Lisää paljastuksia Silkkitie-huumekaupasta – Poliisilla on tiedossa tuhansien epäiltyjen nimet

Tulli, keskusrikospoliisi ja Syyttäjälaitos pitivät keskiviikkona 4. joulukuuta tiedotustilaisuuden niin sanotusta Silkkitie-tutkinnasta.

Tulli takavarikoi keväällä 2019 yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa vuodesta 2013 lähtien salatussa verkossa toimineen Silkkitien verkkopalvelimen.

Silkkitie-palvelimella on käyty huume-, doping-, lääke- ja asekauppaa anonyymisti. Maksuvälineenä on käytetty bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Tehtyjen kauppojen yhteisarvo on noin 50 miljoonaa euroa.

Kokonaisuuden yleisjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista kertoi, että tässä vaiheessa on selvitetty jo noin 7 500 Silkkitiellä kauppaa tehneen henkilöllisyys. Mukana on sekä myyjiä että ostajia.

Silkkitien käyttäjiä on ollut kaikkialla Suomessa, ja heidän ikäjakaumansa on ollut 15–83 vuotta. Epäillyistä noin puolella ei ole aiempaa rikostaustaa.

Suhteellisesti eniten rikosepäilyjä Silkkitie-tapauksessa on poliisin selvittelyssä Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitosten alueella.

Tapauksen laajuudesta kertoo se, että vuodesta 2013 toimineella sivustolla on toteutettu noin 500 000 kauppatapahtumaa valtaosin Suomeen. Tulli on takavarikoinut yhteensä noin 20 miljoonan euron arvosta bitcoineja.

– Myyjäprofiili on ollut Silkkitiellä erilainen kuin huumeiden katukaupassa, Tullissa tapauksen yleisjohtajana toimiva valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kommentoi.

Hän kuitenkin lisää, että osa Silkkitiellä toimineista on aiemmin harjoittanut huumeiden katukauppaa.

Silkkitien välityksellä tehdyn huumekaupan arvo on noin 42 miljoonaa euroa ja doping-aineiden kaupan noin 3,3 miljoonaa euroa. Kauppapaikan ylläpitäjä ei Sinkkosen mukaan itse osallistunut kaupankäyntiin, mutta otti kaikesta sivustolla käytävästä kaupasta itselleen keskimäärin viiden prosentin palkkion.

Silkkitie paransi huumeiden saatavuutta erityisesti Suomen suurten kaupunkien ulkopuolella. Koska palvelu ei ole edellyttänyt identifioitumista, huumeita on myyty myös alaikäisille.

Sinkkonen korostaa palvelimen takavarikoinnin ja Silkkitie-tutkinnan viimeistään murtaneen illuusion siitä, että verkossa voisi tehdä rikollista kauppaa anonyymisti ja kiinni jäämättä.

Poliisin Tullilta saamat tiedot ostotapahtumista ovat hyvin tarkkoja. Silkkitiehen liittyvissä tapauksissa on tähän mennessä tuomittu vankeusrangaistuksia yhteensä noin 100 vuotta ja poliisi tekee aivan lähiaikoina lisää toimenpiteitä rikosepäilyihin liittyen.

Poliisi korosti tiedotustilaisuudessa, että Silkkitiellä kauppaa tehneiden on mahdollista olla itse yhteydessä oman alueen poliisiin ja selvittää oma-aloitteisesti tapahtunutta.

Helsingin Sanomat kertoi jo tiistaina, että Silkkitie-juttuun liittyen on vangittuna Helsingin poliisissa työskentelevä vanhempi konstaapeli, jota epäillään törkeästä dopingrikoksesta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut