: moottori yksinkertaisesti kylmenee liikaa.
– Silloin ei ole paljon muuta tehtävissä kuin hinata auto johonkin lämpimään pesu- tai korjaushalliin lämpenemään.
Tiepalvelun toiminta on viime vuosien aikana muuttunut pääkaupunkiseudulla merkittävästi – osin tekniikan kehityksen vuoksi.
– Konepeltien alla on jo niin paljon elektroniikkaa, että autoja ei enää yksinkertaisesti voida korjata tien päällä. Tiepalvelumiesten tehtäväksi jää usein vain määritellä vika ja tilata hinausauto, Hedman mainitsee.
Tämä on vähentänyt tiepalveluautojen mukana kulkevien varusteiden ja työkalujen määrää. Esimerkiksi varaosalaatikon sisältö on vähentynyt tuntuvasti.
– Jos varaosia tarvitaan, niitä haetaan pikaisesti vaikka Biltemasta tai Motonetistä.
Vaikka Hedman on auttanut muita tielläliikkujia useita satoja kertoja, kerran hänkin on jäänyt tiensyrjään.
– Muutama vuosi sitten tosiaan kävi niin, että omasta autostani yksinkertaisesti loppui polttoaine. Luotin liikaa bensamittariin, Hedman naurahtaa.
– Varsinaiselle onnettomuuspaikalle en ole koskaan osunut, mutta muutaman kerran olen auttanut ojaan menneen auton taas tien päälle.
Tiepalvelumiehiä on pääkaupunkiseudulla tätä nykyä kymmenkunta – ja Espoossa vain yksi.
Heidän määränsä on vähentynyt tuntuvasti, sillä esimerkiksi 1990-luvun puolivälissä heitä oli moninkertaisesti.
– Nuoria ei yksinkertaisesti ole mukana tarpeeksi, sillä heidän kiinnostuksen kohteensa ovat muualla, Hedman pahoittelee.
– Vielä 20 vuotta sitten minullakin saattoi olla lähes 70 keikkaa vuodessa, mutta nyt enää vain kymmenesosa siitä.
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tietää, millaisiin ongelmiin tiepalvelumiehiä kutsutaan useimmin.
– Tyypillisimmät avustukset ovat virrananto, renkaanvaihto ja ovien avaus. Osalla tiepalvelumiehistä on myös testereitä, joilla päästään tarvittaessa kiinni syvemmälle autoon ja sen ongelmiin, Vesalainen kertoo.
– Jos autoa ei saada tien päällä kuntoon, tarjotaan asiakkaalle mahdollisuus tilata hinausapua, jolloin auto saadaan korjaamolle.
Edes sähköautojen rynnistys maamme maanteille ei lopeta tiepalvelun tarvetta.
– Suomalaisen auton keski-ikä on tällä hetkellä noin 12 vuotta, keskihinta noin 3 600 euroa ja romutusikä noin 20 vuotta. Ei näin ollen ole ihan vielä lähitulevaisuuden ongelma, Vesalainen muistuttaa.
– Ja sattuu niitä rengasrikkoja sähköautoillekin.