Toyotan konepellin alta paljastui yllättävä läjä – heräsi vilkas Facebook-keskustelu, jota professori nyt oikoo

Tämmöinen läjä odotti vantaalaista perheenisää, kun hän avasi aktiivisessa käytössä olevan autonsa konepellin. Jukka Pasanen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vantaan Viertolassa asuva perheenisä Sang Markoff yllättyi hiljattain avatessaan autonsa konepellin. Toyotan alta paljastui iso kasa silputtuja ruusunmarjoja.

Naapurustossa arvellaan asialla olleen rotan, joka on hakeutunut konepellin alle lämpimään ja alkanut rakentaa sinne pesää.

Rottien hillitsemiseksi taloyhtiössä keskustellaan nyt ruusunmarjapensaiden poistamisesta ja parkkipaikan myrkyttämisestä.

Varotoimet katsotaan tarpeellisiksi, koska vakuutusyhtiöt korvaavat harvoin tuhoeläinten, kuten rottien ja hiirien aiheuttamia vahinkoja.

Facebookin Vantaan puskaradio -ryhmässä muutamat muutkin kaupunkilaiset kertovat kokeneensa vastaavaa, ja joku mainitsi löytäneensä autonsa alta kanejakin. Autot ovat olleet aktiivisessa käytössä.

Jyrsijöitä yli viisikymmentä vuotta tutkinut emeritus professori Heikki Henttonen kertoo autotuholaisista esimerkkitapauksen Sveitsistä. Siellä huomattiin taannoin suomalaisen näädän sukulaisen, paikallisen kivinäädän viehättyneen autonjohtoihin.

Kivinäädät söivät johtoja ongelmaksi asti ja tuhoille kertyi huomattavia hintalappuja.

– Autonjohtojen muovikuorissa käytetään jotain sellaista kemikaalia, joka maistui kivinäädille erityisen hyvin, professori kertoo.

Vantaan tapauksesta kuullessaan Henttonen peräänkuuluttaa kuvia väitetyistä rotista. Koska kuvia ei ole, hän neuvoo asukkaita seuraamaan eläinten jalanjälkiä lumessa.

Professorin valistunut arvaus on, että kyseessä ei ole rotta, vaan metsähiiri.

– Kannustan asukkaita laittamaan autojensa konepeltien alle hiirenloukut, joissa on jotain voimakkaasti tuoksuvaa juustoa, Henttonen sanoo.

– Kuulisin sitten oikein mielelläni, mikä eläin sinne jää loukkuun.

Myös kuva kiinni jääneestä eläimestä olisi professorille mieluinen yllätys.

Hän kertoo todistaneensa monet kerrat, kuinka helposti kaupunkilaisilta menevät rotat ja hiiret sekaisin. Henttonen epäilee syyn olevan siinä, että rotista puhutaan julkisuudessa huomattavasti metsähiiriä useammin.

Sekaannusten korjaamiseksi hän auttaa lajitunnistamisessa.

– Metsähiiri on isokorvainen, kellanruskea nappisilmä, jolla on aikuisena vaalea maha ja painoa noin 30–40 grammaa. Rotta painaa jopa kymmenkertaisesti enemmän, Henttonen sanoo.

Hän muistuttaa rottien viihtyvän pääasiassa viemäriverkoissa, kun taas määrällisesti vähintään yhtä runsaslukuinen metsähiiri viihtyy maan päällä ja on ketterä kiipeilijä.

Auton konepellin alle kiipeäminen ei olisi professorin mukaan metsähiireltä temppu eikä mikään, kun taas rotalta se vaatisi jo eri tason määrätietoisuutta.

Henttonen arvelee jyrsijöiden hakeutuvan auton konepellin alle lämmittelyn sijaan lähinnä siksi, että se on suojaisa paikka. Toisaalta hän ei sulje pois lämmittelyn mahdollisuuttakaan.

– Helsingin rautatieasemalla oli joskus niin, että kanit hakeutuivat veturin kylkeen paikkaan, josta puhalsi lämmintä ilmaa. Ne aivan selvästi tykkäsivät lämmitellä siinä.

