Ensimmäinen nainen -romaani toi Espoon kirjailijoihin kuuluvalle Johanna Venholle Finlandia-ehdokkuuden

Kirjoittaessaan romaania Sylvi Kekkosesta Johanna Venho kävi työskentelemässä myös Tamminiemessä saadakseen kirjaan talon oikeaa tunnelmaa. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kirjailijoihin kuuluva Johanna Venho on yksi tämän vuoden kuudesta Finlandia-palkintoehdokkaasta romaanillaan Ensimmäinen nainen (WSOY 2019). Kirjailija on muovannut Sylvi Kekkosen eletystä elämästä faktoihin perustuvaa fiktiota.

Palkintolautakunta perusteli Venhon valintaa näin: Tarina on kerrottu uskottavasti, herkästi ja kauniilla kielellä. Sylvi Kekkosesta muotoutuu elävä ihminen ja hänen persoonastaan ymmärrettävä. Kirja kertoo yksinäisyydestä ja valinnoista, joita ihminen pyrkii selittelemään itselleenkin yhä uudelleen. Kuitenkin kaiken tuskan läpi heijastuu toivo, lämpö ja anteeksianto. Uhrautuvan ja älykkään Sylvin fiktiivinen ääni on tärkeä ja merkittävä.

– Eilen oli hieno päivä. Tunnelma oli tosi hyvä ja riemukas, ehdokkuudestaan iloisesti yllättynyt kirjailija Johanna Venho kommentoi.

– Ehdin kyllä jossain vaiheessa ajatella, että ehdokkuus olisi mahdollinen, koska nimeni mainittiin jossain spekulaatiossa.

Finlandia-palkintoehdokkaat saavat joka vuosi paljon näkyvyyttä. Johanna Venho muistuttaa, että palkintokuusikon ulkopuolelle jää paljon hyviä kirjoja. Hän toivoo myös, että muut kirjallisuuspalkinnot, muun muassa Runeberg-palkinto ja Einari Vuorela -palkinto saisivat nykyistä enemmän julkisuutta.

Ensimmäinen nainen ilmestyi huhtikuun lopussa ja sen jälkeen Johanna Venho on kiertänyt paljon kirjastoissa ja eri tilaisuuksissa kertomassa kirjastaan.

– Olen tavannut paljon lukijoita ja saanut enemmän palautetta kuin kaikista aiemmista kirjoistani yhteensä, hän mainitsee.

– On ihanaa, kun ihmiset kertovat lukukokemuksestaan ja siitä, mitä krija on antanut.

Johanna Venho kokee, että Ensimmäinen nainen on kääntänyt uuden lehden hänen kirjailijanurallaan.

– Haluan aina uutta kirjaa kirjoittaessani löytää ja oppia jotain uutta. Ensimmäisessä naisessa käytin aiempaa enemmän lähteitä.

Johanna Venho debytoi runoilijana vuonna 1998. Hän on julkaissut kuusi runokokoelmaa, kolme romaania ja 12 lastenkirjaa. Lisäksi Venho on opettanut kirjoittamista sekä aikuisille että lapsille.

Ensimmäisen naisen lisäksi tänä vuonna on ilmestynyt yhteistyössä kirjoitettu Runomatkaopas – harjoituksia ja työpajoja lapsille (Aviador Kustannus). Sen kirjoittajia ovat myös Pirkko Ilmanen, Riika Kotka ja Elina Pulli

Tällä hetkellä Johanna Venho kirjoittaa kirjaa talouselämän vaikuttajanaisesta Anne Brunilasta yhteistyössä hänen kanssaan. Kirjan julkaisee Tammi syksyllä 2020.

Muut tämän vuoden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? (Teos), JP Koskinen: Tulisiipi (Like), Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like), Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä (Teos), Pajtim Statovci: Bolla (Otava)

Suomen Kirjasäätiö on jakanut kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuodesta 1984 lähtien. Palkinto jaetaan ansiokkaalle suomalaiselle romaanilla ja se on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna Ilmi Villacís (pj.), Anne Ikonen ja Rimbo Salomaa

Finlandia-palkinnonsaajan valitsee asetetuista ehdokkaista Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila Palkinto julkistetaan 27. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.