Eletty elämä heijastuu Pirkko Mäkelä-Haapalinnan taiteeseen

Anneli Tuominen-Halomo

Elämän hauraus ja kauneus on teema, joka on viime aikoina ohjannut kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinnan työskentelyä. Sama teema on heijastunut sekä maalauksiin että installaatioihin.

Taiteilija on tehnyt suurimman osan nyt Galleria Aarnissa Kauppakeskus Sellossa meneillään olevan Vita Fragile -näyttelyn yli 30 teoksesta tänä vuonna.

– Minulla oli tammikuussa näyttely Lapin yliopiston galleriassa ja kun sain näyttelyajan Galleria Aarniin, saman teeman työstämisen jatkaminen tuntui luonnolliselta, Mäkelä-Haapalinna kertoo.

Kokemukset elämän hauraudesta johtuu surusta, jota taiteilija on kokenut omassa elämässään. Hän on menettänyt melko lyhyen ajan sisällä sekä isänsä että äitinsä.

– Toimin äidin omaishoitajana ja saattohoitajana ja se heijastuu taiteeseeni.

– Ne ovat ydinkokemuksia, joista olen äärimmäisen kiitollinen. Ne tulevat vaikuttamaan minuun lopun elämääni ja siihen, miten teen taidetta.

Ihmisenä olemisen syvyys ja olemisen rajallisuus kiinnostavat Pirkko Mäkelä-Haapalinnaa. Hän haluaa puhutella ihmisiä ja viedä heidät taiteellaan näiden kysymysten äärelle.

Kun suru oli akuuteimmillaan, taiteilija pystyi kuvaamaan sitä pelkästään abstraktisti. Vähitellen ilmaisu muuttui symbolisemmaksi.

– Suru ei ole synkkyyttä, vaan kodittomaksi jäänyttä rakkautta.

Erilaisten ja eri kokoisten teosten tekeminen on osa Pirkko Mäkelä-Haapalinnan persoonaa. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Galleria Aarnin näyttelyssä on maalausten lisäksi Pirkko Mäkelä-Haapalinnan käsitetaidetta, muun muassa kynttilä, jota on poltettu molemmista päistä. Teoksen nimi on Ruuhkavuodet.

– Installaatioiden ideat syntyvät öisin. Saatan herätä aamuyöllä ja bing – idea on siinä.

Eletty elämä on Mäkelä-Haapalinnan tärkein inspiraation lähde.

– Maalaan ymmärtääkseni. On asioita, joita en ymmärrä, mutta kun ne tulevat ulos maalaten, alan ymmärtää.

– Minua ajaa eteenpäin myös huoli huomisesta. Huoli toimeentulosta tai huoli ympäristön tilasta.

Elämän kauneus ja hauraus ovat ohjanneet Pirkko Mäkelä-Haapalinnan työskentelyä. Katsoja näkee ja kokee teokset eri tavoin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on paluumuuttaja, joka asuu ja työskentelee Kemijärvellä. Hän osallistuu ahkerasti näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla, etenkin Ranskassa ja USAssa.

– Elämä siellä on aika eristäytynyttä. Toisaalta se on hyväkin, koska kaipaan rauhaa ja yksinäisyyttä. Rovaniemellä on taiteilijayhteisö, mutta sinnekin on matkaa 100 kilometriä.

Ulkomailla Pirkko Mäkelä-Haapalinnan pastellimaalaukset ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Viimeisin niistä on kolmas palkinto 7. kansainvälisessä pastellibiennaalissa, Nowy Sączissa, Puolassa viime vuonna.

Viime vuodelta on myös kolmas palkinto kansainvälisessä Pastel d´Opale pastellibiennaalissa Ranskassa. Tänä vuonna hän voitti ensimmäisen palkinnon abstrakti-sarjassa kansainvälisessä Pastel 100 20th Annual Competitionissa USAssa.

– Syksyllä 2020 osallistun ryhmänäyttelyyn Normandiassa, jonne on kutsuttu 40 taiteilijaa. Näyttely järjestetään kulttuurikeskukseksi muutetussa entisessä luostarissa.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Lapin taiteilijaseuran hallituksessa sekä Pastel Society of American jäsen.

Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto myönsi hänelle yksivuotisen työskentelyapurahan vuonna 2016. Tänä syksynä hänet valittiin toteuttamaan Rovaniemen kaupungin tilaustyö Aaltorannan palvelukotiin.

Vita Fragile -näyttely jatkuu 21. joulukuuta asti. Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa (Leppävaarankatu 3-9), Tokmannin naapurissa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 10. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 15. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.