Kohta Suomi käy sotaa samoissa asuissa kuin muut Pohjoismaat – Kuvat: Näin varusmies pukeutuu vuonna 2021

Neljän Pohjoismaan puolustusvoimat saavat pian yhtenäiset taisteluasut. Näitä asuja testataan myös Suomessa. Joakim Serkelä / Puolustusvoimien logistiikkalaitos

Jari Pietiläinen

Suomi on mukana Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa yhteispohjoismaisessa Nordic Combat Uniform -hankkeessa, jonka tarkoituksena on hankkia yhteneväinen taisteluasujärjestelmäkokonaisuus.

Puolustusvoimat kertoi uudesta hankkeesta maanantaina tiedotteessaan.

Hanke etenee jo kuluvana talvena vaiheeseen, jossa kerätään tietoa neljän tarjoajan asujärjestelmäkokonaisuuksien toimivuudesta kenttäolosuhteissa.

Asuja testataan Suomessa joulukuusta alkaen Kainuun prikaatissa ja Jääkäriprikaatissa.

Varusmiehistä muodostettaville ryhmille jaettavat testipuvut ovat yksivärisiä, mutta palveluskäytössä NCU-asuun tulee Suomessa tuttu M05-maastokuvio.

Pohjoismaisen taisteluasujärjestelmän kokonaisuus on kaikissa maissa yhtenäinen, mutta jokainen maa käyttää asuissa omaa kansallista maastokuviotaan.

Päähineet, käsineet, jalkineet tai taistelijan suojavarusteet eivät kuulu NCU-kokonaisuuteen, vaan jokainen osallistujamaa hankkii ne itsenäisesti.

Valintapäätös Pohjoismaisen taisteluasujärjestelmän toimittajasta on määrä tehdä loppuvuodesta 2020, ja ensimmäiset asut toimitetaan osallistujamaille vuonna 2021.

Taisteluasuhankkeen kokonaisarvo on vuosien 2021–27 aikana kaikkien Pohjoismaiden asuhankinnat huomioon ottaen enintään 425 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut