Yliopiston Apteekki on yrittänyt viisi vuotta tulla Matinkylään, nyt jarruttaa espoolaisapteekkari: "Johtaa kuluttajan etujen vastaiseen lopputulokseen"

Yliopiston Apteekki on yrittänyt jo viisi vuotta saada sivuapteekkia Espooseen. Tänä syksynä näytti vihdoin siltä, että hanke toteutuu: Fimea myönsi pitkän oikeusprosessin jälkeen sivuapteekille luvan ja Yliopiston Apteekki vuokrasi Isosta Omenasta tilan, joka ehdittiin kalustaa lääkkeitä vaille valmiiksi.

Kuluneella viikolla tuli kuitenkin tieto, että luvasta on valitettu, eikä apteekkia voida avata ennen kuin Helsingin hallinto-oikeus on ottanut kantaa asiaan. Siihen voi mennä kuukausia.

– Harmittaa todella paljon, että prosessi on ollut näin pitkä. Haluamme avata apteekin mahdollisimman pian. Meille on tullut useita kyselyjä apteekin avaamisesta, sanoo Yliopiston Apteekin toimitusjohtaja Kimmo Virtanen

Virtanen toivoo, ettei asian käsittelyyn hallinto-oikeudessa menisi enää kovin pitkään.

– Koko asia on kertaalleen käsitelty Korkeinta hallinto-oikeutta myöten, ja silti asiasta valitetaan, Virtanen ihmettelee.

Pitkä prosessi sai alkunsa vuonna 2014, jolloin Yliopiston Apteekki haki Fimealta lupaa siirtää toisen Jyväskylän sivuapteekeistaan Espooseen kauppakeskus Isoon Omenaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea hylkäsi hakemuksen sillä perusteella, ettei Espooseen tarvittu uutta apteekkia. Yliopiston Apteekki valitti hallinto-oikeuteen ja edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO palautti asian Fimeaan, joka myönsi luvan sivuapteekin siirtoon tänä syksynä.

Vaikka prosessi on ollut pitkä, vielä pidemmän taistelun Yliopiston Apteekki joutui käymään Vantaalla, jossa sivuapteekin avaaminen Tammistoon vei peräti kahdeksan vuotta.

– Vantaallakin yksityiset apteekkarit valittivat asiasta. Kyllähän reaktio kertoo siitä, ettei Yliopiston Apteekkia haluta lähettyville, Virtanen toteaa.

Valituksen Yliopiston Apteekin tulosta Isoon Omenaan teki Tapiolan Otso-apteekin apteekkari Juhani Isomeri.

Valituksessaan Isomeri viittaa siihen, että Fimea on jo myöntänyt Espooseen kuusi uutta apteekkilupaa. Uusista apteekeista viisi voi valita vapaasti sijaintinsa Espoossa, yhden on sijoituttava Jorviin. Isomeri katsoo, ettei Yliopiston Apteekille näin ollen ole enää tarvetta Matinkylässä.

– Jos Fimea olisi katsonut, että Ison Omenan alueella on puutteita lääkkeiden saatavuudessa, olisi sen pitänyt perustaa sinnekin yksi näistä uusista apteekeista, Isomeri huomauttaa.

Isomeri katsoo, ettei apteekkien määrän lisääminen olisi kuluttajankaan etu.

– Vaikka tätä on viime vuosina tarjottu keinoksi kilpailun lisäämiseen ja hintojen alentamiseen, niin totuus on se, että apteekkien keskikoon pieneneminen johtaisi lääkkeiden saatavuuden heikentymiseen varastonpidon vaikeutuessa, ja myös aukioloaikojen lyhentymiseen.

Isomeri toteaa valituksessaan myös, että Helsingin yliopiston omistama Yliopiston Apteekki toimii verotuksensa puolesta yksityisiä apteekkeja huomattavasti edullisemmassa kilpailuasemassa.

– Kilpailuetu on niin merkittävä, että samassa kauppakeskuksessa toimivalla apteekilla ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla sen kanssa ja se saattaa johtaa syrjemmälläkin olevan apteekin palvelutason laskuun, siis kuluttajan etujen vastaiseen lopputulokseen, Isomeri sanoo.

Yliopiston Apteekin Virtanen kommentoi kilpailuasemaa varovasti.

– Kilpailemme tällä markkinalla joka päivä. Ykkösasia on, että palvelemme asiakkaita mahdollisimman hyvin. Veroja maksamme todella paljon, esimerkiksi apteekki- ja tuloveroa yli 30 miljoonaa euroa vuodessa.

– Näemme, että Espoossa on tarvetta uusille apteekeille. Meillä on nyt Jyväskylässä kaksi apteekkia 200 metrin päässä toisistaan. Enemmän Yliopiston Apteekkia tarvittaisiin Espoossa kuin Jyväskylässä.

Yliopiston Apteekissa odotetaan nyt, ottaako hallinto-oikeus valituksen vielä käsiteltäväkseen. Apteekki on mahdollista avata hyvin pian päätöksen jälkeen.

Suunnitelmissa on, että apteekki olisi avoinna maanantaista lauantaihin 7–23 ja sunnuntaisin 10–20.

Taustaa

Helsingin yliopiston omistama apteekkikonserni, jonka tuotto menee suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen.

Hoitaa yhteiskunnallisia erityistehtäviä, kuten lääkehuollon tutkimusta ja harvinaisten lääkkeiden valmistusta.

Maksaa liikevoitostaan yhteisöveroa. Yksityisen apteekin verotus perustuu apteekkarin henkilöverotukseen.

17 toimipistettä, joista viisi pääkaupunkiseudulla.

Osuus Suomen apteekkien lääkemyynnistä alle 10 prosenttia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut