Marraskuun näyttelyssä Galleria Aarnissa nähdään Iiris Ruuthin ja Annina Åsvikin taidetta

Iiris Ruuth haluaa omalla taiteella muistuttaa siitä, että meidän pitää suojella planeettamme elämää. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Maapallon tila on huolestuttanut kuvataiteilija Iiris Ruuthia jo pitkään, mutta vasta kaksi vuotta sitten huoli alkoi siirtyä hänen taiteeseensa.

Ruuth on antanut Galleria Aarnissa olevalle näyttelylle nimeksi Elämää etsimässä.

– Ihminen unelmoi uudesta maasta, jota ei varmaan koskaan löydy, mutta samaan aikaan hän paskoo tätä olemassa olevaa maapalloa ja sen ilmastoa ihan huoletta. Se on täysin absurdia ja järjen vastaista, Iiris Ruuth sanoo.

Hänen mielestään olisi paljon järkevämpää suunnata uusien elinkelpoisten planeettojen etsimiseen käytetyt rahat maapallon elämän suojeluun.

– Riittäisi, että pitäisimme tämän kotimme elinkelpoisena ja hyvänä asua.

Iiris Ruuth haluaa omalla taiteella muistuttaa siitä, että meidän pitää suojella planeettamme elämää. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Vaikka Iiris Ruuth on huolissaan tulevaisuudesta, näyttelyn teokset eivät ole ahdistavia, vaan kauniita ja värikkäitä. Ruuth on luonut näyttelyn teokset unelman ja todellisuuden kohtaamisista.

Pyöreät maalauspohjat vahvistavat mielikuvaa kaukaisista planeetoista.

– Hankin pyöreitä maalauspohjia jo kauan sitten enkä silloin vielä tiennyt, mitä niillä teen, Ruuth kertoo.

Maalaukset ovat abstrakteja maisemia, joiden aiheena on luonto. Niissä sulautuvat vesi, maa, taivas ja avaruus.

– En ole julistaja, vaan haluan ilmaista asioita hienovaraisesti.

Maalaukset on tehty sekä akryyli että öljyväreillä kankaalle.

Iiris Ruth on Espoon kuvataiteilijat ry:n jäsen ja hän on valmistunut taiteilijaksi Vapaasta taidekoulusta. Hänellä on työhuone Matinkylässä ja hän jakaa sen Annina Åsvikin kanssa, jolla on samaan aikaan näyttely Galleria Aarnissa.

Annina Åsvikin näyttelyteokset ovat saaneet aiheensa poluilta, teiltä ja kujilta. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Annina Åsvikin näyttely on saanut nimekseen Where’er you walk.

Åsvik maalaukset ovat värikylläisiä ja reheviä.

– Näyttely käsittelee kahta eri teemaa, jotka sulautuvat yhteen. Maalaukset keskustelevat vaihtelevissa sävyissä elämän monimuotoisista väreistä, taiteilija itse määrittelee.

Luonto on taiteilijalle läheinen. Hän on saanut inspiraatiota poluilta, teiltä ja kujilta.

Annina Åsvik on Helsingin kuvataideseuran jäsen ja hän on valmistunut kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi.

Iiris Ruuthin Elämää etsimässä -näyttely ja Annina Åsvikin Where’er you walk -näyttely jatkuvat Galleria Aarnissa 23. marraskuuta asti.

Galleria Aarni toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.