Leipäjonot halutaan sisätiloihin Espoossa – Manna-Apu avaa Tuomarilassa, Hyvälle Arjelle haussa tilat Matinkylästä

Ruokakassin hakijoita voi olla viikossa lähes tuhat, kertoo Hyvän Arjen toiminnanjohtaja Hannu Hätönen. Kuva on viime tammikuulta. Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Ruoka-apua jakavalle Hyvä Arki -yhdistykselle etsitään uutta toimitilaa Matinkylästä.

Hyvän Arjen kanssa samassa rakennuksessa Espoon keskuksessa toimiva toinen avustusjärjestö, kristillinen Manna-Apu muuttaa parhaillaan Skipa-taloon Tuomarilantie 19:ään.

– Tällä viikolla emme jaa ruokaa, vaan keskitymme muuton järjestelyihin, sanoo Manna-Avun toiminnanjohtaja Arja Pietarila

Uusissa tiloissa yhdistys aloittaa maanantaina 18. marraskuuta.

Hyvä Arki ja Manna-Apu jakavat valtaosan Espoon hävikkiruoasta, liki miljoona kiloa vuodessa. Ruoka tulee lahjoituksina muun muassa kaupoista, tukkuliikkeistä ja elintarvikealan yrityksistä.

Kaupungin kahden suurimman ruoka-avun jakajan ei ole järkevää toimia vierekkäin, katsovat Pietarila ja Hyvän Arjen toiminnanjohtaja Hannu Hätönen Toiminta on tähän asti keskittynyt Siltakadun ja Terveyskujan kulmaukseen.

Pienemmässä määrin ruokaa jakavat eri tahot esimerkiksi Espoonlahdessa ja Leppävaarassa.

– Meiltä hakee ruokakassin viikoittain 800–1 000 henkeä ja ilmaiselle aamiaiselle osallistuu 100–150 henkeä, toteaa Hätönen.

Espoon Tilakeskus hakee Hyvälle Arjelle uutta paikkaa Matinkylästä, mutta tilanne on vielä avoin eikä muutolle ole aikataulua. Haussa on paikka, jossa ruokaa hakevien ei tarvitsisi jonottaa ulkona.

Hätösen mukaan apua tarvitsevat pääsisivät Matinkylässä paikalle suhteellisen helposti.

– Kaikilla ei ole rahaa edes bussimatkaan tänne Espoon keskukseen. Palvelut on vietävä sinne, missä on kysyntääkin. Matinkylän isolla alueella kysyntää varmasti riittää.

Viime keväänä avustusjärjestöjä soviteltiin Kirkkokadun varrelle Hotelli Kuninkaantien tiloihin, jossa toimintoja olisi voinut laajentaakin.

Suunnitelmat olivat jo pitkällä, mutta sitten hanke tyssäsi.

– Hotellia ei kuitenkaan pidetty sopivana tähän tarkoitukseen, toteaa Espoon perusturvajohtaja Juha Metso

Hänenkin mielestään avustusjärjestöt tarvitsevat paikan, jossa vuoroaan voi odottaa sisällä.

– Manna-Avun uusissa tiloissa sitä yritetään. Siellä on myös keittiö ja ruokasali.

Espoon Asunnot lahjoitti viikolla joulutervehdyksiin varatut rahat Hyvälle Arjelle ja Manna-Avulle. Kumpikin yhdistys sai parituhatta euroa.

– Kyllä sillä rahalla tekee monta asiaa, vaikka ei se lottovoitto olekaan, Hätönen sanoo.

Rahalahjoituksia kertyy joulun alla jonkun verran ja ne kuluvat pitkälle yhdistyksen kahden pakettiauton polttoaineisiin ja huoltoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.