Yliopiston Apteekki on yrittänyt viisi vuotta tulla Matinkylään, nyt jarruttaa espoolaisapteekkari: "Johtaa kuluttajan etujen vastaiseen lopputulokseen"

Yliopiston Apteekin ovet Isossa Omenassa pysyvät toistaiseksi kiinni. Minna Airamaa

Minna Airamaa

Yliopiston Apteekki on yrittänyt jo viisi vuotta saada sivuapteekkia Espooseen. Tänä syksynä näytti vihdoin siltä, että hanke toteutuu: Fimea myönsi pitkän oikeusprosessin jälkeen sivuapteekille luvan ja Yliopiston Apteekki vuokrasi Isosta Omenasta tilan, joka ehdittiin kalustaa lääkkeitä vaille valmiiksi.

Kuluneella viikolla tuli kuitenkin tieto, että luvasta on valitettu, eikä apteekkia voida avata ennen kuin Helsingin hallinto-oikeus on ottanut kantaa asiaan. Siihen voi mennä kuukausia.

– Harmittaa todella paljon, että prosessi on ollut näin pitkä. Haluamme avata apteekin mahdollisimman pian. Meille on tullut useita kyselyjä apteekin avaamisesta, sanoo Yliopiston Apteekin toimitusjohtaja Kimmo Virtanen

Virtanen toivoo, ettei asian käsittelyyn hallinto-oikeudessa menisi enää kovin pitkään.

– Koko asia on kertaalleen käsitelty Korkeinta hallinto-oikeutta myöten, ja silti asiasta valitetaan, Virtanen ihmettelee.

Pitkä prosessi sai alkunsa vuonna 2014, jolloin Yliopiston Apteekki haki Fimealta lupaa siirtää toisen Jyväskylän sivuapteekeistaan Espooseen kauppakeskus Isoon Omenaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea hylkäsi hakemuksen sillä perusteella, ettei Espooseen tarvittu uutta apteekkia. Yliopiston Apteekki valitti hallinto-oikeuteen ja edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO palautti asian Fimeaan, joka myönsi luvan sivuapteekin siirtoon tänä syksynä.

Vaikka prosessi on ollut pitkä, vielä pidemmän taistelun Yliopiston Apteekki joutui käymään Vantaalla, jossa sivuapteekin avaaminen Tammistoon vei peräti kahdeksan vuotta.

– Vantaallakin yksityiset apteekkarit valittivat asiasta. Kyllähän reaktio kertoo siitä, ettei Yliopiston Apteekkia haluta lähettyville, Virtanen toteaa.

Valituksen Yliopiston Apteekin tulosta Isoon Omenaan teki Tapiolan Otso-apteekin apteekkari Juhani Isomeri.

Valituksessaan Isomeri viittaa siihen, että Fimea on jo myöntänyt Espooseen kuusi uutta apteekkilupaa. Uusista apteekeista viisi voi valita vapaasti sijaintinsa Espoossa, yhden on sijoituttava Jorviin. Isomeri katsoo, ettei Yliopiston Apteekille näin ollen ole enää tarvetta Matinkylässä.

– Jos Fimea olisi katsonut, että Ison Omenan alueella on puutteita lääkkeiden saatavuudessa, olisi sen pitänyt perustaa sinnekin yksi näistä uusista apteekeista, Isomeri huomauttaa.

Isomeri katsoo, ettei apteekkien määrän lisääminen olisi kuluttajankaan etu.

– Vaikka tätä on viime vuosina tarjottu keinoksi kilpailun lisäämiseen ja hintojen alentamiseen, niin totuus on se, että apteekkien keskikoon pieneneminen johtaisi lääkkeiden saatavuuden heikentymiseen varastonpidon vaikeutuessa, ja myös aukioloaikojen lyhentymiseen.

Isomeri toteaa valituksessaan myös, että Helsingin yliopiston omistama Yliopiston Apteekki toimii verotuksensa puolesta yksityisiä apteekkeja huomattavasti edullisemmassa kilpailuasemassa.

– Kilpailuetu on niin merkittävä, että samassa kauppakeskuksessa toimivalla apteekilla ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla sen kanssa ja se saattaa johtaa syrjemmälläkin olevan apteekin palvelutason laskuun, siis kuluttajan etujen vastaiseen lopputulokseen, Isomeri sanoo.

Yliopiston Apteekin Virtanen kommentoi kilpailuasemaa varovasti.

– Kilpailemme tällä markkinalla joka päivä. Ykkösasia on, että palvelemme asiakkaita mahdollisimman hyvin. Veroja maksamme todella paljon, esimerkiksi apteekki- ja tuloveroa yli 30 miljoonaa euroa vuodessa.

– Näemme, että Espoossa on tarvetta uusille apteekeille. Meillä on nyt Jyväskylässä kaksi apteekkia 200 metrin päässä toisistaan. Enemmän Yliopiston Apteekkia tarvittaisiin Espoossa kuin Jyväskylässä.

Yliopiston Apteekissa odotetaan nyt, ottaako hallinto-oikeus valituksen vielä käsiteltäväkseen. Apteekki on mahdollista avata hyvin pian päätöksen jälkeen.

Suunnitelmissa on, että apteekki olisi avoinna maanantaista lauantaihin 7–23 ja sunnuntaisin 10–20.

Taustaa

Helsingin yliopiston omistama apteekkikonserni, jonka tuotto menee suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen.

Hoitaa yhteiskunnallisia erityistehtäviä, kuten lääkehuollon tutkimusta ja harvinaisten lääkkeiden valmistusta.

Maksaa liikevoitostaan yhteisöveroa. Yksityisen apteekin verotus perustuu apteekkarin henkilöverotukseen.

17 toimipistettä, joista viisi pääkaupunkiseudulla.

Osuus Suomen apteekkien lääkemyynnistä alle 10 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 8. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 9. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 10. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 11. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.