Maya-kulttuuri on yhä vahvasti läsnä Belizessä ja tarjolla pikaisestikin piipahtavalle turistille – temppelialueista yksi on ylitse muiden

Auton ikkunan läpi näkyy kyltti, jossa lukee: ”Ole ylpeä belizeläinen.” Belize on täynnä mielenkiintoista katseltavaa. Ohi vilisevät talot, eikä joukosta löydä kahta samanlaista. Oli asumus sitten muutaman neliön kokoinen, laudoista rakennettu mökki tai kaunis tiilitalo puutarhan ympäröimänä, pihapiiristä ja sen asukkaista välittyy tyytyväisyys. Kylätiet ovat punamultaisia ja täynnä elämää.

Belize sijaitsee Keski-Amerikassa Jukatanin niemimaan kaakkoisosassa. Belizen pohjoispuolella on Meksiko, lännessä ja etelässä Guatemala ja idässä Karibianmeri upeine koralliriuttoineen. Koralliriutoilla on kuuluisa Great Blue Hole, Sininen aukko. Se tunnetaan yhtenä maailman upeimmista sukelluskohteista.

Belize on ainoa Keski-Amerikan maa, jonka virallinen kieli on englanti. Naapurimaissa puhutaan pääkielenä espanjaa, joka on belizeläisille toinen kieli kreolin ohella. Kielten paletti juontaa juurensa historiasta.

Mayojen jälkeen aluetta hallitsivat espanjalaiset, jotka kuitenkin lähtivät pian, koska rikkauksia alueella oli vain vähän. Tämän jälkeen vallassa olivat britit, kunnes Belize itsenäistyi 1981. Orjien mukana Belize on saanut afrikkalaisia vaikutteita.

Belize tunnustaa Britannian monarkian hallitsijakseen ja on Kansanyhteisön jäsen. Käytännön hallitusvaltaa käyttää pääministeri hallituksineen. Brittiläismalliseen edustajainhuoneeseen valitaan edustajat joka viides vuosi, ja pääministeri on suurimman puolueen edustaja.

Belizen talous pohjautuu maatalouteen ja matkailuun. Tärkeimpiä maataloustuotteita ovat riisi, maissi ja pavut. Tärkein vientituote on sokeri, mutta myös banaanin ja sitrushedelmien tuotanto on laajaa. Belizen kansalliskukka on tummanvioletti orkidea, mutta sitäkin arvokkaampi trooppisten sademetsien aarre on mahonki.

Belizen ilmasto on trooppinen, ja sadekausi kestää toukokuulta marraskuulle. Useat belizeläiset talot on rakennettu paalujen päälle ilmaston vuoksi.

Maa kärsii säännöllisesti hurrikaanien ja trooppisten myrskyjen aiheuttamista rankkasateista ja tulvista. Tulvavesi on suuri uhka elinkeinolle ja taloudelle.

Yksi tärkeä osa Belizen houkuttelevuutta matkailumaana on maya-kulttuuri. Maya-aikakauden temppeleitä on maassa useita. Yksi tunnetuimmista on Xunantunich, joka sijaitsee Länsi-Belizessä vain noin kilometrin päässä Guatemalan rajalta. Kymmenen minuutin ajomatkan päässä temppelialueesta Belizen puolella sijaitsee San Ignacion kaupunki.

Xunantunichin alueen suurin temppeli on kymmenien metrien korkuinen, ja sen huipulta avautuvat upeat näkymät yli viidakon. Aluetta ympäröivän viidakon linnut, apinat ja liskot antavat oman panoksensa huikeaan elämykseen. Kansallislintu tukaani on tällä alueella harvinaisempi näky. Temppelialuetta kutsutaan myös ”kivinaiseksi”.

Mayoja pidetään asteekkien ja inkojen ohella Amerikan merkittävimpänä alkuperäisenä kulttuurikansana. Mayojen historiaan mahtuu julmia ihmisuhrauksia ja edistyksellistä tiedettä mutta myös pallopelejä ja muuta huvia.

Mayoille uskonto oli tärkeä. He rakensivat temppeleitä ja muodostivat kaupunkikeskittymiä. Uskonnolliset seremoniat haluttiin järjestää juuri oikeaan aikaan. Se oli syy tutkia taivaankappaleiden liikkeitä ja kehittää edistyksellisiä kalentereita. Tänä päivänä Belizen mayat elävät muun väestön keskuudessa tavallista arkeaan ja ylläpitävät kulttuuriaan.

Turismi, sen kehittäminen ja kasvattaminen, on Belizelle tärkeää. Matkailualalla työskentelevät belizeläiset, oppaat ja kuljettajat, ovat hymyileviä ja ammattimaisia.

He kiittelevät vuolaasti niitäkin turisteja, jotka ovat vain päivävierailulla. He kertovat arvostavansa vierailua ja olevansa iloisia siitä, että sana heidän hienosta maastansa leviää.

He tuntuvat toivovan aidosti, että Belize jättäisi vain hyviä muistoja matkailijoille. Kyltin sanoma ylpeästä belizeläisestä on läsnä.

Kirjoittaja: Katri Kastikainen-Kivelä

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut