Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

15 vuoden tilastoihme: Alkoholimyrkytykseen kuolevien suomalaisten määrä on vähentynyt puolella – naisten osuus on kasvanut

Helsingin Yliopistolla on kertoa ilouutisia: suomalaiset juovat itsensä hengiltä selvästi harvemmin kuin takavuosina.

Kun 15 vuotta sitten alkoholimyrkytykseen kuoli vuosittain yli 500 suomalaista, on määrä sittemmin pudonnut alle puoleen.

Lasku näyttää kuitenkin pysähtyneen vuoteen 2017, jolloin alkoholimyrkytyskuolemia oli yli puolet vähemmän kuin synkimpinä vuosina.

Erityisen jyrkkä lasku tilastoissa on vuoden 2009 jälkeen.

Korkeimmillaan alkoholista johtuneet myrkytyskuolemat olivat vuonna 2004, jolloin niitä tapahtui 542.

Luvut selviävät Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyössä toteuttamasta tutkimuksesta.

Tutkijat tarkastelivat kuolemaan johtaneita akuutteja alkoholimyrkytyksiä Suomessa 32 vuoden ajanjaksolla, vuosina 1987–2018.

Tutkimus on julkaistu myös kansainvälisesti arvostetussa Drug and Alcohol Dependence -tiedelehdessä.

Tutkimuksen mukaan alle 45-vuotiaiden osuus alkoholimyrkytykseen kuolleista pieneni koko 32 vuoden tarkasteluajanjakson ajan.

Viime vuosina alle 45-vuotiaita oli vajaa viidennes kaikista alkoholimyrkytyksen uhreista.

Naiset olivat alkoholimyrkytyskuolemissa selvästi vähemmistönä koko 32 vuoden tarkastelujaksolla. Heidän osuutensa kuitenkin kasvoi. Kun vuonna 1987 uhreista oli naisia 17,1 prosenttia, oli naisten osuus vuonna 2018 naisten kasvanut 22,3 prosenttiin.

Alkoholimyrkytykseen kuolleet naiset olivat keskimäärin 2,5 vuotta miehiä vanhempia. Nuorten, alle 45-vuotiaitten ikäryhmässä naisten osuus oli merkitsevästi pienempi kuin vanhempien.

– Koska Suomessa oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvittäminen on huomattavasti kattavampi kuin muissa Euroopan maissa, meillä oli käytettävissämme väestötasoinen 12 000 alkoholimyrkytyksen aineisto, oikeuskemisti, FT Pirkko Kriikku taustoittaa tehtyä tutkimustyötä Helsingin Yliopiston tiedotteessa.