Nyt jyrähtää arkkipiispa: "Haetaan al-Holin lapset jouluksi kotiin!"

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo. Suomen ortodoksinen kirkko

toimitus

Helsingin ja koko ortodoksisen Suomen arkkipiispa Leo on tuonut toistuvasti esiin huolensa al-Holin leirillä olevien lasten hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta. Arkkipiispa totesi jo heinäkuussa, että näiden lasten oikeudet hyvään ja turvalliseen lapsuuteen ovat luovuttamattomia, kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon tiedotteessa.

Nyt lähestytään jo jouluaikaa, mutta tilanteeseen ei ole vieläkään saatu ratkaisua.

– Ottamatta poliittista kantaa minun täytyy todeta, että olen ollut hyvin surullinen ja pettynyt seuratessani tähän ongelmavyyhtiin liittyvää jahkailua. Toivon, että asiassa tehdään pikaisesti poliittinen päätös, jonka nojalla voitaisiin toimia kuten mielestäni oikeus ja kohtuus edellyttävät, arkkipiispa Leo sanoo Suomen ortodoksisen kirkon tiedotteessa.

Hän vetoaa päättäjiin:

– Haetaan heidät jouluksi kotiin!

Esillä on ollut ajatuksia, että jopa leireiltä kotiutuvat lapset voisivat olla tulevaisuudessa vaaraksi muille.

– Näkemykseni mukaan ihmisarvo ei määrity yksilön potentiaalin mukaan. Ihmistä ei siis tule arvioida sen mukaan, mitä hänestä ehkä tulee, vaan sen mukaan, mitä hän on nyt. Nämä ovat lapsia, joilla on edessään elämänmittainen valintojen sarja.

Siitä, pitäisikö leiriltä kotiuttaa sekä äidit että lapset vai tulisiko lapset tuoda Suomeen yksin, ilman vanhempiaan ja huoltajiaan, ajattelee arkkipiispa seuraavaa:

– On selvää, että lapsen erottaminen perheenjäsenistään ei ole koskaan ihanneratkaisu. Joskus näin on kuitenkin tehtävä, kuten tiedämme. Tässä nyt käsillä olevassa tilanteessa pidän ensisijaisen tärkeänä sitä, että lapset tuodaan mahdollisimman nopeasti turvaan näistä sietämättömistä, sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle haitallisista oloista, arkipiispa Leo sanoo tiedotteessa.

Arkkipiispan mielestä siirto varmasti lisää hetkellisesti lasten kokemaa turvattomuutta, mutta hän uskoo, että se on tässä tilanteessa leirille jättämiseen verrattuna se vähemmän huono vaihtoehto.

– Näen, että meillä on kristittyinä velvollisuus toimia tässä näiden lasten parhaaksi. Aikuisten osalta jättäisin asian yksityiskohtia paremmin tuntevien asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Aiheeseen liittyvää

 1. Puolueiden kannat jakautuvat al-Hol-keskustelussa – IL: näin puolueet vastasivat
  13.12.2019 10:00
 2. Joukko valtuutettuja väittää: edes koulut eivät saisi tietoa al-Holin tulokkaista – operaation salaaminen kansalaisilta aiheuttaa huolestuneisuutta
  12.12.2019 11:20
 3. Uutissuomalainen: Hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät kerro kantaansa al-Holin lasten palautuksiin – kolme kysymystä kysyttiin kolmeen kertaan
  11.12.2019 13:47
 4. Yle: Helsinki on varautunut al-Holin leiriltä palaaviin viime keväästä lähtien – "Olemme koonneet yhteen viranomaiset, jotka järjestäisivät palveluita"
  11.12.2019 12:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut