Ilkka Auer tavoittelee Topelius-palkintoa kirjallaan Kymnaasi

Espoolainen kirjailija Ilkka Auer on yksi tämänvuotisista Topelius-palkintoehdokkaista kirjallaan Kymnaasi (Haamu 2019).

– Ehdokkuus on mielettömän iso kunnianosoitus kirjailijalle, työlle ja kirjalle. En osannut odottaa tätä, Ilkka Auer sanoo.

– Arvoasteikossani Topelius-palkinto on Finlandia-palkinnosta seuraava.

Auer on senkin vuoksi tyytyväinen, että edellisestä julkisesta ehdokkuudesta on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Ilkka Auer tunnetaan erityisesti fantasiakirjasarjastaan Lumen ja jään maa, josta hän sai suomalaisen fantasiakirjallisuuden Kuvastaja-palkinnon vuonna 2005.

Ilkka Auerin Kymnaasi edustaa tiivistunnelmaista kauhufantasiaa. Päähenkilö on kaltoinkohdeltu orpo Sofia, jonka elämä on jakautunut kahteen jaksoon: kymmenen vuotta jatkuneeseen painajaiseen ja sitä edeltäneeseen onnellisuuteen.

16-vuotispäivänsä koittaessa Sofia päätyy outojen tapahtumien kautta salaperäiseen tyttöjen sisäoppilaitokseen, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välimaastossa. Sofia ajautuu taistelemaan pimeyden voimia vastaan taianomaisen satumaailman muuttuessa kauhun näyttämöksi.

Kirjailija on tehnyt myös Kymnaasi-kirjan kansikuvituksen.

– Kymnaasin kirjoittaminen oli pitkä prosessi, koska tarina antoi etsiä itseään. Kirjoittaminen alkoi sujua, kun sain ensimmäisen vedoksen tehtyä. Kirjoitin kirjasta viisi tai kuusi versiota, Ilkka Auer kertoo.

Auerilla on tapana piirtää kuvamateriaalia samalla kun hän kirjoittaa, koska visuaaliset näkökulmat tukevat tarinan syntyä. Kansikuva syntyi jo kirjoittamisen alkuvaiheessa, ja kustantaja hyväksyi idean.

Auer kirjoittaa parhaillaan jatkoa Lumen ja jään maa -sarjalle. Kirjan työnimenä on Hornankehrä

Kirjailijan uusinta tuotantoa ovat Anastasia-kauhuromaani ja Domowik, joka edustaa fantasia- ja kauhukirjallisuutta.

Espoo on edustettuna Topelius-palkintokilpailussa myös kustantajan kautta. Mikko Koirasen kirjan Nauhoitettava ennen käyttöä kustantaja on espoolainen Myllylahti.

Kirja kertoo oululaisesta Mirosta ja hänen yh-äidistään. Miro ei ole saanut vastauksia kysymyksiinsä isästään. Voiko vanhojen kotivideoiden ja kaukosäätimen avulla päästä oikeasti menneisyyteen selvittämään asiaa? Kirja käsittelee huumorin varjolla vakaviakin asioita, kuten aikuistumista ja suhdetta omiin vanhempiin.

Topelius-palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle ja sen jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry. Vuoden 2020 ehdokkaat sekä voittajat valitaan vuoden 2019 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Voittaja julkistetaan tammikuussa 2020.

Kaikki ehdokkaat:

Auer, Ilkka: Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille (Haamu 2019)

Hepo-oja, Briitta: Suomea lohikäärmeille (Otava 2019)

Isto, Sanna: Sirpale (WSOY 2019)

Koiranen, Mikko: Nauhoitettava ennen käyttöä (Myllylahti 2019)

Ohtonen Kimmo: Ikimaa, Kuiskaajien kilta (Otava 2019)

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut