Yhä useampi vuokralainen joutuu penäämään takuuvuokraansa takaisin vuokranantajalta. Tämä näkyy muun muassa kuluttajariitalautakunnan tilastoissa.
Vakuus eli takuuvuokra on summa, jonka vuokralainen maksaa muuttaessaan asuntoon. Se on tarkoitettu vuokranantajan turvaksi mutta on vuokralaisen rahaa.
Vuokralaisten kokemusten mukaan osa vuokranantajista pidättää vakuuden turhan hanakasti vedoten asunnon siivous- ja korjauskuluihin.
Ilmiö näkyy kuluttajariitalautakuntaan asti viedyissä valituksissa. Vuosittain käsitellyistä kaikista huoneenvuokra- ja asumisoikeusasioista vakuuden pidättäminen on suurin yksittäinen valituksen aihe.
Vakuuden pidättämistä koskevien valitusten määrä on noussut muutamassa vuodessa peräti 40 prosenttia.
Kun vuonna 2015 vakuutta käsiteltiin 169 valituksessa, viime vuonna niitä oli jo 239. Tänä vuonna 28. lokakuuta mennessä valituksia on tullut jo 223. Suurin osa käsitellyistä tapauksista on ratkaistu vuokralaisen eduksi.
– Tämä on nykyajan ilmiö. Osa vuokranantajista kokee, että he voivat pidättää vakuuden noin vain eivätkä muista, että se on vuokralaisen rahaa, kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korpiola toteaa.
Osa vuokralaisista taas näyttää unohtavan, miten toisen omistamassa asunnossa hyvien tapojen mukaan kuuluu elää. Päivi Korpiola on huomannut, että etenkin nuorilla ihmisillä ei aina ole käsitystä siivouksesta.
– Joskus on jopa sellaista, että asukas kokee siivonneensa hyvin, mutta kun kuvia katsoo, niin hyvä, ettei oksennus lennä, Korpiola kuvailee.
Kuluttajariitalautakunta on kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisissä riita-asioissa ratkaisusuosituksia antava asiantuntijaelin.
Sen päätökset ovat suosituksia, joten ne eivät sinällään korvaa oikeuden antamaa päätöstä. Usein asiat hoidetaan kuluttajariitalautakunnassa, koska oikeudenkäynti saattaa tuntua kalliilta ja hankalalta.
– Jos kiistaa tulee, vahingoista kannattaa aina ottaa kuvat, koska ilman niitä on vaikea todistaa väitteitä todeksi. Ilman todisteita asia ratkaistaan vuokralaisen eduksi, Korpiola muistuttaa.
Kuntokatselmus ja asunnon valokuvaaminen kannattaa Korpiolan mukaan tehdä aina, kun vuokralainen vaihtuu. Se on sekä asukkaan että vuokranantajan etu.
Tapauksia on paljon enemmän kuin kuluttajariitalautakuntaan edenneet. Suurin osa ratkeaa ennen virallisen valituksen tekemistä.
– Meille tulee vuokralaisilta runsaasti yhteydenottoja vakuuksista, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita vahvistaa.
Hänen mukaansa ilmiö johtuu siitä, että vuokramarkkinoille on tullut paljon uusia, kokemattomia vuokranantajia. He eivät aina ymmärrä, että asumisesta koituu jälkiä.
Sijoitusneuvojen innostamana moni sijoittaa asuntoon ja vuokraa sen eteenpäin. Siihen ei Viidan mukaan haluta kulumisen jälkiä, kuten taulukoukkujen reikiä seiniin.
– Pieni taulukoukun reikä seinässä on normaalia asumista. Jos olohuoneen seinässä on kämmenenkokoinen reikä, se ei enää ole normaalia kulumista, Anne Viita kuvailee.
Vakuus on vuokralaisen rahaa, jota sopimuksen mukaan voidaan käyttää joko maksamattomiin vuokriin tai asunnon korjaukseen. Vaikka asunnossa olisi jotain korjattavaa vuokralaisen jäljiltä, koko vakuutta ei automaattisesti saa pidättää.
– Jos vakuutta on sisällä 500 euroa ja korjauksiin menee 390 euroa, siitä on oltava kuitti, ja erotus kuuluu palauttaa vuokralaiselle, Anne Viita korostaa.
Takuuvuokran suuruus vaihtelee, yleisesti sovitaan yhden tai kahden kuukauden vuokraa vastaava summa.
– Lain mukaan enimmäissumma vakuudelle on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa, Anne Viita kertoo.
Summa kannattaa tallettaa esimerkiksi erilliselle vuokravakuustilille. Kun vuokrasopimus päättyy, asunnon kunto tarkastetaan. Jos kaikki on kunnossa, vakuus pitää palauttaa vuokralaiselle.
– Asunnon kunto kannattaa tarkastaa ja kirjata huomiot ylös aina, kun uusi vuokralainen on muuttamassa sisään. Sen ei tarvitse olla liian yksityiskohtainen, mutta yleiskuvaus tyyliin "eteisen naulakko välttävässä kunnossa, olohuoneen seinät vastamaalatut", Anne Viita kuvailee.
Kirjoittaja: Mervi Pasanen