Karhusaaren suunnitelmista lisätietoa – Lastenmaailma on kuin Tukholman Junibacken, mutta paljon monipuolisempi

Lastenmaailma levittäytyisi laajasti Karhusaareen. Nykyiset rakennukset olisivat osa matkailukohdetta. Rantaraitti säilyisi kaikille avoimena.   Lastenmaailma ry

Paavo Rantalainen

Espoon Karhusaareen suurta Lastenmaailmaa suunnitteleva yhdistys on kertonut väliaikatietoja hankkeestaan. Suunnittelutyössä on ollut mukana 30 kulttuurin ammattilaista.

Hanketta varten perustettu yhdistys tiedottilastenkulttuuriin pohjautuvasta suurhankkeesta Karhusaareen viime vuonna.

Espoon kaupunki varasi alueen kahdeksi vuodeksi hankkeen suunnittelua varten viime tammikuussa. Tuolloin kaupunki edellytti, että hankkeesta kerrotaan väliaikatietoja nyt loppuvuodesta.

Jo heti viime talvena hankkeen tiimoilta nousi kova keskustelu, ja Karhusaaren säilyttämisen puolesta nykyisellään syntyiPro Karhusaari -liike. (Lue LV 16.1.)

Neuvottelut Lastenmaailman rakentamisen rahoittajien kanssa ovat Lastenmaailma ry:n mukaan edenneet hyvin.

– Tavoitteena on, että sisällönsuunnittelun rahoitus vahvistuu ja keskeiset rahoittajat varmistuvat 2020 aikana, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio.

Suunnittelu- ja ideointityöhön on saatu rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä 10 000 euroa ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöltä Itlalta 50 000 euroa.

Sisällön suunnittelu on tapahtunut yhdistyksen mukaan merkittävältä osin vapaaehtoistyönä. Mukana on ollut laajasti kulttuuriväkeä.

– Vuoden 2020 aikana laajennamme taiteilijoiden joukkoa. Käsikirjoituksen ydin muodostunee 5–10 pysyvästä tarinasta ja joukosta vaihtuvia näyttelyitä, sanoo hankkeen vetäjä, Lastenmaailman leikkijohtaja Taneli Heikka.

Hankkeen tavoitteena on luoda ei vain ”Suomen Junibacken” – vaan paljon monipuolisempi lastenkulttuurikeskus.

Junibacken on Tukholmassa toimiva Astrid Lindgrenin kirjoihin perustuva kulttuuritalo, joka on erittäin suosittu vierailukohde.

Karhusaarta kehitetään hankeyhdistyksen mukaan Espoon kaupungin kanssa kokonaisuutena, johon kuuluvat kirjallisuus- ja taidelähtöinen kaupallinen ydin (”Suomen Junibacken”), osallistava taidemaailma (”Lastenkulttuurin laboratorio LaLa!”) ja Karhusaaren avoin luonto- ja kulttuuriympäristöympäristö (”Lasten Seurasaari”).

Ensimmäiseksi luodaan sisältöjä taapero- ja alakouluikäisille lapsille.

Pisimmälle käsikirjoitustyössä on edennyt lastenkirjailijan Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin maailman sekä kirjailija-kuvittaja Sanna Pelliccionin Onni-pojan talon suunnittelu.

Espoolaisen fantasiakirjailijan Ilkka Auerin kanssa Lastenmaailma tutkii, miten virtuaaliteknologiaa voidaan käyttää kulttuurihistorian elävöittämiseen suojelluissa tiloissa.

Tilakonseptien kehitystä on vetänyt kolmesti Jussi-palkittu lavastaja ja näyttelykäsikirjoittaja Minna Santakari.

Lastenmaailma ry kehittää lasten toimintaa Karhusaareen jo ensi kesäksi. Valmisteilla on esimerkiksi kuvataide- , sirkustaide- ja draamaleirejä.

Lastenmaailma-yhdistyksen edustajat ovat ensi maanantaina kertomassa suunnitelmistaan Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle.

Hankeyhdistyksellä on tavoitteena, että Karhusaaren kaavoitus voisi alkaa ensi vuoden aikana. Kaupunki ei ole vielä sitoutunut hankkeessa mihinkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.