Eeva Kilpi sai kirjallisuuden valtionpalkinnon

Eeva Kilpi sai Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinto 2017. Nyt hänelle myönnettiin kirjallisuuden valtionpalkinto. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kirjailijoihin kuuluva Eeva Kilpi (s. 1928) on saanut kirjallisuuden valtionpalkinnon.

Yli 50 vuotta Tapiolassa asuneen kirjailijan käsittelemiä teemoja, jotka kulkevat läpi hänen tuotantonsa, ovat rauhanaate, luonnonsuojelu, eläinten oikeudet ja naisen asema.

Kirjailija tarkastelee niissä myös kaipuuta ja yksinäisyyttä, ikääntymistä ja aikaa. Kilpi on kirjoittanut koskettavasti myös pakolaisuudesta, jonka hän karjalaisevakkona on itsekin kokenut.

Taiteen edistämiskeskus toteaa tiedotteessaan, että kirjailija ei ole myötäillyt kulloisenkin julkisuuden suosimia aiheita ja asenteita vaan on sitkeästi kulkenut omaa polkuaan.

91-vuotias kirjailija ja runoilija Eeva Kilpi on monin tavoin innoittava esikuva. Hän osoittaa, että taiteilijan työ voi olla luomisvoimaista ja ajatonta tekijän ikävuosista huolimatta.

Kilven viimeisimmät teokset ovat Kuolinsiivous (2012), Sininen muistikirja ja Punainen muistikirja (2019).

Kilven esikoisnovellikokoelma Noidanlukko julkaistiin vuonna 1959.

WSOY julkaisee Eeva Kilven seuraavan teoksen, Elämää kaikki päivät, maaliskuussa 2020. Se on kokoelma tuokiokuvia neljän vuosikymmenen varrelta

Eeva Kilpi on liikuttunut ja kiitollinen saamastaan tunnustuksesta.

– Olen kiitollinen, että teoksiani ja ylipäätään kirjallisuutta luetaan ja juhlitaan. Kirjallisuus pitää ikivanhan ja ilmaisuvoimaisen kielemme elinkelpoisena ja kannattelee meitä, Kilpi viestittää tiedotteen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 10. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 15. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.