Espoolainen Nora, 7, kuoli munuaissyöpään – miten ihmeessä suurperheen sisarukset selvisivät?

Haukilahdessa on koti, jossa on äiti, isä ja monta teiniä. Muuten tavallinen suurperhe, mutta yksi lapsista, Nora, on pysyvästi poissa.

Noran ja hänen perheensä elämä muuttui 12 vuotta sitten: tuolloin viisivuotias Nora sairastui neuroblastoomaan, lisämunuaisesta löydettyyn kasvaimeen.

Leikkauksella ja rankoilla sytostaattihoidoilla kasvain kuitenkin saatiin kuriin – kunnes sairaus uusiutui reilun vuoden kuluttua.

Nyt avuksi otettiin uudet sytostaatit ja kantasoluhoito. Taistelun jälkeen kaikki näytti taas paremmalta.

– Meillä oli jo hyvä toivo siitä, että Nora pääsee jouluksi pois sairaalasta. Kyllä hän pääsikin, mutta ei meidän luoksemme, kertoo Noran äiti Pirja Kiema

Nora kuoli lähes päivälleen kymmenen vuotta sitten.

Tieto Noran lähdöstä kantautui kotiin aamuyöllä. Noran sisarukset suhtautuivat kuolinviestiin hyvin eri tavoin.

– Yksi lapsista huusi heti suoraa huutoa, mutta toiselle kaikki valkeni vasta sairaalassa ja kolmas lapsi vetäytyi omiin oloihinsa, Pirja muistelee.

Usein sanotaan, että läheisen poismeno suistaa ihmisen sumun keskelle. Pirjalle kävi juuri niin.

– Suru tuntui aivan konkreettisesti kuin valtavana painona kehossa. Elin kuukausia aivan kuin hidastetussa filmissä: yhteiskunta pyöri vinhaa vauhtia ympärillä, mutta minä vain toimin kuin automaattisesti. Hoidin lapsille ruoan ja puhtaat vaatteet, mutta muuten en muista tuosta ajasta paljoakaan, Pirja pohtii.

Kieman perheessäjokaisen lapsen oma persoonallisuus vaikutti siihen, miten kukin käsitteli Noran kuolemaa.

– Ei ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa surra. Kaikki tavat ovat aivan yhtä hyväksyttäviä, Pirja muistuttaa.

– Joku voi paeta esimerkiksi elokuvien maailmaan. Ymmärrän senkin, sillä siellä ei tarvitse ajatella arjen surua ja tuskaa.

– Näin jälkikäteen ajatellen kuolemasta tuli meidän perheellemme tuttu. Nyt emme enää pelkää sitä.

Noran sairastuttua Pirja kirjoitti omille lapsilleen tarinan pupuista, koska koki, että sisaruksen vakava sairastuminen mullisti siihenastisen tutun ja turvallisen elämän.

Hän halusi sanoittaa pupujen kautta sitä valtavaa muutosta, mitä Noran sisarukset joutuivat kokemaan.

Näin syntyi kirja Kun pupusisko sairastui Pirja kaivoi tarinan myöhemmin pöytälaatikostaan ja se ilmestyi kaksi vuotta sitten Erityinen sisaruus -projektin myötä.

Pupusisko-kirjastaKiema sai valtavasti hyvää palautetta ja kirjaa on luettu muun muassa erilaisissa sisarusryhmissä.

Saatu palaute kannusti kirjoittamaan samaan tyyliin myös toisen kirjan: Kun pupusisko kuoli Se ilmestyy ensi helmikuussa espoolaisen Myllylahden julkaisemana.

Kirjassa puhutaan sairastamiseen ja kuolemaan liittyvistä asioista todenmukaisesti, mutta lapsentasoisesti ja lapsen silmien kautta.

– Suomessa on paljon oppaita lapsensa menettäneille vanhemmille, mutta uskon, että tämä kirja voi auttaa kaikenikäisiä sisaruksia.

– Kun perhe menettää lapsen, silloin voi käydä niin, etteivät vanhemmat kykene huomioimaan jäljelle jääneiden lasten kipuilua ja tuskaa. Olen tarkoittanut kirjani juuri tähän tilanteeseen.

Varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Kiema muistuttaa, että leikki auttaa lasta eri tilanteissa – myös kuoleman niittäessä läheisen ihmisen.

– Jos lapsi ei leiki, silloin hänestä on syytä olla huolissaan. Hyvin usein kipeidenkin asioiden sanottaminen auttaa käsittelemään vaikeuksia, Kiema kertoo.

Kiemojen perheessä Noran muistoa vaalitaan monin tavoin.

Ruokapöydässä hänen paikalleen ei kukaan tohtinut pitkään aikaan istua. Mutta kun paikka lopulta täytettiin, perhe oli valmis astumaan uuteen surutyön vaiheeseen.

– Nora opetti meille kaikille todella paljon. Vaikka syöpähoidot olivat kivuliaita, hän oli sairaalassa aina valoisa ja kiitollinen kaikesta avusta, Pirja muistelee.

Olohuoneen seinällä on Noran suurikokoinen kuva ja makuuhuoneessa on hänen valkoinen muistokaappinsa.

– Sinne olemme säilyttäneet hänen vaatteitaan, lelujaan ja koulureppunsa. Niitä tavaroita saa kuka tahansa meistä ottaa esille ja muistella Noraa, Pirja Kiema kertoo.

Ja siellä pehmolelujen joukossa on myös se samettinen pupusisko.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut