Helsingin yliopiston keksinnöistä syntynyt yli 100 työpaikkaa ja uusia hoitomenetelmiä, muutaman vuoden kuluttua saadaan ehkä syöpärokote

Helsingin Innovaatiopalveluiden toimitusjohtaja Jari Strandman on kaupallistanut keksintöjä myös muun muassa Oxfordin yliopistossa. Helsingin yliopisto

Aapo Siippainen

Helsingin yliopistossa on perustettu muutaman viime vuoden aikana lukuisia yrityksiä, jotka muun muassa kehittävät uusia hoitomenetelmiä syöpään ja diabeetikoille ranneketta, jolla voidaan seurata veren sokeripitoisuutta.

Jotta yliopiston tutkijoiden keksinnöt saisivat yksityistä rahoitusta, on niiden avuksi perustettu vuonna 2011 Helsingin Innovaatiopalvelut Oy.

– Toimintamme on tuplannut yliopiston tutkijoilta tulevien keksintöilmoitusten määrän. Ilmoituksia on tullut tänä vuonna 108, sanoo Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Jari Strandman

On odotettavavähintään viisi vuotta,ennen kuin syöpärokotetta Helsingissä kehittävä Valo Therapeutics voi saada tuotteensa markkinoille.

– Tämä vaatii ensin kliinisiä kokeita ja sen jälkeen yhteistyötä lääketeollisuuden kanssa. Yhtiöllä ei olisi yksin resursseja päästä markkinoille, Strandman kertoo.

Helsingissä on kehitetty jo usean vuoden ajan ranteeseen asennettavaa laitetta, joka mittaa verensokerin ilman, että ihoa rikotaan neulalla.

– Glucomodicum-nimisen yrityksen innovaatio on yksi lupaavimmista, Strandman sanoo.

Yliopistossa perustetuilla yrityksillä on työllistävä vaikutus. Strandman laskee, että uusissa yrityksissä työskentelee nyt yli 110 ihmistä. Ne on perustettu muutaman viime vuoden aikana. Suurimmaksi on kasvanut reilun 40 hengen Nanoform Finland, joka kehittää lääkeainehiukkasia kutistavaa teknologiaa.

– Se parantaa lääkeaineiden liukenevuutta elimistöön. Tällä on vaikutusta annosten ja sivuvaikutusten pienentymiseen, Strandman esittelee.

Marraskuussa Jari Strandman oli yritysten mukana Helsingissä järjestetyssä Slushissa. Strandman huomasi, että kansainvälinen huomio kiinnittyi muun muassa suurien datamäärien analysointiin erikoistuneeseen Veil.ai-yritykseen. Se on kehittänyt Meilahden kampuksella keksintöä, joka turvaa muun muassa potilastietoja.

– Keksinnön tarkoituksena on, että esimerkiksi kudospankissa olevia tietoja voidaan pitää turvassa niin, ettei niitä voida liittää tiettyyn ihmiseen. Datan anonymisoinnille on kysyntää, koska GDPR-tietosuoja-asetukset rajoittavat datan käyttöä.

Meilahden lisäksi keksintöjä tulee paljon Viikin ja Kumpulan kampuksilta.

– Keksinnöt painottuvat luonnon- ja elämäntieteisiin. Keskustakampukselta on myös perustettu jo useita yhtiöitä muun muassa koulutusviennin alueelta.

Esimerkiksi Heischools Oy on tuotteistanut suomalaista varhaiskasvatusta ja vienyt päiväkotimallin muun muassa Kiinaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut