Tiesitkö, että myös Helsingissä toimii mystinen Opus Dei -liike? – IS haastatteli liikkeen jäseniä: "tämä ei sovi kaikille"

Kuvituskuva. JOHANNA ERJONSALO

toimitus

Ilta-Sanomat kertoo laajasti Opus Dei -liikkeestä, joka toimii myös Suomessa. Liike on saanut omituisen maineen muun muassa DaVinci-koodi elokuvasta, jossa liike esitetään itseruoskinnan kulttina.

Nimi Opus Dei tarkoittaa Suomeksi "Jumalan työ". Liike on perustettu Espanjassa vuonna 1928 ja se on katolisen kirkon itsehallinnollinen organisaatio. Globaalisti siinä on noin 100 000 jäsentä. Liikkeen ajattelun mukaisesti tavallinen työnteko voi tehdä ihmisestä pyhän eikä varsinaisia luostareita järjestöllä ole.

Suomeen Opus Dei tuli vuonna 1987. Nykyään Suomessa asuu noin 40 Opus Dein jäsentä, joista 10–15 on Suomen kansalaisia. Helsingissä on yksi miesten ja yksi naisten keskus sekä yksi nuorille naisille ja naisopiskelijoille tarkoitettu keskus.

Järjestö pyörittää asuntolaa Helsingin Taka-Töölössä, jossa on pelkästään miehille tarkoitettu Opiskelijakoti Tavasttähti. Talossa on pieni kappeli, jossa pidetään joka ilta rukoushetki ennen ruokailua.

Tavasttähden isäntä on Suomeen vuonna 2008 muuttanut espanjalainen Jorge Soria, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa kansantaloustieteestä. Sorian mukaan Opus Dei on maallikkoliike, jonka idea on alusta asti ollut pitää yhteyttä myös muulla tavoin uskovien kanssa. Siksi asukkaiden ei tarvitse olla katolilaisia, vaikkakin valtaosa on.

Opus Dei -liikkeen maine ankarine katumusharjoituksineen ja reiteen kiristettävine piikkivöineen ei kuulemma vastaa todellisuutta. Järjestön säännöissä on sallittu vain sellaiset katumusharjoitukset, joista ei ole ruumiillista haittaa. Silti osa jäsenistä voi esimerkiksi nukkua yönsä epämukavilla alustoilla tai ottaa aamuisin kylmiä kylpyjä.

Sorian mukaan liike ei myöskään pyri tuputtamaan uskoansa muille.

– Emme usko, että siitä olisi hyötyä. Tavoitteemme ei ole, että kaikista tulisi Opus Dein jäseniä. Me tunnustamme, että tämä ei sovi kaikille, Soria sanoo Ilta-Sanomille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut