Virpi Pekkalalla on aina joulu – jokainen taiteilijan piirtämä joulutonttu ja enkeli on erilainen persoona

Virpi Pekkala on kehittänyt oman tekniikan, jolla hän tekee joulutontut. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Joulusauna, joululaulut ja lumiukko ovat aiheina espoolaisen Virpi Pekkalan piirtämissä tämän vuoden joulupostimerkeissä. Niiden lisäksi hän on piirtänyt tälle vuodelle 19 erilaista joulukorttia. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Pekkalan 40-vuotisen uran aikana.

– Olen tonttuillut koko vuoden, Virpi Pekkala nauraa.

Joulusauna on olennainen osa jouluperinteitä ja siksi tonttujen joulusauna on oivallinen aihe postimerkkiin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

 Tampereen Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa on meneillään Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely. Näyttelyä varten Pekkala on rakentanut nukkeja joulupostimerkeissä ja -korteissa seikkailevista hahmoista.

– Esimerkiksi vuoden 2003 joulupostimerkissä on piparipeltiä kantava tonttutyttö. Näyttelyyn se sai seurakseen pipareita leipovan tontun ja toisen, joka kompuroi piparitarjottimen kanssa.

Vuoden 2019 joulupostimerkit Virpi Pekkala piirsi jo viime vuonna.

– Toiveena oli, että korttien aiheena olisi jotain aineetonta jouluun liittyvää, koska kaikilla ei ole varaa joululahjoihin, Virpi Pekkala sanoo.

– Aloin miettiä, mitkä jouluun liittyvät asiat ovat ihmisille tärkeitä. Siitä päädyin joulusaunaan, joululauluihin ja lumiukkoon.

Lumiukko-merkissä taivaalla loimottavat revontulet ja kaksi pupua istuu ihailemassa – ei revontulia, vaan lumiukon komeaa porkkananenää. Merkkiä voi hyvin käyttää vielä joulun jälkeenkin.

Ah, piparien tuoksu kuuluu jouluun. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Joulukortit puolestaan syntyivät keväällä. Pekkalan piirtämiä postikortteja on vuosien mittaan syntynyt yli kaksi tuhatta.

– Niitä vaan tulee. Kun piirrän, keksin myös tarinaa, Virpi Pekkala sanoo.

– Saan ideoita, kun selaan lehtiä tai tarkkailen ihmisiä ja heidän tapaansa toimia. Voin napata aiheen myös muoti-ilmiöstä, kuten jouluovesta, hän tarkentaa.

Virpi Pekkalan joulukuvasto sisältääkin perinteisiä joulun aiheita. Tontut ovat hänelle kaikkein rakkaimpia hahmoja. Hän on piirtänyt tonttuja uransa alusta asti eikä sen muoto ole juurikaan muuttunut.

Iloisenpunaiset, nauravaiset joulutontut nostattavat hymyn huulille. Enkelit, jotka ovat usein suojelusenkelin hahmossa, lämmittävät myös mieltä.

Joulupukkia ei Virpi Pekkalan piirtämissä joulukorteissa ole juuri koskaan. Se johtuu siitä, että joulupukin pitäisi aina olla saman näköinen, mutta kaikki joulutontut voi piirtää eri näköisiksi persooniksi.

Jokaisella Pekkalan piirtämällä joulukortilla on oma nimi. Nimeen liittyy usein kuvaava sanaleikki tai pieni pila.

Yksi tämän vuoden korteista on nimeltään Sohvaperunoita Siinä televisiota katsovat tontut ovat simahtaneet sohvalle.

Tämä tonttutyttö on yhdessä tämänvuotisessa joulukortissa. Kantapään kutominen on vaikeaa. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Marraskuussa korttitaiteilijalla on varmaan aikaa pitää lomaa? Ei suinkaan. Virpi Pekkala on pitkin syksyä rakentanut enkeli- ja tonttunukkeja. Taiteilija on kehittänyt hahmojen valmistamiseen oman tekniikan, ja niihin tarvitaan das-massaa, rautalangasta muovailtava runko ja kangasta.

Ideat syntyvät ja jalostuvat tehdessä. Jokainen nukke on eri kokoinen ja eri näköinen, mutta juuri sen näköinen, kuin Pekkala on kortteihin piirtänyt.

– Nytkin minulla on monta nukkea kuivumassa. Aion antaa niitä joululahjoiksi. Minulle tulee vieroitusoireita, jos en tee tonttuja, taiteilija nauraa.

Toisinaan Virpi Pekkala hyödyntää myös valmista materiaalia. Joulukoristeiden alennusmyynnistä löytyi pieni viulu ja sello, joita tontut nyt soittavat.

Hoosianna! Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Virpi Pekkala on kuvittanut myös lastenkirjoja, joulukalentereita, paperikasseja, lautasliinoja, pakettikortteja, tauluja, pöytäkoristeita ja paljon muuta. Myös vuoden 2003 joulupostimerkit ovat Pekkalan käsialaa.

Kortteja ja tonttuja

Virpi Pekkalan joulukortteja ja nukkeja on nähtävillä 27. joulukuuta asti Kampin Palvelukeskuksessa, Salomoninkatu 21 B.

Aulantilan vitriiniin on koottu Virpi Pekkalan joulukortteja ja noin 30 niihin liittyvää nukkea, muun muassa Hoosiannaa laulavat enkelit.

Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely on esillä Tampereen Vapriikissa jatkuu 12. tammikuuta 2020 saakka. Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Virpi Pekkala on piirtämässä Tapiolan Akateemisessa kirjakaupassa 7. joulukuuta kello 12–14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 2. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 3. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 4. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 5. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 10. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 11. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 2. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 3. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 4. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 7. Ukko-Pekan kyytiin pääsee rantaradalla heinäkuussa
 8. Valkoposkihanhia ei saa häätää omin luvin
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Eero Sintonen ja Sakarat tekee musiikkia, joka sopii suomalaiseen mielenmaisemaan
 12. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 13. GrIFK hakee edelleen kauden avausvoittoa Kakkosessa – kotikentällä vastassa FC Espoo
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. Espoon ja THL:n paikallisissa koronaluvuissa iso kuilu – näin Espoon perusturvajohtaja selittää eroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.