Noin 17 000 asukkaan Finnoosta tulee kestävän kehityksen kaupunginosa –  "Auton etuoikeus on poistettu"

Katja Riihola

Finnoosta aletaan juuri rakentaa uutta merellistä, asukasmäärältään Loviisan kokoista kaupunginosaa. Finnoon ensimmäinen kerrostalo on parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa, ja ensimmäiset finnoolaiset pääsevät muuttamaan koteihinsa viimeistään 2021.

Asuntorakentaminen keskittyy Finnoossa neljälle erilaiselle alueelle, joita ovat vehreän Djupsundsbäckenin lisäksi moderni metrokeskus, merellinen Finnoonsatama ja viimeisenä toteutettava Finnoonkartano alueen pohjoisosassa.

Lisäksi rannalle Finnoon edustalle on kaavailtu muun muassa tekosaarta, jotta alueelle saataisiin lisää ainutlaatuista merenranta-asumista.

Projektinjohtaja Kimmo Leivon mukaan Finnoosta ei kuitenkaan rakenneta eliittikaupunginosaa, vaan alueelle on tulossa vapaarahoitteisten asuntojen lisäksi myös esimerkiksi Espoon Asuntojen vuokrataloja ja muuta tuettua asumista.

– Tehokasta asumista tuodaan rantaan asti niin kuin Kruunuvuorenrannassa ja Vuosaaren Aurinkolahdessa. Näen Finnoossa samankaltaisuutta myös Tapiolan Suvikummun kanssa, Leivo sanoo.

Alue tunnetaan vanhastaan lähinnä lintukosteikostaan, jätevedenpuhdistamostaan ja Fortumin Suomenojan voimalaitoksesta. Jätevedenpuhdistamo siirtyy Finnoosta pois 2022–2023, kun uusi Blominmäen puhdistamo valmistuu. Senkin paikalle on tulossa asuntoja.

Finnoosta on tarkoitus rakentaa kestävän kehityksen mallialue. Kevyen liikenteen reitteihin satsataan ja maalämpöä ja kaukokylmää on tulossa.

– Finnoossa auton etuoikeus on poistettu, monet kadut rakennetaan pihakaduiksi ja jalankulkija on ykkönen, Leivo maalailee.

Leivo uskoo, että Finnoo löytää osan asukkaistaan Espoonlahden alueelta.

– Sisäinen kysyntä ja muuttoliike tuovat Finnooseen tietynlaisen asukaskunnan. Uskon, että osa Suur-Espoonlahden pientaloasukkaista etsii täältä huoletonta kerrostaloelämää.

Finnoon kehittymistä ovat hidastaneet kaavoista tehdyt valitukset. Ensimmäisten asuinkerrostalojen piti valmistua jo 2017.

– Metrojatke on miljardi-investointi. Tulee yhteiskunnalle kalliiksi, jos sitä ei saada täysimääräiseen käyttöön, kun lähes jokaisesta kaavasta valitetaan, Leivo kuittaa.

– Harvoja kaavoja on tehty niin monien selvitysten jälkeen kuin Finnoon.

Espoon kaupunki omistaa ison osan Finnoon maasta.

– Kun merenranta saadaan jalostettua asuntorakentamiseen, siitä saadaan merkittävät tulot kaupungille, Leivo sanoo.

Finnoon pitäisi olla valmis 2030-luvun lopulla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Finnoon 17 000 asukkaan kaupunginosan ensimmäistä taloa myydään jo, kymmenkunta asuntoa varattu – "Esimerkiksi Matinkylästä ei tähän hintaan saa perheasuntoa"
    27.10.2019 7:00
  2. Korkealle kohoavan Finnoon kaava hyväksyttiin − Mitenkähän yhteiselo tuhansien kirkuvien naurulokkien kanssa sujuu?
    10.12.2018 20:20
  3. Finnoon tekosaari odottaa päätöstä – Espoon 17 000 asukkaan uusi merikaupunginosa rakenteille 2020
    18.10.2018 6:35

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut