Kunnianosoitus Espoon kirjastojen työlle – Jaana Tyrni sai kutsun Linnan juhliin

Jaana Tyrni yllättyi iloisesti saatuaan kutsun Linnan juhliin. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kaupunginkirjaston laadukas työ on huomattu, sillä kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni on saanut kutsun itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan.

– En edes heti tajunnut, mikä kirje on, iloisesti yllättynyt Jaana Tyrni kertoo.

Viime vuonna Espoo voitti Vuoden kirjastokunta -kilpailun, jonka järjestää Kuntaliitto yhteistyössä Suomen Kirjastoseuran kanssa.

Espoon kaupunginkirjasto on ollut palveluiden kehittämisen edelläkävijä. Suomalaiset kirjastot saivat lisää kunniaa ja kansainvälistä huomiota, kun Espoon kaupunginkirjasto valittiin Vuoden kirjastoksi Lontoon kirjamessuilla maaliskuussa.

Tyrni näkee, että syynä kutsuun on juhlien teema eli tieto. Juhlavastaanotolle on haluttu kutsua henkilöitä ja instituutioita, jotka ”toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua”.

– Suomessa on erinomainen kirjastolaki. Se korostaa, että kirjasto on paikka, joka mahdollistaa aktiivisen kansalaisuuden. Erilaisista elämänpiireistä tulevat ihmiset voivat kohdata kirjastoissa.

Espoossa kirjastot ovat hyvin aktiivisia toimijoita. Esimerkiksi itsenäisyyspäiväviikolla Entressen kirjastossa järjestetään Erätauko-keskustelu, jossa käsitellään suomalaisuutta: Mitä on suomalaisuus, mitä se ei ole, miten se muuttuu ja mikä suomalaisuutta määrittää?

Keskustelu järjestetään tiistaina 3. joulukuuta kello 18 alkaen Entressen kirjaston estradilla. Keskustelun johdattelijana Timopekka Sillantaus Espoon kaupunginkirjastosta.

– Sivistys on muutakin kuin oppineisuutta. Se on esimerkiksi toisten ymmärtämistä, Jaana Tyrni huomauttaa.

Jaana Tyrni osallistuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon yhdessä aviomiehensä Markku Vuorisen kanssa.

– On hienoa nähdä, millainen on tilaisuus, jota on vuosikausia seurannut television välityksellä.

– Siellä on luvassa hyvää musiikkia ja ruokatarjoilu kiinnostaa minua myös. Herkut on valmistettu kotimaisista raaka-aineista, jälkiruoissa käytetään muun muassa tyrnimarjoja.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle osallistuminen tietää Jaana Tyrnille kiireistä päivää. Juhlapäivä alkaa kampaajakäynnillä ja meikkauksella. Yksinkertaisen, kirkkaanpunaisen iltapukunsa hän on hankkinut Helsingistä. Ennen Linnan juhlia hän osallistuu Espoon kaupungin järjestämään itsenäisyyspäivän juhlaan.

Tänä vuonna presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet Presidentinlinnaan noin 1 700 eri tavoin ansioitunutta suomalaista. Kunniavieraina on sotiemme veteraaneja ja lottia. Illan musiikista vastaa muun muassa Espooseen asettunut laulaja Laura Voutilainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.