Maaret Kallio: "Hyvään elämään mahtuu myös aika paljon huonoa"

Maaret Kallion ensiesiintyminen Porvoossa veti Grandiin salin täydeltä väkeä. Aada Hotti

Eija Quinlan

– Kiire on aika myrkkyä kohtaamisille. Jos mennään liialliseen suoritusmoodiin, siinä alkaa katse kapenemaan. Ehditäänkö silloin surra suruja ja nauttia elämästä? Sehän on kuitenkin vain yksi matka, emmekä tiedä, milloin se loppuu.

Näin sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio, joka puhui tällä viikolla Porvoossa Keskuskoulun vanhempainyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa.

Illan otsikkona oli Kohti inhimillisempää perhearkea

– Puhun esimerkiksi kiireen kesyttämisestä. Ei sitä pois saa, mutta auttaa kun havahtuu siihen, että se on oikeasti tärkeiden asioiden este, Kallio totesi.

Hän rohkaisi jokaista miettimään, ehtiikö esimerkiksi jututtaa puolisoa siitä, miten päivä meni.

– Aika moni elää sellaista suorituselämää, eikä jaksa kovasti miettiä, että miten jaksan tai voin, Kallio sanoi Uusimaa-lehdelle.

Kallio huomautti, että ulkopuoliset paineet vanhemmille ovat nykyisin kovia, mutta perusasiat ei ole perheille ja lapsille muuttuneet.

– Meillä on nykyaikana täydellisyyshakuiset, laaja-alaiset tavoitteet. Pitää olla hyvä vanhempi ja puoliso, harrastaja, sisustaja, ruuanlaittaja ja rakastaja.

– Oikeasti ne on kuitenkin aika perusasiat, jotka merkitsevät lapselle ja vanhemmalle. Ehditäänkö me edes tuntemaan? Kallio kysyi.

– Kun on kuta kuinkin riittävästi läsnä, ja suht' koht' hyvinvoiva itse. Silloin ehtii välittää sekä itsestään että lapsesta, Kallio summasi.

Kallion mukaan tietoa vanhemmuudesta on niin paljon, että tavallisen vanhemman voi olla vaikea erottaa, mikä tässä oikeasti on tärkeää.

– Ihminen saa oikeasti luopua aika monesta hiluvitkuttimesta. Kuinka vimmaisesti tarvitsee harrastaa? Ihan hyvin voi vain tylsistyä keskenään kotona ja vaikka kiukutella ja vaikka syödä yhdessä. Se puuttuu monesta perheestä.

Kallio kehottaa myös "laskeutumaan".

– Tule läsnäolevaksi tänne missä olet tällä hetkellä. Laskeutukaa myös oman mielenne sisään.

Hän muistuttaa jouluhössötyksen pian alkavan ja esittää toiveen, että ihmiset hössöttäisivät enemmän arjestaan, koska sillä on todellista merkitystä.

– Lapsiin jää painavimmat jäljet siitä, mikä toistuu.

Tavallisuuden taika on se viisastenkivi, joka kannattaa löytää.

– Koska meidän arkemme on meidän lastemme lapsuus. Mennyt elää meissä.

Viime kädessä itseltä pitää uskaltaa kysyä myös aivan perustavanlaatuisia kysymyksiä.

– Mitä sinulle on hyvä elämä? Mikä sinulle on tärkeää? Ketkä sinulle ovat tärkeitä? Tuolla ei lue huippuelämä. Hyvään mahtuu myös aika paljon huonoa.

– Onnellisuuden tavoittelu ei ole viisasta. Tiedetään, että kun ihminen pyrkii onnellisuuteen, hän itse asiassa kokee vähemmän onnellisuutta kuin silloin, kun hän on itselleen merkityksellisten asioiden äärellä.

Maaret Kallio on laajasti seurattu psykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija. Hän itse myöntää olevansa yllättynyt suosiostaan.

– Olen hämmästynyt, mutta ajattelen, että teen hyvin sitä perustyötä, ehkä se tapani sanoittaa tai kirjoittaa... Sitä viestiä ja tietoa tarvitaan.

Porvoon tilaisuus oli harvinaista herkkua, koska uutta kirjaa kirjoittava Kallio pitää ainoastaan kolme luentoa tänä syksynä. Ilmaiset liput, joita oli noin 300, olivat menneet hetkessä.

Tämän jutun julkaisi ensin Uusimaa.

Maaret Kallio

On luennoitsija, tietokirjailija, kolumnisti ja bloggari.

Hän on kog­ni­tii­vis-ana­lyyt­ti­nen psy­ko­te­ra­peut­ti (YET, KE­LA, Val­vi­ra).

Hän on mind­ful­ness-oh­jaa­ja, työ­noh­jaa­ja ja so­sio­no­mi.

Par­hail­laan hän tekee jat­ko-opin­to­ja KAT-kou­lut­ta­jap­sy­ko­te­ra­peu­tik­si.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut