Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdintie saa liityntäliikenteen – suorat linjat Helsinkiin lakkaavat

HSL on julkaissut lopullisen, päätöksentekoon etenevän version Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelmista. Espoossa suunnitelmat vaikuttavat varsinkin Vihdintien lähistön alueiden, kuten Kalajärven, Niipperin, Järvenperän, Laaksolahden ja Jupperin asukkaisiin.

Näillä alueilla nykyiset suorat linjat Helsingin keskustaan pääsääntöisesti lakkaavat. Tilalle tulee Vihdintietä tihein välein liikennöivä runkolinja sekä poikittaisia runkolinjan ja junaratojen varteen ajavia linjoja.

Lopettavien linjojen joukossa on muun muassa Vanhakartanosta Laaksolahden kautta Elielinaukiolle ajava linja 321. Linjan lopettamista on vastustettu Espoossa äänekkäästi ja kaupunginhallituksen konsernijaosto vaati lausunnossaan syyskuussa, että Laaksolahden alueen suora yhteys on varmistettava.

HSL kuitenkin katsoo, että 321 säilyttäminen uuden runkolinjan rinnalla ei ole perusteltua. Jos linja säilytettäisiin, pitäisi puolestaan uudesta, 10 minuutin välein Matinkylästä Espoon keskuksen kautta Myyrmäkeen liikennöivästä linjasta 530 luopua.

– Ymmärrän toki linjan puolesta saadun palautteen. Emme kuitenkaan halua ohjata ihmisiä Vihdintien varteen, vaan raiteiden varteen. Uusien poikittaislinjojen myötä yhteydet Kauniaisten, Leppävaaran tai Myyrmäen juna-asemille paranevat. Vihdintien varteen kulkevat puolestaan saavat 10 minuutin välein kulkevat poikittais- ja runkolinjat, selvittää HSL:n liikennesuunnittelija Aleksi Manninen.

Manninen huomauttaa myös, että lähivuosina perustettava, Turuntietä liikennöivä runkolinja 200 tulee helpottamaan esimerkiksi Mannerheimintien varteen kulkevien matkoja.

HSL on Mannisen mukaan pyrkinyt huomioimaan espoolaisilta suunnitelmista tullutta palautetta. Esimerkiksi suora linja Rinnekodista Kalajärven kautta Elielinaukiolle säilyy asukkaiden toiveesta.

– Pitkäjärven pohjoispuolelta saimme myös palautetta yhteyksien heikkenemisestä. Pitkälti tämän palautteen johdosta linjan 581 reittiä muutettiin niin, että se pysähtyy runkolinjan varrella.

Manninen toteaa, että palautetta uudesta linjastosta on tullut paljon myös Vantaan puolelta, varsinkin pientalovaltaisilta alueilta, joilla joukkoliikenteen käyttäjiä on vähemmän.

– Se on ymmärrettävääkin, sillä näillä alueille siirrytään nyt liityntälinjoihin. Kaiken kaikkiaan vuoromäärät kuitenkin kasvavat uudistuksen myötä. Uudistuksen on myös arvioitu tuovan joukkoliikenteeseen noin 3 000 uutta käyttäjää päivittäin, Manninen sanoo.

HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja, espoolainen Sirpa Hertell (vihr.)pitää linjan 321 lopettamista käsittämättömänä. Suunnitelmista tulleeseen asukaspalautteeseen tutustuneen Hertellin mukaan linjan säilyttämistä on vaadittu painokkaasti paitsi Espoon, myös Vantaan puolella.

– Lähderannan, Laaksolahden, Jupperin ja Linnaisten asukkaat on unohdettu täysin. Heidän matka-aikojaan tämä pidentää. Tätä on vaikea ymmärtää myöskään espoolaisen veronmaksajan näkökulmasta: runkolinjayhteys tulee kalliimmaksi kuin linja 321, joka on jo ollut eräänlainen runkolinja ja poiminut matkustajia tasaisesti koko matkalta, myös Helsingin puolelta, suomii itsekin linjaa usein käyttävä Hertell.

Hertell pitää linjan lopettamista huonona myös ilmastonmuutoksen kannalta. Hän pelkää, että yhteyksien huonontaminen ajaa ihmisiä auton rattiin.

– Ihmisten vastustus perustuu siihen, että matka-ajat pitenevät ja matkanteko hankaloituu vaihtojen myötä. Tätä HSL ei mainitse lainkaan. Ongelma on sama metron liityntäliikenteessä. Myös uusi runkolinja 200 tulee olemaan hidas, Hertell sanoo.