Lintsin Vekkulaan pääsee kierrokselle leffanäytöksessä Kino Tapiolassa

Vekkulan porrashaaste on jäänyt lähtemättömästi monen kävijän mieleen. Mika Koivusalo

Anneli Tuominen-Halomo

Vekkula elää yhä lukuisten Linnanmäellä käyneiden muistoissa ja espoolaisen Mika Koivusalon tekemässä dokumenttielokuvassa Vekkula The Movie Nyt Mika Koivusalo järjestää maanantaina 11. marraskuuta kello 19 juhlanäytöksen elokuvasta Kino Tapiolassa (Mäntyviita 2). Vekkulan purkamisesta tulee kuluneeksi kaksi vuotta.

Kino Tapiolan Vekkula The Movie -näytös kestää noin 50 minuuttia ja sen alkukuvana nähdään Vuoristoradan kierros, jossa katsoja voi todella kokea olevansa junan kyydissä, ja Kotkot-junan kierros. Kotkot-juna kiersi Vekkulan talon ympäri.

Höysteenä on vielä teatterin aulaan koottu nostalginen kuvakavalkadi Vekkulasta. Kaikki kuvat ovat Mika Koivusalon ottamia.

Vekkula rakennettiin vuonna 1961 ja purettiin noin kaksi vuotta sitten. Koivusalon mukaan Vekkula oli Linnanmäen kolmanneksi vanhin laite, Vuoristoradan ja Karusellin jälkeen. Tilalle rakennettiin Taiga-vuoristorata.

Dokumentissa 11 henkilöä kertoo muistojaan Vekkulasta. Samalla elokuva tulee kertoneeksi muustakin Linnanmäen historiasta.

Mukana muistelemassa ovat Sari Aalto, Onerva Kantonen, Jaakko Kortekangas, Petri Laitinen, Pia Lönnqvist, Matteus Pentti, Anssi ja Kai Pietilä, Mika Tommola, Mato Valtonen sekä Hilkka-Liisa Vuori. Kertoja on Teppo Lampela.

Vekkula The Movie on kokonaan Mika Koivusalon tuotantoa ja sitä on esitetty yksittäisissä näytöksissä pääkaupunkiseudulla, Ilokuvafestivaalilla Mäntyharjulla ja Pohjanmaalla.

Näytökseen on vapaa pääsy, vapaaehtoinen pääsymaksu käteisellä.

Koivusalo on itse on avaamassa näytöksen. Hän kiiruhtaa paikalle Ylistarosta. Siellä Matin-Tupa -elokuvateatterissa järjestetään 8.–10. marraskuuta Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali.

Yksi festivaalin elokuvista on Ylistarolaisia talvisodassa ja kotirintamalla Se perustuu 1990-luvulla tehtyihin haastatteluihin, jotka on tallennettu VHS-nauhoille. Mika Koivusalo on leikannut elokuvan tästä aineistosta.Elokuvantekijä ja ohjaaja Anssi Luoma, joka on koko Filmiä ja valoa -festivaalin moottori. Hänet onmyös palkittu Sodankylä-palkinnolla muutama vuosi sitten.

– Se, että olen tehnyt omia elokuvia, on Matin-Tuvan ansiota. Ensimmäisen elokuvani tein traagisesti menehtyneestä urkuri Markku Ketolasta, kun tiesin, että minulla on paikka jossa dokumentin voi esittää, Mika Koivusalo kertoo.

Juttua on muokattu 8.11. kello 8.55 lisäämällä tieto Anssi Luoman roolista Ylistaron elokuvaelämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.