Historian havinaa viululla ja kanteleella – kolme erilaista konserttia ateljeetalossa Soukassa

Arja Kastinen on työskennellyt valtion 5-vuotinen taiteilija-apurahan turvin vuoden 2018 alusta alkaen. Hän tuntee karjalaisen kanteletradition. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kauko Räsäsen ateljeetalosäätiö järjestää kolme hienoa ja hyvin erilaista varainkeruukonserttia Soukassa Kauko Räsäsen entisessä ateljeessa Oppilaantie 2:ssa.

Konserttisarjan aloittaa lauantaina 7. joulukuuta Trio V. Runttu Petit Poéme -konsertillaan. Trion muodostavat Elisa Rusi-Matero (viulu), Matleena Vehmaa (alttoviulu) ja Kristiina Junttu (piano). Kello 18 alkavan konsertin ohjelmassa on Šostakovitšin, Hermend-Bonnalin ja Bruchin säveltämää kamarimusiikkia.

Torstaina 12. joulukuuta kello 19 on vuorossa shamaaniviulisti Tuomas Rounakari Hän on viulisti, säveltäjä ja etnomusikologi, joka on perehtynyt syvällisesti arktisten kansojen rituaalisen musiikin maailmaan. Hän on erikoistunut myös karjalaisiin itkuvirsiin.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen mukaan Rounakari on tutkinut suomalais-ugrilaisten ja arktisten alueiden kansojen rituaalista musiikkia yli 20 vuoden ajan. Hän on tehnyt sekä tutkimuksellista kenttätyötä että taiteellista yhteistyötä hantien parissa Siperiassa.

Vuodesta 2012 lähtien Rounakari on ollut folk-metal yhtye Korpiklaanin viulisti.

Arja Kastisen musiikki pohjautuu vuosisatoja vanhaan kanteleensoittoperinteeseen. Hän esiintyy kanteleineen ateljeekodissa perjantaina 13. joulukuuta kello 19.

Osa esityksessä käytetyistä soittimista on tarkkoja tai muunneltuja kopioita 5–5 -kielisistä museokanteleista.

– Konserttien yhteydessä on mahdollisuus tutustua taiteilijataloon ja sen historiaan, pihan "patsaspuistoon" ja talon pieneen, ainutlaatuiseen museoon, jossa on esillä maalausten lisäksi kaikki kuvanveistäjä Kauko Räsäsen suunnittelemat mitalit, Kauko Räsäsen tytär ja Ateljeetalosäätiön hallitukseen kuuluva Leena Arnould kertoo.

Ateljeetalossa on esillä myös Upi Anttilan teoksia ja Leena Arnouldin maalauksia.

Koska ateljeehen mahtuu vain 30–35 vierasta per konsertti, liput kannattaa varata osoitteesta leena.arnould@gmail.com. Liput maksavat 25 euroa.

Pääsymaksuun sisältyy kahvitarjoilu pienten herkkujen kera.

Kuvanveistäjä Kauko Räsänen ja hänen ensimmäinen vaimonsa Anna Räsänen aloittivat ateljeetalon rakentamisen vuonna 1961. Kauko Räsänen laajensi sitä useaan otteeseen. Talossa on työskentely- ja asuintiloja, joita vuokrataan edullisesti taiteilijoille.

Ateljeetalo on nyt sen ikäinen, että se on peruskorjauksen tarpeessa. Konserteilla rahoitetaan välttämättömiä korjauksia.

Konserttien järjestämistä tukee Espoon kaupunki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Vainio 8.8.
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 3. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 4. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 7. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 14. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 15. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.