Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oliko inttiajan tupakaverisi hyvätuloinen? – Tutkimus: Menestys tarttuu myös sinuun

Varusmiesajan tupakavereillasi on todennäköisesti suurempi vaikutus elämääsi kuin arvaatkaan.

Tuore tutkimus osoittaa, että tupakaveri, jonka vanhemmat ovat hyvätuloisia, kasvattaa ansiotasoasi eniten silloin, kun olet 28–42-vuotias.

Samoin hyväosaisella tupakaverilla on vaikutusta siihen, että itse kouluttaudut enemmän. Asia selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tiedotteesta.

Erikoistutkija Elias Einiön tutkimuksessa tarkastellaan, vaikuttaako tupakaverien tausta armeijan jälkeisiin tuloihin ja koulutukseen.

Hyväosaisella varusmieskaverilla on myönteinen vaikutus työmarkkinoilla menestymiseen monta vuotta palveluksen päättymisen jälkeenkin.

– Tämä kuitenkin näyttää koskevan vain hyvätuloisista perheistä tulevia varusmiehiä. Heidän keskuudessaan havaittiin myös, että tuvan jakaminen armeija-aikana lisää todennäköisyyttä työskennellä myöhemmin saman yrityksen palveluksessa, Einiö arvioi.

– Tupakavereiden kanssa muodostetut verkostot auttavat työpaikkojen löytämisessä. Verkostojen kautta saatava tieto ansiotasosta ja palkkausmenettelyistä saattaa myös hyödyttää palkkaneuvotteluissa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 18–22-vuotiaita varusmiehiä. Tässä iässä hakeudutaan tyypillisesti toisen asteen jälkeisiin opintoihin.

– Saattaa olla, että vähävaraisista perheistä tulevat varusmiehet muuttavat uskomuksiaan koulutuksen hyödyistä vietettyään aikaa varakkaammista ja usein koulutetummista perheistä tulevien tupakavereiden seurassa, Einiö kertoo.

Tutkimuksen aineistona on käytetty Puolustusvoimien rekisteritietoja varusmiehistä, jotka aloittivat palveluksen vuosina 1996–2006.