Varoitus poliisilta: pääkaupunkiseudulla liikkunut häikäilemätön autovaras – "Toimintamalli voi ilmetä jossakin vaiheessa uudelleen"

Poliisi on tutkinut tapauksia, joissa ulkomaalaistaustainen englantia puhuva mieshenkilö on anastanut myynnissä olleita autoja. Autot ovat olleet myynnissä yksityisillä henkilöillä internetissä Helsingissä tai Vantaalla.

Ulkomaalaistaustainen, englantia puhunut mieshenkilö oli ottanut yhteyttä Helsingissä asuvaan henkilöön, joka myi autoaan internetissä. Mies oli halunnut koeajaa auton ja tullut paikalle toisen ulkomaalaistaustaisen, englantia puhuneen miehen kanssa.

Myynnissä olleet autot ovat olleet niin uusia, että ne toimivat transponder-avaimilla. Transponder on ajoneston tunnistesirulla toimiva avain.

– Miehet ovat kaupanteon yhteydessä halunneet nähdä auton kummatkin avaimet. Jossakin vaiheessa epäillyt ovat vaihtaneet auton avaimet siten, että myyjälle on jäänyt käteen niin sanottu tyhjä avain, joka ei ole toiminutkaan. Myyjä on myöhemmin huomannut, että hänen autonsa on kadonnut parkkipaikalta, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Outi Petersohn-Järvinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan kaksi muuta epäiltyä törkeää varkautta ovat edenneet lähes samalla tavalla kuin ensimmäinen. Ne tehtiin marraskuun puolivälissä Vantaalla ja Helsingissä, jossa autoa oli tullut katsomaan kaksi englantia puhuvaa ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Yksi autoista ja epäillyistä varkaista saatiin pysäytettyä Tallinnan satamassa. Toinen anastetuista autoista on edelleen kateissa, kolmas luovutettu omistajalleen.

Kolmen tapauksen esitutkinta on loppusuoralla. Poliisi on vanginnut yhden epäillyn tapauksiin liittyen, ja asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tammikuun lopussa. Kaksi muuta epäiltyä on vangittu poissaolevina. Heistä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Poliisi kehottaa yleiseen varovaisuuteen internetissä käytävässä autokaupassa.

– On mahdollista, että kyseinen toimintamalli ilmenee jossakin vaiheessa uudelleen. Ihmisten kannattaa pitää silmät auki myyntitilanteissa ja olla avainten kanssa erityisen tarkkoina, Petersohn-Järvinen ohjeistaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut