Äänellä leikittely on tärkeää - Päivänkehrän koulun musiikkiluokka mukana levyllä

Mari Kätkä ja Sari Airola suosittelevat Hilla ja salaperäinen saarni -kirjaa ja sen musiikkia ihan kaiken ikäisille. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kuva, tarina ja musiikki muodostavat Hilla ja salaperäinen saarni -kirjasta (Kustannusosakeyhtiö Teos) kokonaisuuden, josta katsojat ja kuulijat löytävät kerta toisensa jälkeen jotain uutta ja kivaa.

Kirjan takana on tekijäkolmikko, jonka muodostavat Espoon Olarissa asuvat musiikin ammattilaiset Mari Kätkä ja Tuomas Kesälä ja helsinkiäinen kirjoittava kuvittaja Sari Airola Kirjan mukana on cd, jonka kuoro-osuuksissa laulaa Päivänkehrän koulun 5. musiikkiluokan kuoro.

– Mietimme ensin, millaisen lastenkirjan haluamme tehdä. Teemoiksi nousivat uuden pelko ja erilaisuuden hyväksyminen. Haluamme tukea myös uuden omaksumista, Mari Kätkä sanoo. Hän on säveltänyt ja sanoittanut laulut yhdessä yhdessä Tuomas Kesälän kanssa.

Päivänkehrän koulun 5. musiikkiluokan kuoro on mukana levyllä. Oppilaille työskentely musiikin ammattilaisten kanssa oli hieno kokemus. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

– Tämän kirjan tekeminen oli ihana projekti, koska sain tehdä töitä toisen alan taiteilijoiden kanssa, Sari Airola sanoo.

Myös Mari Kätkä kokee poikkitaiteellisen ja -tieteellisen kirjan tekemisen valtavan antoisaksi ja omaa näkökulmaa laajentavaksi.

– Yhteistyö pakotti ajattelemaan uudella tavalla.

Sari Airola ja Mari Kätkä ovat nauttineet poikkitaiteellisesta projektista. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Tarinan pääroolissa on Hilla-peikko. Hillan hahmo syntyi Hilla ja Liisi -kirjaa varten, joten siitä oli helppo jatkaa.

Tarina, musiikki ja kuvitus syntyivät lomittain. Sari kirjoitti tarinaa ja Mari ja Tuomas tekivät siihen musiikkia. Kun musiikkia oli enemmän, Sari kuunteli musiikkia ja piirsi lisää.

– Tarinaa luodessani päädyin siihen, että puu on saarni eikä meidän metsille tyypillinen koivu tai kuusi. Tutkin, millainen puu saarni on ja millainen kasvillisuus viihtyy samassa metsässä. Lopputulos on puoliksi totta ja puoliksi satua, Sari Airola selvittää.

Airola kuvaa tunteita väreillä, joten metsän väri voi tutun vihreän sijaan olla sininen, punainen tai keltainen.

Levyllä esiintyvät Päivänkehrän koulun oppilaat nauttivat erilaisesta koulupäivästä. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Tunteet ja tunnelmat kuuluvat myös musiikin rytmeistä. Jokaisessa kappaleessa on ihan erilainen poljento.

– Levyllä on tosi rikastaa äänimaisemaa. Kysyin Ville Vannemaalta, miltä kuulostaa, kun puu voi huonosti. Hän soittaa sen levyllä, Mari Kätkä kertoo.

Hilla ja salaperäinen saarni -kirjan teksti kannustaa ääneen lukijaa heittäytymään tarinaan ja käyttämään rohkeasti ääntään. Miltä se kuulostaa, kun kuvaan on kirjoitettu isoilla kirjaimilla Drrr, drrr, grrr gr tai ssssh...

– Monipuolinen äänenkäyttö on tärkeä asia. Äänteiden kanssa leikkiminen antaa valmiuksia sekä oman äidinkielen että vieraiden kielten oppimiseen, Mari Kätkä muistuttaa.

Kirja musiikkeineen sopii tekijöiden mielestä 0–100 -vuotiaille. He puhuvatkin mieluummin koko perheen kirjasta ja -musiikista kuin lastenkirjasta ja lastenmusiikista.

– Sanoitus tekee Meidän cha cha -laulusta lastenmusiikkia, mutta sen tahtiin voisi tanssia Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Levynjulkaisutilaisuuteen osallistuneet äidit ja vauvat nauttivat rytmeistä. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

– Me lähdimme tähän projektiin superinnokkaina mukaan. Nykyään ei ole itsestään selvää, että luokka pääsee tekemään yhteistyötä oikeiden taiteilijoiden kanssa, Päivänkehrän koulun musiikinopettaja Liisa Kalliokoski sanoo.

– Tämä on ollut oppilaille ainutlaatuinen tilaisuus ja parasta mahdollista opiskelua. Olemme nauttineet täysillä.

Julia Edelmanin mielestä parasta cd:n tekemisessä olikin yhdessä tekeminen. Musiikkiluokan kuorossa laulamisen lisäksi hän harrastaa poikkihuilun soittoa.

Roosa Lankisen mielestä Siviviliräts on levyn paras laulu. Laulu kertoo uudesta, metsään tulevasta otuksesta.

– Täällä Oodissa oli kiva laulaa, kun pienet alkoivat heti tanssia, Roosa huomasi kirjan julkaisutilaisuudessa.

Hilla ja salaperäinen saarni -kirjan mukana olevan levyn laulut sopivat kaiken ikäisille. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo
Laulamisen riemua. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo Anneli Tuominen-Halomo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.