Metsähiiri on nimestään huolimatta kaupungeissa hyvin yleinen asukas, siitäkin professorilla on kiinnostava esimerkki Helsingin keskustasta.

– Ystäväni asui Töölössä kerrostalon 4. kerroksessa ja ruokki yhden talven ajan metsähiiriä ikkunalaudallaan, Henttonen kertoo.

– Hän laittoi ikkunansa taakse päivittäin pähkinöitä tarjolle ja seurasi sitten sisältä, kun metsähiiret kävivät herkuttelemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Veikkolan raitilla on avattu poikkeuksellisella tavalla toimiva nykytaiteen galleria – "Haluamme auttaa köyhimpiä taiteilijoita"
 2. Yhä useampi talo suitsii tupakointia – Espoossa tupakointikiellon saanut 33 taloyhtiötä
 3. Vapaavuori käänsi kelkkansa Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistämisessä – Pormestari SK:lle: "Espoossa ei haluta edes keskustella asiasta, eikä sitä silloin kannata ajaa"
 4. Oittaalle aukesi rullahiihtorata, joka helpottaa ladun hoitoa talvisin – espoolainen maajoukkuehiihtäjä kehuu radan sileyttä ja leveyttä
 5. Kauppakeskus Liilassa Suomenojalla avautuu uusia sisustusliikkeitä ensi viikolla – koko keskuksen uudistukset valmistuvat syksyllä
 6. Mielipide: Sähköveron alentaminen nopein keino hillitä sähkönjakelun kustannuksia
 7. Suurpellon Subway ryöstettiin lounasaikaan – teräaseella uhanneet ehtivät olla karkuteillä vain muutaman minuutin
 8. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
 9. Hänninen 15.7.
 10. Kuistin kesäkeittiöstä alkanut palo levisi omakotitalon ullakolle Espoossa – syyksi epäillään sähkövikaa
 11. Pääkirjoitus: Maksutonta vai maksullista?
 12. Sairastumiset punkin puremasta moninkertaistuneet Hus-alueella – TBE:tä kantavia löydetty myös Espoosta
 13. Sakkolan alikulkukäytävä Laajalahdessa suljetaan kuukaudeksi
 14. Raidejokeria varten rakennettavan sillan kannen valu alkaa Laajalahdessa
 15. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suurpellon Subway ryöstettiin lounasaikaan – teräaseella uhanneet ehtivät olla karkuteillä vain muutaman minuutin
 2. Vapaavuori käänsi kelkkansa Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistämisessä – Pormestari SK:lle: "Espoossa ei haluta edes keskustella asiasta, eikä sitä silloin kannata ajaa"
 3. Sairastumiset punkin puremasta moninkertaistuneet Hus-alueella – TBE:tä kantavia löydetty myös Espoosta
 4. Espoossa todettu 913 varmistettua koronatartuntaa – viime päivien aikana neljä uutta tapausta
 5. Kuistin kesäkeittiöstä alkanut palo levisi omakotitalon ullakolle Espoossa – syyksi epäillään sähkövikaa
 6. Kauppakeskus Liilassa Suomenojalla avautuu uusia sisustusliikkeitä ensi viikolla – koko keskuksen uudistukset valmistuvat syksyllä
 7. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 8. Yhä useampi talo suitsii tupakointia – Espoossa tupakointikiellon saanut 33 taloyhtiötä
 9. Oittaalle aukesi rullahiihtorata, joka helpottaa ladun hoitoa talvisin – espoolainen maajoukkuehiihtäjä kehuu radan sileyttä ja leveyttä
 10. Espoolainen lääkärikansanedustaja ehdottaa ruokiin energiamäärän kertovia "liikennevaloja" – "Vatsa ei tunnista syötyjä kaloreita, vaan ainoastaan syödyn ruuan määrän"
 11. Hänninen 15.7.
 12. Raidejokeria varten rakennettavan sillan kannen valu alkaa Laajalahdessa
 13. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 14. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 15. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.