Virpi Pekkalalla on aina joulu – jokainen taiteilijan piirtämä joulutonttu ja enkeli on erilainen persoona

Virpi Pekkala on kehittänyt oman tekniikan, jolla hän tekee joulutontut. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Joulusauna, joululaulut ja lumiukko ovat aiheina espoolaisen Virpi Pekkalan piirtämissä tämän vuoden joulupostimerkeissä. Niiden lisäksi hän on piirtänyt tälle vuodelle 19 erilaista joulukorttia. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Pekkalan 40-vuotisen uran aikana.

– Olen tonttuillut koko vuoden, Virpi Pekkala nauraa.

Joulusauna on olennainen osa jouluperinteitä ja siksi tonttujen joulusauna on oivallinen aihe postimerkkiin. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

 Tampereen Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa on meneillään Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely. Näyttelyä varten Pekkala on rakentanut nukkeja joulupostimerkeissä ja -korteissa seikkailevista hahmoista.

– Esimerkiksi vuoden 2003 joulupostimerkissä on piparipeltiä kantava tonttutyttö. Näyttelyyn se sai seurakseen pipareita leipovan tontun ja toisen, joka kompuroi piparitarjottimen kanssa.

Vuoden 2019 joulupostimerkit Virpi Pekkala piirsi jo viime vuonna.

– Toiveena oli, että korttien aiheena olisi jotain aineetonta jouluun liittyvää, koska kaikilla ei ole varaa joululahjoihin, Virpi Pekkala sanoo.

– Aloin miettiä, mitkä jouluun liittyvät asiat ovat ihmisille tärkeitä. Siitä päädyin joulusaunaan, joululauluihin ja lumiukkoon.

Lumiukko-merkissä taivaalla loimottavat revontulet ja kaksi pupua istuu ihailemassa – ei revontulia, vaan lumiukon komeaa porkkananenää. Merkkiä voi hyvin käyttää vielä joulun jälkeenkin.

Ah, piparien tuoksu kuuluu jouluun. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Joulukortit puolestaan syntyivät keväällä. Pekkalan piirtämiä postikortteja on vuosien mittaan syntynyt yli kaksi tuhatta.

– Niitä vaan tulee. Kun piirrän, keksin myös tarinaa, Virpi Pekkala sanoo.

– Saan ideoita, kun selaan lehtiä tai tarkkailen ihmisiä ja heidän tapaansa toimia. Voin napata aiheen myös muoti-ilmiöstä, kuten jouluovesta, hän tarkentaa.

Virpi Pekkalan joulukuvasto sisältääkin perinteisiä joulun aiheita. Tontut ovat hänelle kaikkein rakkaimpia hahmoja. Hän on piirtänyt tonttuja uransa alusta asti eikä sen muoto ole juurikaan muuttunut.

Iloisenpunaiset, nauravaiset joulutontut nostattavat hymyn huulille. Enkelit, jotka ovat usein suojelusenkelin hahmossa, lämmittävät myös mieltä.

Joulupukkia ei Virpi Pekkalan piirtämissä joulukorteissa ole juuri koskaan. Se johtuu siitä, että joulupukin pitäisi aina olla saman näköinen, mutta kaikki joulutontut voi piirtää eri näköisiksi persooniksi.

Jokaisella Pekkalan piirtämällä joulukortilla on oma nimi. Nimeen liittyy usein kuvaava sanaleikki tai pieni pila.

Yksi tämän vuoden korteista on nimeltään Sohvaperunoita Siinä televisiota katsovat tontut ovat simahtaneet sohvalle.

Tämä tonttutyttö on yhdessä tämänvuotisessa joulukortissa. Kantapään kutominen on vaikeaa. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Marraskuussa korttitaiteilijalla on varmaan aikaa pitää lomaa? Ei suinkaan. Virpi Pekkala on pitkin syksyä rakentanut enkeli- ja tonttunukkeja. Taiteilija on kehittänyt hahmojen valmistamiseen oman tekniikan, ja niihin tarvitaan das-massaa, rautalangasta muovailtava runko ja kangasta.

Ideat syntyvät ja jalostuvat tehdessä. Jokainen nukke on eri kokoinen ja eri näköinen, mutta juuri sen näköinen, kuin Pekkala on kortteihin piirtänyt.

– Nytkin minulla on monta nukkea kuivumassa. Aion antaa niitä joululahjoiksi. Minulle tulee vieroitusoireita, jos en tee tonttuja, taiteilija nauraa.

Toisinaan Virpi Pekkala hyödyntää myös valmista materiaalia. Joulukoristeiden alennusmyynnistä löytyi pieni viulu ja sello, joita tontut nyt soittavat.

Hoosianna! Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Virpi Pekkala on kuvittanut myös lastenkirjoja, joulukalentereita, paperikasseja, lautasliinoja, pakettikortteja, tauluja, pöytäkoristeita ja paljon muuta. Myös vuoden 2003 joulupostimerkit ovat Pekkalan käsialaa.

Kortteja ja tonttuja

Virpi Pekkalan joulukortteja ja nukkeja on nähtävillä 27. joulukuuta asti Kampin Palvelukeskuksessa, Salomoninkatu 21 B.

Aulantilan vitriiniin on koottu Virpi Pekkalan joulukortteja ja noin 30 niihin liittyvää nukkea, muun muassa Hoosiannaa laulavat enkelit.

Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely on esillä Tampereen Vapriikissa jatkuu 12. tammikuuta 2020 saakka. Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Virpi Pekkala on piirtämässä Tapiolan Akateemisessa kirjakaupassa 7. joulukuuta kello 12–14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 2. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 3. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 4. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 5. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 6. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 7. Liikennemäärien väheneminen näkyi – henkilövahinkoja aiheuttaneiden onnettomuuksien määrä laski yli kolmanneksen Espoossa
 8. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 9. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 10. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 11. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 12. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 13. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi käytännöksi
 14. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 15. Koronan nostattaman leivontabuumin tuloksena syntyy kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – "Oma juju leivonnassa on pikkuhiljaa löytynyt. Siinä on se salaisuus, miksi pulla on niin maistuvaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 2. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 3. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 4. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 5. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 6. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 7. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 8. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 9. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 10. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 15. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.