Espoon keskukseen kaupungin ensimmäinen perhekeskus – kolme neuvolaa saman katon alle, kylkeen tukea lapsiperheille

Niina Aarnisalo kävi kolmiviikkoisen tyttövauvansa kanssa terveydenhoitaja Jenni Ihalaisen vastaanotolla Espoon keskuksen neuvolassa torstaina. Katja Riihola

Katja Riihola

Kolme Espoon keskuksen alueella toimivaa neuvolaa yhdistetään ensi vuonna yhdeksi isoksi neuvolaksi uusiin vuokratiloihin. Neuvolan ympärille rakennetaan Espoon ensimmäinen perhekeskus, jonka on määrä kytkeä alueen lapsiperheiden palvelut aiempaa tiiviimmin toisiinsa.

Uusi neuvola yhdistää Espoon keskuksen, Suvelan ja Kiltakallion neuvolat. Isompi yksikkö mahdollistaa myös nykyistä laajemmat aukioloajat.

Valmista pitäisi olla loppuvuonna 2020.

Perhekeskuksessa on kuitenkin kyse paljon muustakin kuin pelkistä tiloista tai aukioloajoista, muistuttaa Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström.

Perhekeskuksen tavoitteena on tunnistaa perheiden tuen tarve mahdollisimman aikaisin niin, etteivät ongelmat pääse kasautumaan sekä antaa apua viivytyksettä ilman, että perheitä pompotellaan luukulta toiselle.

Tähän suuntaan perhepalveluja on viety Espoossa jo vuosia, mutta tavoitteena on tehostaa nykytoimintaa entistä paremmaksi, Ahlström sanoo.

– Tavoitteena on vähentää perheiden pahoinvointia ja lisätä hyvinvointia.

Perheiden pahoinvointi on näkynyt Espoossa muun muassa kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten kasvavina määrinä sekä lasten psykiatristen palveluiden kysynnän kasvuna.

Espoon tavoitteena on pysäyttää nämä kehityskulut.

– Toki (huostaanottoihin) vaikuttaa esimerkiksi se, miten aikuiset pääsevät mielenterveyspalvelujen piiriin sekä se, miten työllisyys kehittyy. Uskon kuitenkin, että myös meidän tekemisillä on vaikutusta, Ahlström sanoo.

Jos neuvolaan tulleen perheen huomataan tarvitsevan apua, hoidetaan apu tai aika oikean avun piiriin jatkossa samalta istumalta, jos mahdollista.

– Ammattilainen voi tulla asiakkaan luo, ettei asiakkaan tarvitse siirtyä. Tai neuvolan terveydenhoitaja voi vaikka soittaa (jatkoapua) niin, että palvelu näyttäytyy asiakkaalle yhtenä prosessina, Ahlström sanoo.

– Osalla asiakkaista on ollut väliinputoamisen vaara, kun avuntarvetta on pitänyt selittää uudelleen.

Ahlströmin mukaan esimerkiksi lapsen pääsy puheterapiaan saattaa olla merkittävä apu koko perheelle.

– Jos lapsella on ongelmia (puheen tuottamisessa), hän ei tule ymmärretyksi ja saattaa joutua kiusatuksi, jolloin koko perhe saattaa uupua. Ideana on, että kun perheillä tulee avuntarve, me vastaisimme siihen nopeasti tarpeeseen nähden oikealla palvelulla, ettei tule uupumusta.

Tavoitteena on tuoda apua yhä enenevässä määrin myös asiakkaiden luo koteihin, päiväkoteihin ja kouluihin.

Ahlström kertoo, että kotipalvelua sai viime vuonna 970 espoolaista lapsiperhettä. Tämän vuoden tammi–syyskuussa kotipalvelua on saanut jo 1019 perhettä.

– Olemme lisänneet kotipalvelua reippaasti. Kotipalvelu on konkreettista apua arkeen – mallintamista. Vaikkapa ruuanlaittoa ja kaupassakäyntiä yhdessä perheen kanssa.

Lapsiperhepalveluissa on viime aikoina kehitetty myös erilaisia sähköisiä kanavia avun hakemiseen. Neuvola-chat käynnistettiin kesäkuussa ja lapsiperhepalveluiden sähköinen Pyydä apua -nappi on toiminut parisen vuotta.

– Kotipalvelupyyntöjä, perhekriisien selvitysapua, eroapua, tukea lapsenkasvatukseen, Ahlström luettelee perheiltä tulleita sähköisiä avunpyyntöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.