KaMuNi-kolmikolta toinen kirja: Novelleissa on vauhtia, huumoria ja optimismia

Roope Kankare, Sampo Mustonen ja Jalo Niinikangas uudistivat ilmaisunsa afarismeista novelleiksi. Kolmikkoa yhdistää samankaltainen huumori ja taiteellinen näkemys. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

"Hyvä joukkue on enemmän kuin yksilöidensä summa." Tiimiviisaus. Edellä oleva elämänviisaus on poimittu kolmen yläkoululaisen Roope Kankaren, Sampo Mustosen ja Jalo Niinikankaan aforismikokoelmasta KaMuNi 354 elämänviisautta (Enostone kustannus 2016).

Kolmen nuoren joukkue toimii niin hyvin, että nyt, kolme vuotta myöhemmin, he ovat julkaisseet toisen kirjan: Puuhamiesten maihinnousu (Enostone kustannus). Tällä välin steinerkoululaisista on varttunut Tapiolan lukion toisen vuosikurssin opiskelijoita ja aforismit ovat venyneet novelleiksi.

Pojat innostuivat kirjailijan työstä niin paljon, että toisen aforismikirjan käsikirjoitus oli jo pitkällä. Sitä ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Kun Enostone kustannus teki sukupolvenvaihdoksen, kustantaja alkoi johdattaa heitä kirjoittamaan novelleja.

Uudessa teoksessa KaMuNismi saa uusia ulottuvuuksia, ja Mustonen, Kankare ja Niinikangas antavat kyytiä lapsuutensa suosikkihahmoille, jotka joutuvat outoihin seikkailuihin. Puuha-Petessä ja Nuuskamiekkosessa on jotain tuttua. Jalkapallolta ja jääkiekoltakaan ei voi välttyä. KaMuNit päätyvät myös seikkailemaan mauton kanssa. Niinikankaan reppukin on tärkeässä roolissa.

Huumori ja optimismi ovat KaMuNismin olennaisia piirteitä.

Kirjoittajien itsensä mukaan Puuhamiesten maihinnousu on Netflix-paperimuodossa eli teos, jolla saadaan nuoret miehet lukemaan. Kirjoittaminen ei ollut vaikeaa, koska heidän taiteellinen suuntauksensa on aika samanlainen. Kirjoitusprosessin aikana kaikki kolme olivat samassa paikassa: Yksi kirjoitti ja sitten tekstiä työstettiin yhdessä.

– Ideat eivät loppuneet, mutta välillä oli vaikea ryhtyä työhön, Sampo tunnustaa.

Jalon mielestä taiteellisuus pääsi välillä liikaakin valloilleen. Lauseista tuli tosi pitkiä, ja kustantaja halusi, että ne pilkotaan.

Kirjan valmistumiselle ei ollut tiukkaa deadlinea, joten nuoret kirjailijat saivat rauhassa kypsytellä tekstiä. Puuhamiesten maihinnousu julkaistiin Turun kirjamessuilla.

– Kirjoitusinto iski silloin kun ei pitäisi, esimerkiksi ruotsintunnilla, Roope virnistää.

– Suurin osa kirjasta tuli kirjoitettua 9-luokalla ja lukion alussa. Loppu on ollut tekstin jalostusta, Sampo selvittää.

– Kukaan ei ole perfektionisti koulun suhteen, Jalo lisää.

KaMuNi 354 elämänviisautta sai hyvää palautetta. Se ei poikien mukaan johtunut niinkään kirjan sisällöstä vaan kirjoittajien iästä ja siitä, että se ylipäätään on olemassa.

Novellien kirjoittaminen oli haastavampaa. Se oli hieno hetki, kun kirja tuli painosta.

– Olen lukenut novellikirjaa muutamilla tunneilla voidakseni näyttää, mitä luen, Roope kertoo markkinointikikastaan.

– Lukiossa reaktiot ovat erilaisia. Yläasteella kysyttiin, että oletteko oikeasti julkaisseet kirjan ja saaneet paljon rahaa. Lukiossa ymmärretään, ettei kirjoista saa hirveästi rahaa, Jalo ja Sampo miettivät.

Tuleeko kirjoja lisää?

– Ehkä, kolmikko vastaa. Ehkä ensi vuosikymmenellä. KaMuNismi on maailmankuva, joka voi tuottaa vaikka mitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 2. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 3. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 4. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 5. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 6. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 7. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Hänninen 8.7.
 12. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 13. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 14. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 15. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 4. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 5. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 6. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 7. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 8. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 9. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 10. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 11. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 12. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 13. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 14. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 15. Hänninen 8.7.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.