Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Claudia, 17, toi SM-kultaa Kauniaisiin – "Koiran kanssa kisaaminen opettaa kärsivällisyyttä"

Kauniaislainen Claudia Rönhovde on Suomen paras nuori koiranesittäjä.

Sunnuntaina 8. joulukuuta Messukeskuksessa käydyn junior handlereiden (nuori koiranesittäjä) suomenmestaruuskultaa voittanut 17-vuotias Rönhovde tietää, että titteliä ovat kuluvan vuoden ajan tavoitelleet myös sadat muut nuoret.

– En voi oikein vielä uskoa, että voitin, hämmentynyt Rönhovde toteaa.

Nuorille koiranesittäjille suunnattuja junior handler -kilpailuja käydään vuoden aikana lähes kaikissa koiranäyttelyissä. Niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Messukeskuksessa vuoden lopussa käytävään SM-kilpailuun osallistuvat eri puolilla Suomea käytyjen osakilpailujen voittajat. Heistä paras on Suomen paras. Suomen parhaana Rönhovde edustaa kotimaataan junior handlereiden maailmanmestaruuskisoissa Englannissa vuonna 2020.

Kauniaisten naapuriin Espooseen tuli SM-kisan viides sija. Sen voitti Etelä-Tapiolan lukiota käyvä 17-vuotias Karoliina Vapola Hänellä oli Messukeskuksessa käydyssä kilpailussa kisakaverina berninpaimenkoira.

Vaikka junior handler -kisat käydään koiranäyttelyssä, kilpailussa ei ratkaise koiran ulkomuoto, vaan nuoren taito esitellä koiraa tuomarille. Nuoren tulee tuntea kullekin rodulle ominainen esitystyyli. Tuomari arvioi myös nuoren ja koiran yhteistyön sujumista. Kisoissa mitellään kahdessa eri ikäsarjassa.

Voitto on pitkän matkan maali, pohtii Rönhovde. Hän on harrastanut koirien kanssa koko ikänsä. Koiranäyttelyt tulivat tutuiksi jo vauvana.

– Ennen junior handler -kisoja kävin lapsi ja koira -kisoissa. Jh-kisoissa olen käynyt kuutisen vuotta.

Sunnuntaisen voitokkaan kisan arviointiin ei Rönhovdella ole vielä riittänyt aikaa. Jotain on kuitenkin jo mielessä.

– Minulla ei ollut kovin helposti esitettävä koira. Ehkä tuomari huomasi sen, vaikka muut eivät välttämättä huomanneet. Ja ehkä esitystyylini oli tuomarin mieleen, arvioi Rönhovde.

Kisakaverina oli harvinainen ibizanpodenco. Rotu on ollut Rönhovdelle aiemmin vieras, mutta kyseinen koira on tullut jo pentuna tutuksi. Kotona nuorella mestarilla on mopseja, chihuahua ja muutama azawakh.

Ruotsinkielistä lukiota Kaunaisissa käyvä Rönhovde kehuu junior handler -kisaa lajiksi, josta voi poimia paljon oppeja myös arkeen.

– Koiran kanssa kisaaminen opettaa kärsivällisyyttä. Junior handler -kisa opettaa myös kilpailemaan ja yhteisöllisyyttä. Yhteisössä kaikki ovat yhtä arvokkaita riippumatta siitä, kuka kulloinkin voittaa.

Junior handler SM 2019

1) Claudia Rönhovde

2) Josefina Voutilainen

3) Laura Lintenhofer

4) Nella Nemlander

5) Karoliina Vapola