Sirpa Paatero eroaa – pääministeri Rinteeltä suora syytös Postille harhaanjohtamisesta

Antti Rinne (sd.) Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mikko Välimaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolusti itseään perjantaina Posti-riidassa, joka uhkaa paitsi hänen omaa asemaansa myös koko hallituksen asemaa.

Rinne latasi täyslaidallisen syytöksiä Postin johdolle, joka on päämisterin mukaan antanut valtio-omistajalle harhaanjohtavaa tietoa suunnitelmistaan siirtää työntekijöitä liikkeenluovutuksella halvempaan työehtosopimukseen.

Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa, että Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa. Hän kiisti puhuneensa eduskunnalle "muunneltua totuutta" ja vieritti vastuuta perjantaina eronneelle omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd.).

Rinne perusteli Paateron eroa sanoen, että hän on pääministerinä kesästä lähtien korostanut omistajaohjausministerille, ettei Postissa voida polkea työehtoja. Rinne arvioi, ettei Paatero ole vienyt hänen viestiään riittävän selkeästi Postin johtoon. Paatero jäi perjantaina sairauslomalle, joka kestää 13. joulukuuta asti.

Samalla Rinne syytti suorasukaisesti Postin johtoa toimimisesta valtio-omistajan tahtoa vastaan.

Rinteen mukaan Posti on pyrkinyt häivyttämään viestinnästään riidan ytimessä olevan tärkeän päivämäärän 1. syyskuuta, jolloin Posti siirsi liikkeenluovutuksella 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelu Oy:öön.

– [Postin valtio-omistajalle] 21.8 [antamassa] briiffissä todetaan kahdessa kohdassa selkeästi, että liikkeenluovutus tapahtuu 1.11, Rinne sanoi.

– Vaikuttaa siis siltä, että Posti on yrittänyt häivyttää tuon päivämäärän 1.9. omassa viestinnässään.

Rinne ei kysyttäessä osannut arvioida, nauttiiko Postin hallitus valtio-omistajan luottamusta. Hän vetosi siihen, että asia kuuluu omistajaohjausministerille.

Postin työmarkkinariidasta alkanut kiista repii nyt Rinteen hallitusta sekä opposition paineen takia että sisäisesti.

Hallituskumppani keskusta ilmoitti perjantaina, että puolue haluaa lisäselvyyttä.

Oppositiossa sekä perussuomalaiset että kokoomus vaativat perjantaina Rinteen eroa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoi, että tämä tietäisi koko hallituksen eroa.

Paine Rinnettä vastaan kasvoi perjantaina tunti tunnilta, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola oli vakuuttanut aamulla tiedotteessa, että valtion omistajaohjaus antoi tukensa Postin suunnitelmille siirtää pakettilajittelu liikkeenluovutuksella.

Pohjolan mukaan Postille "ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä". Pohjola luetteli tiedotteessaan päivämääriä, joissa Posti Pohjolan mukaan informoi omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Paateroa.

Eduskunta aloitti perjantaina Posti-riitaan liittyvän välikysymyksen käsittelyn esittelypuheenvuorolla. Välikysymystä esittävät oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Käsittely alkoi poikkeuksellisesti, kun hallituspuolueista SDP:n ja keskustan edustajat puuttuivat suuresta salista. Myöhemmin myös vihreiden kansanedustajat poistuivat salista.

Eduskunta käsittelee välikysymystä ensi viikon tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 2. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 3. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 6. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 7. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 10. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 13. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 14. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 15. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.