Espoo ryhtyi suurista kaupungeista edelläkävijäksi – nuorisovaltuutettu pääsee kuulolle kaupungin päätöksenteon ytimeen

Espoon kaupunki ottaa mukaan nuorisovaltuuston edustajan käytännössä keskeisimpään päätöksentekoelimeensä eli kaupunginhallitukseen.

Espoon kaupunginhallitus päätti maanantaina myöntää nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginhallituksen kokouksiin ensi vuoden alusta lähtien.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Sami Salminen vahvistaa, että Espoo on ensimmäinen Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista, joka ottaa nuorisovaltuutetun kaupunginhallituksen kokouksiin mukaan.

− Olemme erittäin iloisia Espoon päätöksestä ja toivomme, että se kannustaa myös muita kaupunkeja tekemään samoin.

Espoon kaupunginhallitus kokoontuu usein. Tänä vuonna se on kokoustanut virallisesti 24 kertaa.

Nuorisovaltuustot ovat lakisäänteisiä jokaisessa kunnassa. Niiden nimi voi vaihdella, ja ne voivat toimia erilailla eri kunnissa.

Laki ei yksityiskohtaisesti määrittele, millainen asema nuorisvaltuustolle on annettava.

Espoossa aloite kaupunginhallituksin kokouksien avaamisesta nuorisovaltuutetulle on tullut Espoon nuorisovaltuustolta itseltään. Nuorisoedustus toimii jo valtuustossa ja useissa lautakunnissa.

Aloitteessa todetaan, että nuorisovaltuustolla on Espoossa suhteellisen hyvät vaikutusmahdollisuudet, mutta siitä huolimatta ongelmia on paljon. Nuorten ja nuorisovaltuuston mielipidettä kysytään usein vasta silloin, kun asia on nuijan napautusta vaille päätetty.

Puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginhallituksessa parantaa nuorisovaltuuston mukaan merkittävästi nuorisovaltuuston osallisuutta Espoossa ja samalla hyödyttäämyös päättäjiä.

Nuorten kokemukset päätöksentekoa sisältä päin seuramaassa olleina ovat positiiviset.

−Onkin ollut ilo huomata, että kaupunginvaltuuston kokouksissa valtuutetut kuuntelevat lähes poikkeuksetta nuorisovaltuuston edustaja puheenvuoroja paljon paremmin kuin muiden valtuutettujen, aloitteessa todetaan.

Espoossa on hiljakkoin valittu vaalilla uusi nuorisovaltuusto kahdeksi vuodeksi.

Espoon nuorisovaltuusto on 40-jäseninen, puoluepoliittisesti sitoutumaton nuorten vaikuttamistoimielin, joka käyttää 13–18 -vuotiaiden nuorten ääntä kaupungin organisaatiossa.

Espoossa nuorisovaltuusto on toiminut 22 vuotta.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut