Itsenäisyyspäivänä jopa 6 astetta lämmintä

Itsenäisyyspäivää vietetään etelässä epävakaisessa ja lauhassa säässä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tuore ennuste.

– Sää on varsinkin Etelä-Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaista lauhempaa, sanoo tiedotteessa meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Monin paikoin saadaan itsenäisyyspäivänä vesi- tai tihkusateita. Sademäärät jäävät kuitenkin melko vähäisiksi.

Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–6 astetta. Pohjois-Suomessa on pakkasta ja enimmäkseen poutaista.

Ilmatieteen laitoksen arkistojen mukaan itsenäisyyspäivää vietetään yleensä pakkassäässä, ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa hieman suojan puolelle. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta.

Lauhinta oli itsenäisyyspäivänä vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta.

Itsenäisyyspäiväksi tänä vuonna ennustettu sää ei ole kovin erilainen verrattuna päivään, jolloin Suomi julistettiin itsenäiseksi vuonna 1917.

Ilmatieteen laitoksen arkistojen mukaan vielä 5. joulukuuta 1917 sää oli selkeä ja pakkasta oli maan eteläosassa 15 ja keskiosassa 20 astetta. Maa oli lumen peitossa koko maassa.

Sää kuitenkin muuttui itsenäisyysjulistuksen aikaan 6. joulukuuta.

Aamulla lämpötila oli vielä hieman pakkasen puolella ja lunta satoi maan itäisintä osaa lukuun ottamatta kaikkialla. Matalapaineen ja sadealueen liikkuessa itään sää lauhtui ja muuttui päivän mittaan suojakeliksi. Sateet muuttuivat räntä- ja vesisateeksi. Jo iltapäivällä myös Lapissa satoi vettä.

Suomi julistettiin siis itsenäiseksi harmaan tuulisena, sateisena sekä lauhana päivänä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut