Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden virkakoirat palkittiin: Joukossa Pohjoismaiden ainut ruokakoira – käräyttänyt yli 1200 kiloa elintarvikkeita

Tänä vuonna Vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottavat poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena, vankilakoira Tuisku ja sotakoira Lex. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos, ja Puolustusvoimat.

Suomen Kennelliitto palkitsee Vuoden virkakoirat Koiramessuilla 7. joulukuuta 2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kaikki Vuoden virkakoirat ovat osoittaneet erinomaisuutensa tehtävässään ihmisen apuna. Valittuja koiria yhdistää niiden valtava työtarmo ja kyky oppia nopeasti uusia asioita, joiden avulla ne ovat edenneet urallaan.

Kennelliiton hallituksen ja hyötykoiratoiminnan puheenjohtaja Harri Lehkonen kiinnittää huomiota palkittujen virkakoirien rotuihin.

– On yksi labradorinnoutaja ja vain kaksi perinteistä palveluskoirarotua, yksi belgianpaimenkoira malinois ja saksanpaimenkoira. Tämä korostaa koirarotujen monipuolisuutta ihmisen palveluksessa. Kaikki palkittavat virkakoirat ovat tietysti suoriutuneet erinomaisesti tehtävistään, Lehkonen kommentoi valittuja tiedotteessa.

Lehkonen kiittää koiranohjaajia tärkeästä työstä.

– Lukiessani niiden ansioita kiinnitin huomiota siihen, kuinka tärkeä rooli kunkin koiran ohjaajalla on ollut niiden koulutuksessa ja työtehtävissä. Nämä palkinnot kuuluvat myös heille, Lehkonen toteaa tiedotteessa.

– Virkakoiran koulutus on jatkuvaa ja se vaatii sekä koiralta että sen ohjaajalta hyvää motivaatiota, innostusta ja saumatonta yhteistyötä. Lämpimät onnittelut kaikille koirakoille Kennelliiton puolesta, Lehkonen toivottelee.

Palkittu tullikoira Aino on Suomen ensimmäinen ja samalla myös Pohjoismaiden ensimmäinen ja tällä hetkellä ainut ruokakoira. Ainon haaviin on jäänyt jo 1 200 kiloa ruokaa. Se aloitti työt kesällä 2018.

Aino on koulutettu etsimään eläinperäisiä elintarvikkeita, mikä tarkoittaa liha- ja maitotuotteita kaikilla tavoilla prosessoituna ja pakattuna. Kun Aino havaitsee elintarvikkeen tuoksun nenässään, se pysähtyy ja painaa kuononsa kiinni esimerkiksi laukkuun.

Vuoden tullikoiran valitsijoiden mukaan ruokakoira on osoittautunut tehokkaaksi, taloudelliseksi ja näkyväksi tavaksi ennaltaehkäistä ja paljastaa liha- ja maitotuotteiden maahantuontia sekä estää eläintautien leviämistä kolmansista maista EU:n alueelle.