Aloite: Lihan ja maidon käyttö pitäisi puolittaa Espoon aterioilla – maitotuotteita tarjotaan 1,1 miljoonaa litraa vuodessa

Paavo Rantalainen

Espoon kaupunginvaltuuston on tarkoitus ottaa kantaa maanantai-iltana ateriasuosituksiin, joilla tähdätään ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Valtuustoaloitteessa viime talvelta esitetään, että Espoon kaupunki ottaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotaloustuotteiden kulutuksen vuoteen 2025 mennessä.

Kysymys on Espoon kaupungin tarjoamista aterioista kouluissa, päiväkodeissa ja hoivalaitoksissa.

Esimerkiksi maitoa Espoon kaupungin tarjoamana juodaan vuodessa noin 1,1 miljoonaa litraa.

Valtuustoaloitetta, jonka on allekirjoittanut 25 valtuutettua, on pyöritelty keväästä lähtien useissa yhteyksissä, ja nyt on valtuuston vuoro.

Viranhaltijoiden laatimassa vastauksessa todetaan, että liha- ja maitotaloustuotteiden kulutuksen puolittaminen aiheuttaisi ateriapalveluihin lisäkustannuksia.

Korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden kustannukset olisivat merkittävästi korkeammat, jos esimerkiksi maitotuotteet vaihdettaisiin kasvipohjaisiin valmisteisiin.

Lisäkustannukseksi on laskettu maitotuotteissa yli 600000 euroa vuodessa. Maitoa käytetään noin 1,1 miljoonaa litraa.Korvaavat tuotteet ovat usein ulkomailta.

Lisäksi huomautetaan, että ruokalistojen ja reseptiikan uusiminen vaatisi mittavaa työpanosta.

Liha- ja maitotuotteiden vähentäminen saattaisi heikentää osan päiväkoti- ja kouluikäisten lasten sekä ikäihmisten ravitsemusta.

Jos ateria tai aterian osa jää syömättä, riskinä on, ettei aterian ravitsemuksellinen täysipainoisuus toteudu. Erityisesti ikäihmisten kohdalla on huomioitava suurentunut aliravitsemusriski, vastauksessa valtuustoaloitteeseentodetaan.

Kaupunginhallitus on linjannut kaksi viikkoa sitten, että tavoitteena vuoteen 2025 mennessä on, että kasvispainotteisen ruoan, kotimaisten kasviperäisten tuotteiden sekä kalan (sisämaan vesistöistä ja Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan) ja vaalean lihan käyttö lisääntyy merkittävästi sekä punaisen lihan osuutta vähennetään kaupungin järjestämissä ateriapalveluissa.

Espoon yläkouluissa ja lukioissa on ollut vapaasti valittavissa lakto-ovovegetaarinen kasvispääruokavaihto vuodesta 2006 ja alakouluissa vuodesta 2018 lähtien.

Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin tarjolla on kahta eri kasvisruokaa. Vegaaniruokaa on tarjottu vuoden 2019 alusta lähtien kouluissa ja lukiossa niille oppilaille, jotka ilmoittautuvat vegaaniruokailijoiksi.

Varhaiskasvatuksessa on viikoittain kasvisruokapäivä, ja muina päivinä kasvisruokavaihtoehto on tarjolla niille, jotka ovat kasviruokailijoiksi ilmoittautuneet.

Myös henkilöstöruokailussa ja ikäihmisten ruokailussa on tarjolla kasvisruokavaihtoehto päivittäin.

Lisätty (19.11.): Aloitetta ei käsitelty ja se jätettiinpöydälle, koska aloitteen tekijä ei ollut kokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut