Espoo lisää vanhusten etäkotihoitoa, taustalla hoitajapula – "Etähoitokäynti kestää keskimäärin 10 minuuttia"

Tiina Kosonen pohtii, missä kameran sijainti olisi paras. Jos se on näytön yläpuolella, ja hän katsoo asiakasta ruudulta, asiakkaan silmin hoitajan katse on alhaalla. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Lähihoitajapula ei ole helpottanut Espoon kaupungissa. Uudesta talousarviosta käy ilmi, että ensi vuonna kotihoitokäyntien määrä tulee kasvamaan 78 000 käynnillä. Samaan aikaan 40 lähihoitajan vakanssia olisi täytettävänä.

– Tämän kanssa kipuilemme ja teemme paljon työtä sen eteen, että saisimme lisää henkilökuntaa, Espoon vanhusten palveluiden johtaja Matti Lyytikäinen kertoo.

Espoon kotihoidossa työskentelee 348 lähihoitajaa ja 71 sairaanhoitajaa.

Henkilökunnan puutetta yritetään paikata myös muilla keinoin. Esimerkiksi ulkoistamalla yksi kaupunginosa yksityiselle palveluntuottajalle. Näin sen alueen lähihoitajat vapautuvat muualle Espooseen.

– Samalla teemme laadun ja vaikuttavuuden vertailua yksityisen palvelun ja kaupungin tuotannon välillä, ja yritetään oppia toisiltamme, Lyytikäinen avaa.

Myös palvelusetelit otetaan entistä vahvemmin käyttöön paikkaamaan hoitajapulaa. Asiakas voi siis päättää, ottaako julkisen palvelun vai ottaako palvelusetelin rahoittamaan osan yksityisen palvelun kustannuksista.

Hoitajapulaa paikataan myös vakiinnuttamalla ja laajentamalla etäkotihoitoa, joka otettiin Espoossa käyttöön muutama vuosi sitten.

Etäkotihoitoyksikössä työskentelevä lähihoitaja Tiina Kosonen sanoo, että aivan vielä etäkotihoito ei ole helpottanut lähihoitajapulaa.

– Varmasti jatkossa se helpottaa, hän uskoo.

Etäkotihoidossa hoitaja ei mene asiakkaan kotiin, vaan ottaa toimipisteeltään asiakkaaseen etäyhteyden. Toisaalta etäkotihoito korvaa sellaisia käyntejä, joissa fyysistä läsnäoloa ei välttämättä tarvita, jolloin hoitajan käden vapautuvat sinne, missä läsnäoloa oikeasti tarvitaan.

Toisaalta se taas voi lisätä asiakkaiden kohtaamista tilanteissa, joissa se muuten ei olisi mahdollista.

– Meillä on paljon asiakkaita, joilla hoitaja käy kotikäynnillä aamuin illoin ja me soitamme päivällä. Voimme esimerkiksi muistuttaa ruokailusta, järjestää tietokilpailua tai pientä jumppaa. Keskustelemme päivän asioista, Kosonen sanoo.

Hän korostaa, että kyse ei ole seurapalvelusta vaan aktivoinnista.

Tavallinen kotihoitokäynti Espoossa kestää keskimäärin 25 minuuttia.

– Kun siihen laskee mukaan noin vartin matka-ajat, ollaan jo korkeissa minuuttiluvuissa. Etähoitokäynti kestää keskimäärin kymmenen minuuttia, Lyytikäinen sanoo.

Hänen mukaansa moni on tykännyt etäkotikäynneistä. Ainoastaan silloin tulee negatiivista palautetta, kun tekniikka pettää.

Kosonen myöntää, että välillä yhteyksissä on ongelmaa ja yhteys on katkeillut. Monella asiakkaalla tai omaisella on ollut myös skeptinen suhtautuminen etäkotihoitokäynteihin.

– Jos asiakas kieltäytyy ottamasta etäyhteyttä käyttöönsä, pyydämme ainakin päästä esittelemään laitetta kotiin. Kaikki, joille olemme sitä esitelleet, ovat ottaneet laitteen koekäyttöön.

Kosonen uskoo, että sopiva asiakasryhmä etäkotihoidolle on nyt löytynyt. Kaikki sellaiset asiakkaat, joiden oma toimintakyky on vielä hyvä, voivat olla sopivia etäkotihoidon asiakkaiksi.

– Yllättävän pitkälle edennyt muistisairauspotilas voi olla etäkotihoitoyksikölle erinomainen asiakas. Myös sellaiset asiakkaat, jotka tarvitsevat psyykkistä tukea, sopivat meidän asiakkaiksi.

Jos etäpalvelun arvioidaan sopivan asiakkaalle, sitä tarjotaan ensisijaisena palvelumuotona.

Etäyhteyden kautta lähi- tai sairaanhoitaja voi seurata esimerkiksi asiakkaan verenpainetta ja -sokeria, jos asiakas vain itse pystyy ne mittaamaan. Ja kun tulee päivä, jolloin asiakas ei enää kykenekään toimimaan itse, siihen reagoidaan.

– Me seuraamme jokaisella soitolla asiakkaan vointia. Havainnoimme, näyttääkö hän väsyneemmältä tai kalpeammalta, liikkuuko ehkä hitaammin kuin aiemmin tai onko puheessa jotakin outoa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Näin Espoo valvoo vanhusten kotihoitoa – kotihoidossakin ilmennyt ajoittain ongelmia
    2.2.2019 19:35
  2. Espoo varautuu 90 000 kotihoidon lisäkäyntiin – vanheneva ikärakenne näkyy talousarviossa
    1.11.2018 17:02

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut