Mediatalo Keskisuomalainen ostaa liki 12 miljoonalla euroa omia ja Ilkka-Yhtymän osakkeita – on jo ennestään Ilkan toiseksi suurin omistaja

Mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan yhtiön vahva tuloksentekokyky ja tase mahdollistavat tehdyt kaupat. Hanna Marjanen

toimitus

Keskisuomalainen Oyj tekee laajoja osakejärjestelyjä. Yhtiö hankkii Mediatalo Keskisuomalaisen ja Ilkka-Yhtymä Oyj:n osakkeita yhteensä noin 11,9 miljoonalla eurolla.

Keskisuomalainen Oyj, Kalevi Takalan kuolinpesä, Lea Takalan kuolinpesä, Herttaässä Oy, Herttakuutonen Oy, Secfin Oy sekä Lea Takalan testamentinsaajat sopivat maanantaina osakekaupasta, jossa Mediatalo Keskisuomalainen ostaa kaikki myyjien omistamat Keskisuomalaisen ja Ilkka-Yhtymän osakkeet.

Kalevi Takalan kuolinpesä on ollut Keskisuomalainen Oyj:n suurin omistaja sekä ääni- että osakemäärällä mitattuna. Secfin on ollut osakemäärällä mitattuna omistajissa sijalla 15 ja Herttaässä sijalla 74. Herttaässä ja Herttakuutonen ovat sijoittaja Kai Mäkelän hallinnoimia yhtiöitä.

Kaupan kohteena on 445 059 Keskisuomalaisen A-osaketta, 223 315 Keskisuomalaisen K-osaketta, 44 268 Ilkka-Yhtymän I- ja 586 854 saman yhtiön II-osaketta. Kauppahinta on 13,40 euroa kultakin Keskisuomalaisen A-osakkeelta, 15 euroa kultakin Keskisuomalaisen K-osakkeelta, 4,30 euroa kultakin Ilkka-Yhtymän I-osakkeelta 4,11 euroa kultakin Ilkka-Yhtymän II-osakkeelta.

Osakkeiden hintaerot selittyvät äänivallalla. Keskisuomalaisen K-osakkeilla on 20-kertainen äänivalta verrattuna pörssissä noteerattuihin A-osakkeisiin. Sama ero on Ilkka-Yhtymän I - ja II-sarjan osakkeilla.

Mediatalo Keskisuomalainen rahoittaa kauppahinnan olemassa olevin kassavaroin.

Kaupan myötä haltuumme tulee merkittävä määrä omia osakkeita, joita voidaan käyttää yhtiön kasvustrategian toteuttamiseksi ja omistaja-arvon kasvattamiseen tähtäävissä järjestelyissä.

Ilkka-Yhtymässä Mediatalo Keskisuomalaisen osuus kasvaa 8,63 prosenttiin ja ääniosuus 2,89 prosenttiin. Yhtiön asema Ilkka-Yhtymän toiseksi suurimpana omistajana vahvistuu. Ilkka on Alma Media kolmanneksi suurin omistaja 10,92 prosentin osuudella.

Keskisuomalainen-konsernin hallussa olevien omien osakkeiden lukumäärä on välittömästi kaupan jälkeen 6,47 prosenttia kaikista yhtiön osakkeista.

Kaupan ehtona on lisäksi sovittu kahtatoista K-osaketta koskeneen lunastusriidan sovinnollisesta ratkaisemisesta, ja Mediatalo Keskisuomalaista vastaan nostettu kanne on peruutettu.

Mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan osakekaupoilla saadaan rauhaa yhtiön kehittämiseen ja vältetään pitkä ja kallis oikeusprosessi.

– Yhtiön vahva tuloksentekokyky ja tase mahdollistavat tehdyt kaupat.

Kangaskorven mukaan kauppa mahdollistaa Mediatalo Keskisuomalaisen strategisen omistuksen kasvattamisen Ilkka-Yhtymässä.

Se mahdollistaa myös vireillä olleen lunastusriidan ja Keskisuomalaisen sekä myyjien välisten muiden Mediatalo Keskisuomalaiseen kehittämiseen liittyvien näkemyserojen ratkaisemisen kaikkia osakkeenomistajia hyödyttävällä tavalla.

– Kaupan myötä haltuumme tulee merkittävä määrä omia osakkeita, joita voidaan käyttää yhtiön kasvustrategian toteuttamiseksi ja omistaja-arvon kasvattamiseen tähtäävissä järjestelyissä, Kangaskorpi sanoo.

Osakekohtainen kauppahinta sisältää preemion eli lisähinnan. Keskisuomalaisen A-osakkeiden myyntihinta on noin 21,3 prosenttia korkeampi kuin verrattuna osakkeen päätöskurssiin 13.12.2019 ja 29,8 prosenttia korkeampi kuin edellisen kuuden kuukauden aikana. Ilkka-Yhtymän I-osakkeiden preemio on vastaavasti 13,2 ja 10,8 prosenttia, II-osakkeissa 17,4 ja 14,8 prosenttia.

Korkeampi hinta perustuu kaupallisissa neuvotteluissa sovittuun arvostustasoon, jossa on otettu huomioon kokonaisjärjestelyllä saavutettavat hyödyt Mediatalo Keskisuomalaiselle ja sen osakkeenomistajille.

Kaupan arvioidaan toteutuvan 31.12. mennessä.

Tämä lehti on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Teksti: Jorma Rahkonen

Aiheeseen liittyvää

 1. Mikkelin Kaupunkilehti osaksi Mediatalo Keskisuomalaista – "Hienosti hoidettu ja arvostettu lehti"
  10.12.2019 10:55
 2. Mediatalo Keskisuomalaisen sanomalehdet ilmestyvät ensi vuonna joka päivä – mobiilioptimoitu näköislehti ulos myös jouluna
  4.12.2019 9:20
 3. Mediatalo Keskisuomalainen kasvoi 2010-luvulla neljännesmiljardin yhtiöksi – "Meidän täytyy vielä kasvattaa kokonaisuutta"
  5.4.2019 18:37
 4. Mediatalo Keskisuomalainen teki jälleen kaupat – Loviisan Sanomat ja Pyhtäänlehti mukaan kasvavaan lehtiperheeseen
  27.6.2019 9:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut