Pian voimaan astuva laki mahdollistaa tapaamisoikeuden isovanhemmille – Tuo helpotusta myös erilaisille perhemuodoille

Kuvituskuva. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Pian voimaan astuu uusi lapsenhuoltolaki, joka sallii ensimmäistä kertaa isovanhemmille lainmukaisen tapaamisoikeuden lapsenlapsiinsa. Tämänhetkinen laki sallii tapaamisoikeuden vahvistamisen ainoastaan lapsen ja vanhemman välille.

Joulukuun 1. päivä voimaan astuva laki selkeyttää ja helpottaa asioita, joita kohdataan esimerkiksi uus-, sijais- tai apilaperheissä. Apilaperhe tarkoittaa, että lapsella on biologisten vanhempien lisäksi sosiaalisia vanhempia.

Uudistuva laki mahdollistaa tapaamisoikeuden lapsen ja hänelle erityisen henkilön välille. Lapsella on kuitenkin oltava henkilöön läheinen vakiintunut suhde, jota voi verrata lapsen ja vanhemman suhteeseen.

Jatkossa vanhemmilla on entistä laajemmat mahdollisuudet sopia muun muassa huoltajuudesta ja lapsen asumisesta. Lakiuudistus mahdollistaa lapsen asumisjärjestelynä sen, että lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhempansa luona.

Vanhemmilla on jatkossa aiempaa laajemmat mahdollisuudet sopia muun muassa huoltajuudesta ja lapsen asumisesta. Yksi merkittävä uudistus on se, että oheishuollosta on mahdollista sopia vanhempien kesken.

Hyväksyessään lapsenhuoltolain uudistusta koskevan hallituksen esityksen eduskunta edellytti muun muassa, että hallitus seuraa tarkoin uudistuksen toimeenpanoa ja vaikutuksia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lapsenhuoltolakiin ehdolla uudistuksia – tapaamisoikeus voitaisiin turvata sakon uhalla
    29.9.2017 12:09

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut