Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 1 200 teinityttöä kokeili siipiään – Tiamari Nyman voimistelee kauhuelokuvassa

Espoolainen Tiamari Nyman sai sen mitä noin 1 200 teinityttöä tavoitteli: roolin kauhuelokuvassa Pahanhautoja (Birds of a Feather).

Elokuva kertoo 12-vuotiaasta voimistelijatytöstä, joka hautoo löytämästään munasta itselleen pahan kaksoisolennon. Pääroolin näyttelee turkulainen Siiri Solalinna ja telinevoimistelukohtauksissa hänen stunttinaan on Tiamari Nyman.

Kun Tiamari kuuli valmentajansa kautta siitä, että elokuvarooliin haetaan liikunnallista tyttöä, hän innostui heti.

– En miettinyt ollenkaan, vaan sanoin että mä haluun.

– Halusin tehdä videon, mutta en ajatellut, että pääsisin pidemmälle, Tiamari sanoo.

Äiti Lene Nyman kannusti, mutta hän tunnustaa myös hiukan nikotelleensa, kun hän näki Tiamarin karjuvan videolla naama punaisena.

– Olin sitä mieltä, että vähempikin riittäisi, hän naurahtaa.

Lene Nyman yllättyi iloisesti, kun sähköpostiin viimein tuli viesti, että Tiamari on jatkossa. Koekuvauksesta hänet valittiin edelleen seuraavaan vaiheeseen. Viimeisessä koekuvauksessa oli tyttöjä mukana enää noin puoli tusinaa.

– Siellä me vanhemmat joimme kahvia kun tyttöjä kuvattiin. Emme tiedä, mitä siellä tapahtui.

Elokuvan ohjaaja Hanna Bergholmilla oli iso työ löytää sadoista tytöistä parhaat. Koekuvauksista elokuvan kuvausten alkamiseen ehti kulua melkein vuosi.

Nymanit ehtivät lähes unohtaa koko asian ja yllätys olikin melkoinen, kun Tiamari sai roolin. Hän vietti kuvauksissa pitkän viikonlopun Riikassa elokuussa.

Koekuvauksia verhonnut salaperäisyys jatkui myös Latviassa. Mukana matkustaneen isä Jari Nymanin tehtävänä oli odotella. Tytöillä oli lastenhoitaja mukana ja autonkuljettaja vei heidät kuvauspaikalle.

Top Team valmentaja Salla Laeslahti valmensi Tiamaria elokuvassa tarvittavissa liikesarjoissa ja hän oli kuvauspaikalla varmistamassa Tiamarin suoritusta.

– Kuvaustilanteissa oli hauskaa, mutta ei mitään pelottavaa, Tiamari sanoo.

Kuvauspäivät olivat pitkiä ja raskaita senkin vuoksi, että Tiamari oli mukana kaikissa voimistelukohtauksissa.

– Otoksia otettiin paljon ja eri kulmista. Kuvauspaikalla piti jaksaa tehdä sama liikesarja monta kertaa.

Liikesarjat olivat niin vaativia, että niitä tekevällä tytöllä pitää olla voimistelusta vuosien kokemus. Sitä 13-vuotiaalla Tiamarilla on, koska hän innostui telinevoimistelusta jo 7-vuotiaana. Nyt hän käy koulua Mattlidenissa Urhea-luokalla. Se on urheiluakatemian tavoitteellisesti urheileville nuorille suunnattu luokka. Tiamari on valittu myös Suomen voimisteluliiton B-maajoukkueeseen.

Tiamari edustaa Espoon telinetaitureita ja hän treenaa Vitikassa viisi kertaa viikossa.

– Pidän eniten hypystä, koska se on vauhdikas. Nojapuut on haastavin teline, Tiamari sanoo.

Pahanhautoja-elokuvan voimistelukohtaukset tehtiin nojapuilla ja permannolla.

Tiamari nautti olostaan elokuvan kuvauksissa. Kameroiden edessä oleminen on tullut hänelle tutuksi muutamista mainoskuvauksista.

– Elokuvan tekeminen oli isompi juttu. Siellä oli enemmän kameroita ja enemmän valoja ja kaikki tekeminen kesti kauemmin.

Kun Pahanhautoja valmistuu, Tiamari on 15-vuotias, mutta elokuvan ikäraja on 16 vuotta, joten hän ei itse pääse sitä katsomaan.

– Siitä tulee hieno elokuva ja odotan sen valmistumista innokkaana.

Elokuvan tekijät ottivat yhteyttä Suomen Taitovoimisteluklubiin ja seura valitsi Salla Laeslahden tehtävään.

– Harjoittelimme Tian kanssa pääasiassa nojapuita. Hän oli juuri tullut lomalta ja meillä oli kiire saada sarja kuntoon.

– Kuvauspäivät olivat pitkiä ja suurilta osin vain odottelua. Kuvauksia oli kuitenkin todella mielenkiintoista seurata ja arvostus näyttelijöitä kohtaan nousi entisestään.

Salla Laeslahti valmentaa tällä hetkellä neljää eri kilparyhmää, kahta harrastekilparyhmää ja aikuisten harrasteryhmää.

– Kilparyhmissä valmennan ihan 4–5 -vuotiaiden esikilparyhmää ja myös maajoukkueen esivalmennusryhmässä olevien tyttöjen Junior Topteamia.

– Mielenkiintoista oli stunttitytöille (Tiamarin ja Aavan) ja elokuvan näyttelijöille (Siiri ja Ida) treenien vetäminen yhdessä. Elokuvaan haluttiin myös niin sanottu epäonnistuminen ja sen treenaaminen poikkeaa meillä normaalista.