Espoo päätti kokeilusta: Suvelan ja Tuomarilan asukkaat voivat valita yksityislääkärin palvelusetelillä

Espoo on keskittänyt hengitystieoireisten potilaiden hoidon Samarian terveysasemalle. Arkisto/ Klaus Nurmi

Katja Riihola

Espoossa kokeillaan ensi vuonna palveluseteliä, jolla asukkaat voivat valita joko yksityisen tai kunnallisen terveysaseman palvelut.

Ensimmäisenä palveluseteli otetaan käyttöön toukokuussa Espoon keskuksen alueella. Mallia on tarkoitus kokeilla viiden vuoden ajan.

Lisäksi palveluseteliä on tarkoitus pilotoida ensi vuoden aikana myös ainakin suun terveydenhuollossa ja lyhytaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta näytti Espoon keskuksen palvelusetelikokeilulle vihreää valoa viimeviikkoisessa kokouksessaan.

Kokeilu koskee Suvelan ja Tuomarilan asukkaita. Tällä hetkellä näiden alueiden terveysasemapalveluista vastaa Mehiläisen pyörittämä Oma Lääkärisi Espoontori, jolle Espoon kaupunki on ulkoistanut alueen ter-veysasemapalvelut. Espoon ja Mehiläisen sopimus päättyy huhtikuun lopussa.

Toukokuusta alkaen Suvelan ja Tuomarilan asukkaat valitsevat joko kaupungin oman Samarian terveysaseman tai jonkun alueen yksityisistä terveysasemista. Yksityisen terveysaseman on täytettävä kaupungin erikseen määrittämät kriteerit.

– Toivottavasti saamme mukaan toisen ja kolmannenkin yksityisen palveluntuottajan, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn

Myös muut kuin Suvelan ja Tuomarilan alueella asuvat saavat halutessaan palvelusetelin. Terveyspalveluyritykset valitaan kuitenkin Espoon keskuksen alueelta.

Uusi toimintamalli ei tarkoita sitä, että terveysasemaa voisi vaihtaa milloin haluaa. Terveysasema, oli se sitten julkinen tai yksityinen, valitaan jatkossakin vähintään vuodeksi kerrallaan.

Valinnanvapaus koskee peruspalveluja, kuten yleislääkärin, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanottoja sekä lakisääteisiä terveystarkastuksia ja lausuntoja.

Asukkaan maksettavaksi jäävä omavastuuosuus on samansuuruinen kuin kaupungin omien terveysasemien asiakasmaksut.

– On Espoo-tarinankin mukaista hyödyntää kaikkia resursseja. Nyt pääsemme kokeilemaan tätä, iloitsee Svahn.

Julkiset erikoislääkäripalvelut tarjotaan jatkossakin kaupungin ja Husin toimipisteissä.

Espoon vammaisneuvosto on ollut huolissaan palvelusetelimallin tuomista muutoksista kuntalaisten asemaan, kun potilas muuttuu kuluttajaksi.

Neuvosto muistutti lausunnossaan, etteivät palvelusetelin omavastuuosuudet kerrytä asiakasmaksulain mukaista maksukattoa.

Espoo aikoo velvoittaa palveluntuottajat olemaan perimättä omavastuuosuutta asiakkaan maksukaton täytyttyä.

Vanhusneuvosto puolestaan otti lausunnossaan esiin vanhuksen palvelukokonaisuuden mahdollisen pilkkoutumisen. Vanhusneuvoston mukaan riskinä on, ettei tieto kulje ja vanhukselle määrätään päällekkäisiä tai yhteisvaikutukseltaan haitallisia lääkkeitä.

Svahnin mukaan kaupungille on jo nykyisten ulkoistussopimusten myötä kertynyt hyvää kokemusta hoidon jatkuvuuden turvaamisesta. Hänen mukaansa Espoossa pohditaan myös jatkuvasti keinoja palveluiden entistä parempaan integrointiin.

Espoossa on tällä hetkellä yhdeksän kaupungin omaa terveysasemaa ja kaksi ulkoistettua terveysasemaa. Toistakin ulkoistettua terveysasemaa, Oma Lääkärisi Matinkylää pyörittää Mehiläinen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut