Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riidelläänkö teilläkin kotitöistä? Näin tilanne on muuttunut 90-luvun jälkeen

Kotitöillä on huono maine. Ne ovat tunnetusti myös yleisin riidan aihe suomalaisissa kodeissa.

Yli puolet suomalaisista kuitenkin tykkää tehdä kotitöitä, yllättää erikoistutkija Hannu Pääkkönen Tilastokeskuksen Tieto & trendit -artikkelissa.

Hän vertailee kotitöiden jakautumista sukupuolten kesken sekä niiden mielekkyyttä tekijöilleen. Lähteenä Pääkkönen käyttää Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksia vuosilta 1991–2017 sekä muita tieteellisiä tutkimuksia aiheesta.

Tutkimuksissa vedetään yleensä tiukka raja kotitöiden ja vapaa-ajan välille, mutta tosiasiassa kotiin liittyviä velvollisuuksia hoidetaan myös ilolla ja harrastusmielellä.

Enemmistö suomalaisista tosiasiallisesti tykkää käydä ostoksilla, kokkailla ja hoitaa puutarhaansa, kotityöksi luettavia puuhia kaikki.

Suosituimpia kotitöitä ovat ruuanlaitto ja puutarhanhoito, jotka myös jakautuvat perheissä tasaisimmin.

Korjaustyöt sen sijaan lankeavat yleisimmin miehille, mutta monelle miehelle ne ovat myös mieluisia – ainakin joskus.

Edelleen kotityöt kuitenkin estävät ihmisiä nauttimassa vapaa-ajastaan siinä määrin, kuin mieli tekisi.

Hannu Pääkkönen kertoo artikkelissaan myös sen, että kotityöt haittaavat yhä edelleen useammin naisten kuin miesten harrastuksia, vaikka sukupuolittaiset erot ovat kaventuneet.

Parannusta on tapahtunut paikoittain huomattavasti, tasa-arvon näkökulmasta tarkasteltuna. Kun esimerkiksi vielä vuonna 1991 yli puolet miehistä ilmoitti, etteivät osallistu koskaan pyykinpesuun tai vaatehuoltoon, oli heitä vuonna 2017 noin viidennes (19 prosenttia). Sen tuoreempia lukuja asiasta ei ole saatavilla.

Tasa-arvoistuminen näkyy erikoistutkija Pääkkösen mukaan selvimmin siinä, että kotityöt ovat alkaneet rajoittaa myös miesten vapaa-aikaa.

Sukupuolien keskinäisten erojen kaventumisesta huolimatta monet kotityöt ovat perheissä edelleen enemmän naisten kuin miesten vastuulla. Yleisimmin ne ovat rutiininomaiset velvollisuudet, siivous ja pyykinpesu.

Naiset myös kokevat miehiä useammin olevansa liikaa vastuussa kotitöistä eikä siitä enää vaieta entisaikojen tapaan.