Bensiinimoottori on edelleen espoolaisten ykkösvalinta – vain murto-osa valitsee seuraavaksi sähköauton

Kentala sanoo, että harvemmin asiakas tulee katselemaan autoja tietty käyttövoima mielessään, ellei toiveissa ole juuri sähköauto. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Länsiväylä kysyi espoolaisilta, mikä käyttövoima on talouden seuraavassa autossa. Vastausten perusteella espoolaiset luottavat vielä bensiinimoottoriin.

Tulokset eivät täysin yllätä Mercedes-Benz henkilö- ja pakettiautojen lehdistöpäällikköä Pekka Koskea

– Äkkiseltään kuulostaa hyvin suomalaiselta, sanoisin eteläsuomalaiselta keskiarvolta. Täyssähköautojen osuus tuntuu kuitenkin poikkeavalta ja sen vähäinen määrä herättää pohdintoja, Koski arvioi kyselytutkimuksen tuloksia.

Kyselyyn vastasi 500 espoolaista, joista vain kaksi prosenttia vastasi ottavansa seuraavaksi täyssähköauton käyttöönsä.

– Ehkä espoolaiset ovat realisteja. Ensin pitäisi olla latausinfra ja vasta sen jälkeen on mahdollisuus hyödyntää täyssähköautoa tai ladattavaa hybridiä, Koski perustelee.

Hänen mukaansa 70–90 prosenttia sähköautojen ja ladattavien hybridien latauksista tapahtuu kotona.

– Keskustelut taloyhtiöissä asian ratkaisemiseksi ei ole lähtenyt voimallisesti liikkeelle. Tuossa näen selvää epävarmuutta, Koski sanoo viitaten sähköauton prosenttiosuuteen.

Kyselyyn vastanneista yhdeksän prosenttia aikoo hankkia seuraavaksi autoksi hybridin, jota voi ladata. Samoin toiset yhdeksän prosenttia sellaisen hybridin, jota ei voi ladata. Länsiauto Espoon autotalon johtaja Sami Sormusen mielestä kyselyn tulokset ovat linjassa heidän näkemystensä kanssa.

– Espoolaiset ovat mielestäni edistyksellisiä, uudet käyttövoimat kiinnostavat ja niistä tulee kysymyksiä. Kaikki eivät ole kuitenkaan vielä valmiita vaihtamaan käyttövoimaa, hän sanoo.

Kyselyssä 15 prosenttia ei osannut sanoa, minkä käyttövoiman seuraavaksi valitsee ja 16 prosenttia ei aio hankkia talouteen autoa lainkaan.

30 prosenttia vastasi, että seuraava on bensiinikäyttöinen auto. Dieselin osuus oli käyttövoimista toiseksi suurin, kuitenkin vain 13 prosenttia. Dieselin vähäinen osuus yllätti Kamux Espoon Olarin myyntipäällikön David Kentalan

– Meidän varastossa on karkeasti puolet diesel- ja puolet bensiinikäyttöisiä autoja. Meillä on myös paljon erilaisia käyttövoimia käyttäviä autoja ja kaikki me olemme aina myyneet, hän sanoo.

Kentala muistuttaa, että auton käyttövoima tulisi valita elämäntilanteen mukaan. Runsaasti kilometrejä kuluttavien voi olla järkevämpää hankkia diesel, kun taas kasvukeskuksissa suhailevat voivat harkita ladattavaa sähkö- tai hybridiautoa.

– Olemme huomanneet, että ostopäätökseen vaikuttaa enemmän se, miten auto sopii omaan tarpeeseen, oli käyttövoima mikä hyvänsä, Kentala kertoo.

Autoalan asiantuntijat toteavat, että uusia dieseleitä parjataan julkisuudessa turhaan. Pekka Kosken mukaan dieseleitä käsitellään helposti yhtenä massana, vaikka uusimmissa dieselautoissa päästöt pysyvät kurissa.

– Keskustelua hämärtää hyvin paljon dieseliin kohdistuva vihapuhe viranomaisten ja poliitikkojen suusta, mikä osoittaa asiantuntemattomuutta, hän harmittelee.

Asiakkailla on Pekka Kosken mukaan tällä hetkellä epävarmuutta autojen käyttövoimasta.

– Se johtuu pääosin siitä, että kymmenen vuotta sitten valittavana oli vain bensiini- ja dieselmoottori. Nyt vaihtoehtoja on jopa kahdeksan.

Traficomin ja Verohallinnon mukaan käytettyinä maahantuotujen henkilöautojen käyttövoimasta dieselin osuus on 47 prosenttia, kun bensiinin on 36 prosenttia. Sen sijaan muiden käyttövoimien osuus on tänä vuonna selkeästi kasvanut verrattuna vuoteen 2015.

Kyselyssä E85 etanolibensiinikäyttöistä autoa, kaasu- ja vetyautojen kohdalla vastaajia on 1–2 prosenttia. BiFuelia, eli kaasua ja bensiiniä käyttävän auton aikoo seuraavaksi autokseen ottaa 3 prosenttia vastaajista.

David Kentala sanoo, että asiakkaiden käyttövoimatietoisuus on hieman kasvanut, ja etenkin mediassa ja julkisuudessa käydyt keskustelut vaikuttavat myös siihen, miten eri käyttövoimiin suhtaudutaan.

Ekologisten autojen hypetys julkisuudessa on Sami Sormusen mukaan suurempaa kuin mitä se on autokaupoilla.

– Tilanne ei tule muuttumaan oleellisesti seuraavien vuosien aikana. Täytyy muistaa, että Suomessa on sen verran vanha autokanta, että uuden auton hankkiminen käyttövoimasta riippumatta on iso ekoteko ympäristölle, hän sanoo.

Kyselytutkimus

Suuren Espoo-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin.

Tulokset on painotettu vastaamaan Espoon väestörakennetta iän ja sukupuolen mukaan.

Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 500.

Tutkimukseen kerättiin vastauksia 30.9.–9.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espooseen roimasti enemmän valkohäntäpeurojen kaatolupia – "Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti"
 2. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 3. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 4. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 5. Keski-Espoon uimahallin kävijärajoitus poistui – Leppävaarassa yhä voimassa maauimalassakin
 6. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 7. Mielipide: Pidetään huolta hygieniasta
 8. Ämmässuolla käännetään kompostia – pahat hajut mahdollisia
 9. Mielipide: Mitä kaupunkipyörien keräily ja korjaaminen meille maksaa?
 10. Mielipide: Sähkön siirtohinnoilla rahastaminen pitää lopettaa
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot
 13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 14. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.