Rakkaus luontoon näkyy kuoseissa – espoolaisten ja japanilaisten lukiolaisten yhteistyö laajeni designiin
2
Suomalaiset linnut koristavat Iiris Ruokolaisen suunnittelemaa printtikangasta. Samaa kuviota voi hyödyntää monenlaisissa tuotteissa. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaSama kuvio toimii vaikkapa kankaissa ja mukeissa. Anneli Tuominen-Halomo
Anneli Tuominen-Halomo
| Päivitetty
Hedelmällinen yhteistyö espoolaisen ja japanilaisen lukiotason kuvataideopintojen välillä jatkuu. Opiskelijat ovat tutkineet suomalaista ja japanilaista muotoilua ja kulttuuria ja luoneet tältä pohjalta uusia tuotteita, muun muassa printtikankaita.
Mukana projektissa ovat olleet Akitan taideyliopiston lukio, Akitan prefektuurin Nishimen lukio sekä espoolaiset Kaitaan, Tapiolan ja Viherlaakson lukiot. Opiskelijoiden taidonnäytteistä on koottu näyttely Annantaloon Helsinkiin.
– Vierailimme Akitassa syksyllä 2018 ja tutustuimme japanilaisiin koristekuvioihin. Siellä syntyi idea siitä, että kuosit ovat seuraava yhteistyön aihe, Tapiolan lukion kuvataideopettaja Laura Murto sanoo.
Kursille osallistui Espoosta kymmenen lukiolaista. Espoolaiset ja akitalaiset seurasivat toistensa työskentelyä instagramissa. Murron mukaan se oli kätevää, koska kuvien välittämisen lisäksi järjestelmä käänsi kommentit.
Näyttelyssä on valmiiden töiden lisäksi valokuvia, jotka kertovat työskentelystä kouluissa.
Projektin aluksi lukiolaiset tutustuivat toistensa kulttuureihin ja designissa käytettyihin tyypillisiin aiheisiin ja muotoihin. Luonto on tärkeä sekä suomalaisille että japanilaisille ja siksi se valittiin yhteiseksi lähtökohdaksi.
Espoolaisten opiskelijoiden töissä on nähtävillä muun muassa ruutukuosia, kasveja, lintuja ja viittauksia mangaan. Akitalaisten suunnittelemien pyyhkeiden kuoseissa on muun muassa kieloja, puiden lehtiä, leppäkerttuja ja karhuja.
Espoolaislukiolaisten suunnittelemia koristekuvioita on hyödynnetty painokankaissa, kasseissa ja mukeissa.
Viherlaakson lukion toisen vuosikurssin opiskelija Iiris Ruokolainen oli todella tyytyväinen kurssiin.
– Päätin osallistua kurssille, koska minua kiinnosti erityisesti Japani-yhteistyö. Parasta kurssilla oli se, että opin tekemään jatkuvan kuosin. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen.
Iiris Ruokolaisen suunnittelemaa printtikangasta koristavat punatulkut, talitiaiset ja västäräkit. Alkuperäiset vesiväreillä maalatut kuvat ovat myös nähtävillä näyttelyssä.
Opetushallitus myönsi yhteistyöprojektia varten kansainvälistymisen valtionavustusta. Opetushallitus on lisäksi tukenut opiskelijoiden töiden toteutuksia oikeiksi tuotesarjoiksi.
– Tuki on mahdollistanut myös sen, että voimme tarjota japanilaisille vieraillemme suomalaisen illan ja valmistaa yhdessä ruokia. Lisäksi olemme voineet palkata avuksi tulkin, Laura Murto kertoo.
Viherlaakson lukion kuvataideopettaja Nina Luoma iloitsee siitä, että yhteistyö akitalaisten kanssa on jatkunut jo vuosia. Hän on ylpeä voidessaan esitellä suomalaista osaamista.
– Haave on toteutunut, koska olen aina tiennyt, että lukiolaiset osaavat vaikka mitä.
– Suomalaisten ja japanilaisten opiskelijoiden välille syntyi hieno yhteys, vaikka he eivät kurssin vuoksi matkustaneet toistensa luo, Luoma toteaa.
Japanilaisten ja suomalaisten opiskelijoiden töitä esittelevä näyttely Taidekasvatusta Japanista ja Suomesta jatkuu Annantalossa (Annankatu 30, Helsinki) 19. tammikuuta asti. Näyttely on Helsingissä, koska sille ei löytynyt Espoosta sopivankokoista näyttelytilaa.
Näyttelyyn voi tutustua Annantalon aukioloaikoina maanantaista perjantaihin kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 10–16.
Kaitaan lukion galleriatilassa näyttely nähdään 4.2.– 2.3.2020.