Tiedätkö sinä, kuinka työnantajasi suhtautuu kiusaamiseen tai lahjontaan? – "Vilpitön halu toimia oikein puuttuu monelta yritykseltä"

"Vilpitön halu toimia oikein – myös silloin kun se on vaikeaa tai kallista – puuttuu vielä valitettavan monesta yrityksestä.” Näin sanoo Niina Ratsula, jonka missiona on auttaa organisaatioita toimimaan arvojensa ja eettisten periaatteidensa mukaan.

Kansainvälisten pörssiyhtiöiden asiantuntija- ja johtotehtävissä 12 vuotta työskennellyt Ratsula irtisanoutui viime vuonna unelmatyöstään ja perusti yrityksen. Nyt hänen tavaramerkkinsä on puhua oikein toimimisen kulttuurista. Työsarkaa on hänen mukaansa paljon.

– Aihe on minulle tärkeä, koska olen vuosien varrella nähnyt paljon epäeettistä toimintaa. Uskon kuitenkin muutoksen mahdollisuuksiin niin ihmisten asenteissa kuin käytännön toiminnassa, hän sanoo.

Työyhteisön näkökulmasta eettiset periaatteet ovat Ratsulan mukaan niitä yhteisiä pelisääntöjä, jotka kuvaavat, minkälainen toiminta on kannustettavaa ja sallittua, ja toisaalta minkälaista toimintaa ei hyväksytä.

– Eettiset periaatteet liittyvät siihen, miten toimimme käytännön tasolla työyhteisönä, sekä asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kohtaan. Viime kädessä eettiset periaatteet linjaavat sen, minkälainen yritys haluamme olla, hän täsmentää.

Konkreettisella tasolla eettiset periaatteet voivat esimerkiksi edellyttää, että työpaikalla kohdellaan muita kunnioittavasti. Ketään ei syrjitä eikä kiusata.

Usein eettisiin periaatteisiin kuuluvat nollatoleranssi lahjontaa ja korruptiota kohtaan, ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittaminen, sekä edellytys käyttää yhtiön varjoja ja omaisuutta huolellisesti.

Yrityksen eettisiin periaatteisiin pitäisi kuulua myös, että jokaisella työyhteisön jäsenellä on velvollisuus nostaa esiin havaitsemiaan epäkohtia.

– Ja periaatteisiin pitäisi kuulua myös yrityksen lupaus siitä, että jokainen tällainen ilmoitus käsitellään huolellisesti, Ratsula lisää.

Ratsulan mukaan suomalainen yritysmaailma ei kaipaa lisää tyhjiä juhlapuheita tai vastuullisuusraportteja. Sen sijaan tarvetta olisi sellaisille eettisille periaatteille, joista yritys pystyy vilpittömästi tunnistamaan itsensä arjen toiminnassa.

– Niiden avulla yritys tuo toimintansa tarkoituksen ja arvot konkreettisiksi toimintaperiaatteiksi, jotka kuvaavat ”meidän tapaa toimia”.

Entä miten nämä periaatteet juurrutetaan osaksi jokapäiväistä työkulttuuria? Ratsulan mielestä paras lähtökohta on osallistaa koko organisaatio niiden laatimiseen ja jalkauttamiseen.

– Tämä ei onnistu, ellei ylin johto aidosti seiso periaatteiden takana, hän sanoo.

Eettisten periaatteiden mukaan toimimisen tulee Ratsulan mielestä olla helppoa, selkeää ja samaistuttavaa kaikille organisaation jäsenille. Se vaatii koulutusta, mutta ennen kaikkea asian nostamista päivittäiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

Ratsula antaa esimerkkejä, kuinka syrjinnän vastaisuus ja kunnioittava työpaikkakäyttäytyminen toteutuvat konkreettisesti.

– Yrityksellä pitää olla säännöt, joilla se käytännössä varmistaa, että rekrytoinnissa ei tapahdu tiedostamatonta tai tiedostettua syrjintää, ja miten päivittäisessä arjessa puututaan asiattomaan käytökseen.

Toiseksi esimerkiksi Ratsula nostaa korruption. Monen yrityksen eettisissä periaatteissa mainitaan ”nollatoleranssi korruptiolle”, mutta usein nämä kaksi sanaa eivät avaudu työntekijälle arjen merkityksen tasolla.

– Sen sijaan linjaukset vaikkapa siitä, minkälaisia lahjoja tai vieraanvaraisuutta on hyväksyttävää vastaanottaa tai antaa ja minkälaiset tilanteet luovat riskit jääviydestä ja miten niissä tulisi toimia, auttavat ymmärtämään, mitä nollatoleranssi käytännössä tarkoittaa, hän selvittää.

Eettisten periaatteiden juurruttaminen tarkoittaa Ratsulan mukaan myös sitä, että yrityksessä uskalletaan aktiivisesti puuttua epäkohtiin ja ratkaista niitä sen sijaan, että lakaistaisiin ne maton alle.

– Tämä vaatii valtavaa esimerkillä johtamista ja vanhojen toimintamallien ravistelua, hän toteaa.

Eettisesti kestävämmästä työkulttuurista seuraa Ratsulan mukaan lähes poikkeuksetta parempi työntekijäkokemus.

– Ihmiset hakevat merkityksellisyyden tunnetta työelämässä. Ympäristö, jossa aidosti yhteiset eettiset arvot toteutuvat, on vahvasti sidoksissa tähän kokemukseen. Puhumattakaan vaikutuksista, joka tällä on työhyvinvointiin ja tuottavuuteen.

Myös yrityksen näkökulmasta eettisten periaatteiden noudattaminen kannattaa. Kun yrityskulttuuri on eettisesti kestävällä pohjalla, on yrityksen maineriski, tai riski sanktioista, paremmin hallinnassa.

– Sakkojen välttäminen tai maineen suojaaminen ei tietenkään pitäisi olla yrityksen ensisijainen syy toimia oikein, vaan ne tulevat vastuullisen toiminnan seurauksena.

Työssään eettisten periaatteiden lähettiläänä Ratsula törmää toisinaan myös vastarintaan.

– Totta kai aina, kun kyse on vanhasta poisoppimisesta, herää muutosvastarintaa. Minusta on äärimmäisen tärkeää muistaa, että usein eettisiä kamppailuita käydään juuri niissä tilanteissa, joissa bisneksen ja eettisten periaatteiden noudattamisen välillä on jännite.

Juuri näiden jännitteiden normalisointi on Ratsulan mukaan tärkeä osa oikein toimimisen kulttuurin edistämistä.

– Tulevaisuudessa menestyvät yritykset, jotka tässä onnistuvat ja jotka uskaltavat aidosti laittaa eettiset arvot taloudellisen menestymisen edelle, hän summaa.

Yrityksen eettiset periaatteet voivat kattaa esimerkiksi seuraavat pelisäännöt:

Kohtelemme muita kunnioittavasti.

Emme syrji tai kiusaa.

Diversiteetti (monimuotoisuus) ja inkluusio (osallistaminen) ovat tärkeä osa työyhteisöämme ja toimintatapojamme.

Meillä on nollatoleranssi lahjontaa ja korruptiota kohtaan.

Kunnioitamme ympäristöä ja ihmisoikeuksia.

Käytämme yhtiön varoja ja omaisuutta huolellisesti.

Kunnioitamme työntekijöiden, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneidemme henkilötietojen suojaa.

Jokaisella työyhteisön jäsenellä on velvollisuus nostaa esiin havaitsemiaan epäkohtia. Käsittelemme huolellisesti jokaisen ilmoituksen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut