Buumi ei laannu: Espoo saamassa kolmet uudet kuntoportaat

Westendin kuntoportaat ovat Espoon ensimmäiset. Ne valmistuivat vuonna 2017. Arkisto/ Sirpa Repo

Johanna Halava

Espooseen suunnitellaan kolmia uusia kuntoportaita, jotka tulisivat Kuurinnittyyn, Olariin ja Soukkaan. Suunnitteluinsinööri Ville Sorvali Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta kertoo, että tällä hetkellä on käynnissä hankkeen yleissuunnittelu.

– Tavoitteena on, että portaat rakennetaan lähivuosina, jos toteuttamiseen löytyy rahaa. Suunnitelmia työstetään vielä ensi vuoden puolella, Sorvali sanoo.

Hän kertoo, että asukkailta on aika ajoin tullut toiveita uusista kuntoportaista.

– Tuntuu, että porrasjuoksu on aika suosittua kuntoilua nykyään.

Sorvali ei osaa vielä kertoa portaiden kustannuksia.

– Lähtökohtana on, että portaat tulisivat sellaisiin paikkoihin, joissa voidaan hyödyntää olemassa olevaa infraa ja ulkoilureittejä mahdollisimman paljon. Näin ollen kokonaiskustannuksetkin pysyvät pienempinä, hän kertoo.

– Emme joudu rakentamaan portaiden vuoksi esimerkiksi parkkipaikkoja tai kokonaan uusia kulkuyhteyksiä, hän lisää.

Kuurinniityn portaat tulisivat Tuomarilan vanhan hyppyrimäen viereisille kallioille Keskuspuiston reunaan. Tuomarilan Urheilijoiden rakentama hyppyrimäki oli käytössä 1940–1950-luvuilla. Portaiden pituus olisi noin 50 metriä, korkeusero noin 17 metriä ja niissä olisi reippaasti yli 100 askelmaa.

Olarissa portaat tulisivat täyttömäelle lähelle Olarin koulua. Täyttömäkeä käytetään talvisin pulkkamäkenä. Sorvali lupaa, että mäessä pääsee jatkossakin pulkkailemaan. Portaiden pituus olisi noin 50 metriä, korkeusero noin 12 metriä ja askelmia noin 100.

Soukan portaita suunnitellaan Ala-Soukan kentän viereisille kallioille. Pituutta niille on suunniteltu noin 70–80 metriä, korkeusero olisi noin 20 metriä ja askelmia olisi mahdollisesti yli 150.

Myös portaiden valaisemista pohditaan.

– Olemme miettineet esimerkiksi ledinauhaa kaiteeseen. Olarissa täyttömäellä taitaa jo olla valmiina puistovalaisimia, Sorvali muistelee.

Portaista on tarkoitus tehdä sen verran leveät, että niitä mahtuu kulkemaan samaan aikaan sekä ylös että alas.

Espoossa on entuudestaan kahdet kuntoportaat: Westendissä ja Tyrskyvuoressa. Westendissä on sata askelmaa ja Tyrskyvuoressa 75. Myös Kauniaisissa ja Kirkkonummella on kuntoportaat.

Uusia kuntoportaita koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 16. joulukuuta kello 16.30–17.30 osoitteessa Virastopiha 2 C. Tilaisuudessa esitellään suunnitelmaluonnokset. Porrashanketta voi kommentoida ja antaa palautetta 30. joulukuuta saakka.

Kuntoportaat

Westendin kuntoportaat, Westendin pulkkamäen vieressä, lähin katuosoite Westendintie 100.

Tyrskyvuoren portaat, Espoonlahdenranta 17.

Kauniaisten kuntoportaat, Petaksentie 10, Kauniainen.

Jerikon kuntoportaat, Upinniementie 18, Kirkkonummi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 2. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 8. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 9. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 10. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 11. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.