Espoon eteläsaariston asukkaat voivat viimein luopua lankapuhelimista – Uudesta Herrökobbeniin rakennetusta gms-mastosta hyötyvät ainakin toistaiseksi vain Elisan asiakkaat

Masto asennettiin paikoilleen kahdessa tunnissa.

Anniina Virtanen

Puhelinten yhteydet paranevat viimein Espoon eteläsaaristossa. Teleoperaattori Elisa rakensi vuosia odotetun gsm-verkkoyhteyksiä parantavan maston Herrökobbeniin.

Elisa pystytti 27 metrisen maston tiistaina 12. marraskuuta. Mastoon tehdään viimeiset sähkö- ja lähetintyöt marraskuun aikana, jonka jälkeen maston pitäisi olla käyttövalmiina, Elisan tiedotteessa luvataan.

Puutteellinen gsm-verkko oli noin viiden kilometrin alueella, ja kesäaikaan alueella asuu lähes tuhat matkapuhelinkäyttäjää. Alueella on myös virkistysalueita ja vilkkain huviveneliikenne koko Suomessa, tiedotteessa kerrotaan.

Mantereen puolella on melko tiheästi gms-mastoja. Lähetetyt signaalit eivät kuitenkaan tavoita saarien eteläpuolella asuvia ja liikkuvia, koska mastot sijaitsevat korkeiden kallioiden ja metsien muodostamilla katvealueilla.

Heikko gsm-signaali ehti aiheuttaa jo muutamia turvallisuusriskejä, kun Espoon Meripelastusseuralla tai lääkintähelikopterilla on ollut vaikeuksia löytää perille, kun tapahtumapaikalle ei ole saatu puhelimella yhteyttä.

Jo vuonna 2012 Sommarö-Seuran vireille laittama hanke ei koskaan edennyt maaliin saakka. Monien vaiheiden jälkeen hankkeeseen sitoutunut teleoperaattori Telia sai mastolle luvan vuonna 2017, mutta ei lopulta lähtenyt toteuttamaan hanketta.

Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki kertoi (LV 25.1.19), että maston lupaprosessi kesti niin pitkään, että yhteyksien parantamiseksi tehtiin toisenlainen ratkaisu.

Sommarö-Seura ei tyytynyt Telian ratkaisuihin, vaan kääntyi syksyllä 2018 Elisan puoleen ehdottaen, että Elisa käyttäisi Telian rakennusluvan ja pystyttäisi maston. Elisa lähti selvittämään asiaa ja viime talvena operaattori päätyi pystyttämään maston Herrökobbeniin, eli samaan paikkaan, jossa Telialla oli voimassa oleva lupa.

Uusi masto palvelee ainakin toistaiseksi vain Elisan asiakkaita. Muilla teleoperaattoreilla on mahdollisuus vuokrata Elisan mastoista lähettimilleen tilaa ja näin palvella omia asiakkaitaan.

Lisämotiivina Elisalle oli lankapuhelinverkon lopettaminen ulkosaarilla, kun saarialueelle saadaan toimiva gsm-verkko. Monet asukkaat ovat ylläpitäneet lankapuhelimia turvallisuuden vuoksi. Sen perusmaksu on liki 300 euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.